Kaappitaide kukoistaa kaduilla

Taidesähkökaapin maalausta Hämeenkadulla.
26.8.2019

– Saanko minäkin maalata joskus sähkökaapin, kysyi Ida Nylander muutama vuosi sitten isältään, kun he ihailivat turkulaista ympäristötaidetta kotinsa lähettyvillä. Tänä kesänä Idan unelmasta tuli totta: hän toteutti oman taidesähkökaappinsa Hämeenkadulle.

Pikkusisko Rosa katsoo tarkkaan vieressä, kun Ida Nylander maalaa sähkökaapin kylkeen puistossa leikkiviä lapsihahmoja varmoin siveltimenvedoin. Pian Idan taiteilua seuraa jo useampi silmäpari Hämeenkadulla Kårenin vieressä.

– Ohikulkijat ovat olleet kiinnostuneita taideprojektistani. He kyselevät mitä teen ja miten sain tähän luvan tai tulevat muuten vain juttelemaan kanssani, kertoo Puolalan koulua käyvä Ida.

Ida harjoitteli kaappitaiteen tekemistä jo viime vuonna. Ihmemaa-niminen teos löytyy Portsasta Heikkilänkadun ja Rauhankadun kulmassa olevasta telekaapista.

– Luokkakaverini kävivät katsomassa maalaustani ja kehuivat sitä hienoksi. He aikovat tulla katsomaan uutta taideteostani, kun se valmistuu.

Viulunsoittoa muutaman vuoden harrastanut Ida on esiintynyt kolme kertaa Portsan Pihamarkkinoilla. Lisäksi hän piirtää paljon. Määrätietoisella tytöllä on jo selvät suunnitelmat tulevaisuuden varalle.

– Haluan ryhtyä kuvataiteilijaksi. Toivon, että tuleva työni olisi mielekästä ja mukavaa. Voisin jatkossa maalata näitä sähkökaappeja lisääkin. Haaveenani on myös matkustaa Japaniin.

Sähkökaapit toimivat mainioina tapaamispaikkoina ja maamerkkeinä.

Sähkökaapeista taideteoksia

Port Arthurin puutaloalueella liikkuva saa ihailla Idan viime vuonna valmistuneen taideteoksen lisäksi muutamaa kymmentä muuta taidesähkökaappia. Katumaisemaan piiloutuvat ainakin jänis ja kameleontti sekä joukko koiria, kissoja, kukkia, perhosia ja leppäkerttuja.

Turun Port Arthurin kaupunginosayhdistyksen eli Portsa ry:n puheenjohtaja Sari Raunell kertoo, että ympäristötaiteesta on tullut tärkeä osa alueen ilmettä. Kun vanhat maalaukset haalistuvat ja rapistuvat, niiden päälle luodaan jotain uutta ja yllättävää.

– Sähkökaapit toimivat mainioina tapaamispaikkoina ja maamerkkeinä. Voidaan vaikka sanoa, että nähdään siinä auringonkukkien luona tai kävellään ampiaisten kautta kotiin, Sari kuvailee.

Ensimmäiset kaappitaideteokset syntyivät Portsaan kesällä 2010. Alkuun maisemointihankkeeseen oli vaikea löytää riittävästi taiteilijoita. Nyt maalaamaan pääsemistä voi joutua odottamaan.

Kaupunkikuva kaunistuu

Taidesähkökaappeja on taiteiltu Portsan ja Tuomiokirkon ympäristön lisäksi keskustassa, Varissuolla, Uittamolla, Martissa, Suikkilassa, Pääskyvuoressa, Jyrkkälässä ja Pansio-Pernon alueella aktiivisten asukkaiden ja kuvataiteilijoiden yhteistyönä.

– Ensimmäiset taidesähkökaapit toteutettiin vuonna 2004 Varissuolle taiteilija Minna-Maija Lappalaisen rohkeasta aloitteesta. Tavoitteena oli piristää kaupunkikuvaa ja ehkäistä kaappien jokavuotista töhrintää maalauksien avulla, muistelee Turku Energian ympäristö- ja laatupäällikkö Minna Niemelä.

– Toivomme, että kaapit sulautuvat paremmin ympäristöön, joten teosten tulee olla aiheiltaan ja värimaailmaltaan taustaan sopivia. Hanke on ollut osa ympäristöohjelmaamme, joten teemoina käytetään usein luontoaiheita tai Turku Energian asiakaslupausta ”Olemme lähellä, näemme kauas”, Minna sanoo.

Lue lisää