Kaasupallosta aukesi ikkuna aurinkoon

suuri ruostunut metallipallo on vehreän rinteen päällä
14.8.2015

Torstaina 13.8. järjestetyssä Taiteiden yössä paljastettiin Turku Energian kaukolämmön uusin taidekohde: Window Of The Sun. Sen on suunnitellut kuvataiteilija ja Turku Energian teknisen alan harjoittelija Mauri Kosonen.

Kaasukellon pihassa sijaitseva kaasupallo näyttäytyy päivisin ympäristötaideteoksena, jolla on meteoriitin tulihäntä. Pimeän aikaan sen pinnalta voi seurata NASA:n tuottamaa muokattua videokuvaa auringon vaiheista.

Turku Energia on jo pitkään kaunistanut teiden varsilla näkyviä harmaita sähkökaappeja. Nyt myös kaukolämpökohteita muokataan ympäristötaideteoksiksi.

Taiteilija Mauri Kosonen työskenteli kesän Turku Energian palveluksessa. Työn tulokset ovat nyt nähtävissä Turku Energian kahdessa kaukolämpökohteessa.

Turun kaasukellon uusi taideteos Window of The Sun on yksi Energiateollisuus ry:n, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja muutamien kaukolämpöyritysten järjestämän ideakilpailun voittajatöistä. Pimeään aikaan (loka-maaliskuu 19-21) kaasupalloon heijastetaan 11 metristä, muokattua NASA:n SDO-satelliitin tallentamaa videokuvaa kaukaisimmasta lämmön ja valon lähteestämme eli auringosta. Pallo tarjoaa kuitenkin ihailtavaa päivisinkin, sillä sen alusta on verhottu antiikinpunaisella kuorikatteella, joka muodostaa pallolle meteoriitin tulihännän. Kaasupallon ympärillä olevat kahdeksan kiveä symboloivat aurinkokuntamme planeettoja.

- Tietääkseni vastaavaa videoprojisointia ei ole aiemmin Suomessa toteutettu. Haastavinta teoksen tekemisessä oli löytää valoteholtaan riittävä projektori, ja sille vielä oikea paikka Kaasukellon alueelta, Mauri kertoo.

Toinen Maurin töistä on valmistunut Luolavuoren kaukolämpötunnelin suuaukolle ja sen vieressä olevalle pumppu- ja venttiiliasemalle. Siellä nukkuu nyt Vuorenneito, jota kuitenkin yritetään herättää pumppu- ja venttiiliasemalla sijaitsevalla tuulikellolla. Se soi, kun tuulen voimakkuus on 10 metriä sekunnissa.

- Myös tämän teoksen toteuttamisessa riitti haasteita. Maalasin nosturista, ja lähietäisyydeltä oli vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta, Mauri kertoo.

Työt ovat saaneet jo nyt kaupunkilaisilta runsaasti positiivista palautetta ja moni on lähtenyt erikseen ihailemaan uusia teoksia.

- Nuorelle taiteilijalle tämä on ollut ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä harva pääsee toteuttamaan tämän mittaluokan töitä. Mikä hienointa sain Turku Energialta vielä teosten suhteen vapaat kädet ja kaikki yrityksessä ovat auttaneet ja tukeneet minua töiden toteuttamisessa, Mauri kiittelee.

Mauri valmistuu ensi vuonna Kankaanpään taidekoulusta kuvataiteilijaksi.

Lue lisää Turku Energia ympäristötaideteoksista tästä