Jymy-jäätelöä luomumaidosta ja auringosta

ryhmä mustavalkoisia lehmiä seisoo vierekkäin
7.6.2021

Vennan luomumaitotilalla on jo kuukauden päivät pyydystetty paiste 108 aurinkopaneeliin. Tilan isäntä Jaakko Suominen kertoo, että aurinkoenergian talteenotto on heille arvovalinta. - Aina löytyy uusia tapoja, joilla voimme kehittää toimintaamme paremmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi.

Vennan tilalla Turun Tortinmäessä on tuotettu luomumaitoa vuodesta 1997. Tilalla on tehty monia valintoja, joissa otetaan huomioon kestävä ja pitkäjänteinen tuotantotapa ja eläinten hyvinvointi. Energiaratkaisuissakin halutaan olla omavaraisia, ja tilalla ovatkin käytössä muun muassa hakelämmitys ja lämmön talteenotto. Myös valaistuksessa on siirrytty ledeihin.

- Toimimme pitkäjänteisesti ja olemme tutkineet huolella aurinkoenergian mahdollisuuksia ja teknologian kehittymistä. Kyseessä on iso investointi, ja nyt oli sopiva hetki tehdä päätös. Aurinkoenergia parantaa omavaraisuuttamme. Arvioimme, että saamme siitä noin 40 prosenttia tarvitsemastamme energiasta. Se, että sähköä saadaan eniten juuri kesällä, sopii meille hyvin, koska kulutus kasvaa kesällä maidon jäähdytyksen sekä pihaton viilennyspuhaltimien takia, Jaakko Suominen kertoo.

Luotettava toimitus

Tilalle asennettiin loppukeväästä 40 kWp:n Louna Solar Optimi -voimala, jossa on 108 paneelia betonipaaluihin kiinnitettyinä. Paneeleille löytyi sopiva paikka etelän suuntaisesti, ja vain muutama puu piti kaataa pois varjostamasta. Paneeleihin ei nyt kulkeudu pölyä pihan liikenteestä, ja tarvittaessa ne on helppo puhdistaa lumesta. Paikka mietittiin tarkoin ja perustus tehtiin lujaksi, koska voimalan iäksi on arvioitu vähintään 30 vuotta. Jaakko kiittää Turun rakennusvalvontaa joustavasta yhteistyöstä lupien saannissa.

- Saimme hyvää ja asiantuntevaa apua Turku Energiasta. Halusimme, että niin ratkaisun toimittaja kuin paneelien valmistajakin ovat paikallisia. Tämä lisää luotettavuutta ja helpottaa asiointia jatkossa. Hankimme paketin ja järjestelmän ohjaustoiminnon kokonaisuutena Turku Energialta, hän tiivistää.

Vennan tilalla odotetaan kiinnostuneina ensimmäisen vuoden aurinkoenergiasta saadun tuoton lukemia. Suominen uskoo, että paneeleista saadaan jopa luvattua enemmän sähköä.

Herkkujäätelöä luomumaidosta

Vennan tilan luomumaidosta osa menee Jymy-luomujäätelön valmistukseen. Muu maito kulkee meijerin kautta kaupan hyllylle. Jymy-jäätelön Olli Suominen kertoo jäätelöbisneksen alkaneen siitä, että laadukkaasta ja vastuullisesta maidosta haluttiin tehdä jalosteita eikä luomujäätelöä kaupoista löytynyt. Jymyä on valmistettu Aurassa vanhassa Sisu-pastillitehtaassa kuusi vuotta.

- Tavoitteenamme on tehdä mahdollisimman hyvää jäätelöä vastuullisesti ja puhtaista raaka-aineista. Se, että käyttämämme maito on paitsi luomua myös mahdollisimman puhtaasti tuotettua, auttaa meitä lopputuotteen valmistuksessa. Aurinkoenergian käyttöönotto vähentää entisestään tuotannon CO2-päästöjä. Tämä on tosi konkreettista, Olli Suominen toteaa.

Luomujäätelön suosio kasvaa vakaasti, ja Jymyäkin on jo laajasti saatavilla. Vientiin luomujäätelöä menee Saksaan. Jaakko ja Olli Suominen toivovat kesästä 2021 lämmintä jäätelökesää, jolloin aurinko paistaa energisesti ja jäätelön ystävillä on hyvä sää ja syy herkutteluun.