K-Market Portsan kauppias painottaa paikallisuutta ja vastuullisuutta

mies ja nainen seisovat tuoteosaston edessä
18.11.2020

Portsan sydämeksikin kutsutun lähikauppa K-Market Portsan uutena kauppiaana aloitti elokuussa Jasper Wilenius. Kauppiasunelmansa toteuttaneelle Wileniukselle oli alusta asti selvää, että hän haluaa suosia valikoimissa paikallisia ja vastuullisesti toimivia tavarantoimittajia. Siksi hän päätyi kilpailutuksen kautta valitsemaan Turku Energian yrityksensä sähköntoimittajaksi.

K-Market Portsan hyllyt notkuvat lähituottajien herkuista, vegetuotteista ja vastuullisesta kosmetiikasta. Valinnat eivät ole sattumaa, vaan K-Market Portsan uuden kauppiaan Jasper Wileniuksen sydän sykkii ekologisille arvoille ja paikallisuuden suosimiselle.

”Portsan alueella asuu yhteisöllisyyttä ja ympäristöä arvostavia asukkaita, ja alueen lähikaupan tulee vastata heidän toiveisiinsa. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta siitä, että meillä on kaupan pienestä koosta huolimatta kattava kasvisruokavalikoima ja esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa, jota ei ihan joka lähikaupasta saa”, Wilenius kertoo.

Lentävä startti kauppiaan uralle

Epidemia-aika näkyy tietenkin lähikaupankin arjessa. Ovella odottavat asiakkaita käsidesit ja turvaväleistä pidetään huolta, jos kassajonoja syntyy.

”Asiakasvirtoihin epidemia on kuitenkin meillä vaikuttanut vain positiivisesti. Moni asiakkaistamme on kertonut, että asioi nyt mieluummin pienemmissä kaupoissa ja lähellä kotia kuin suurissa marketeissa”, Wilenius toteaa.

Ensimmäistä kertaa kauppiaana toimiva, mutta pitkään kaupanalalla toiminut Wilenius kuuntelee tarkalla korvalla henkilöstönsä ja asiakkaidensa ideoita.

”Otamme aktiivisesti uusia tuotteita ja palveluita valikoimiimme. Hiljattain ryhdyimme myymään esimerkiksi paikallisten ravintoloiden pakattuja annoksia. Saimme myös tuulikaappiimme Postin pakettiautomaatin, jota asiakkaat olivat toivoneet”, Wilenius sanoo.

Tavoitteena puolittaa sähkönkulutus

Monista uudistuksista huolimatta ikä alkaa painaa K-Market Portsan rakennusta. Lähivuosien aikana kauppaan on suunnitteilla mittava remontti.

”Tällä hetkellä myymälä kuluttaa aika paljon sähköä vanhan infrastruktuurin vuoksi. Sähkön osalta päädyin Turku Energiaan, koska halusin suosia paikallista. Yhdessä yhteyshenkilömme kanssa saimme sähköasiat nopeasti kuntoon ja nyt meillä on käytössä Ekotakuu, jonka ansiosta saamme sataprosenttisesti uusiutuvista lähteistä tuotettua sähköä kauppaamme”, Wilenius selvittää ja jatkaa:

Tulevan remontin avulla Wilenius aikoo tehdä myymälästä entistäkin ekologisemman.

”Arvion mukaan kylmälaitteiden ja valaistuksen uusimisella pystyisimme lähes puolittamaan sähkön kulutuksen nykyisestä.”

Kauppiasta itseään voisi luonnehtia energiapakkaukseksi. Ruuhkavuosia elävä 42-vuotias perheenisä ehtii kiireisen kauppiasuran lisäksi toimia Naantalissa kaupunginvaltuutettuna.

”Meillä on kaupassa hyvä porukka töissä. Iloinen meininki ja positiivinen asiakaspalaute antavat paljon voimaa. Vapaa-ajalla saan energiaa perheen kanssa yhdessä tekemisestä ja kuntosalista, jonne olen ennättänyt taas pienen tauon jälkeen”, Wilenius pohtii.

Kuva: Turku Energian yritysten energiaratkaisujen myyntineuvottelija Laura Vihavainen ja K-Market Portsan kauppias Jasper Wilenius keskustelivat myymälässä sähkön Ekotakuu-alkuperätakuusta, jolla todennetaan sähkön tuotantotapa ja -laitos. ”K-Market Portsa voi Ekotakuumme avulla varmistaa, että sen sähkö on tuotettu kokonaan uusiutuvista lähteistä. Meiltä saatavalla todistuksella asiasta voi viestiä myös kaupan asiakkaille”, Laura kertoo.