Iiro Nieminen neuvoo oikean latausratkaisun valinnassa – Turku Energia ohjaa turkulaisten tietä kohti helppoa ja tehokasta sähköautoilua

Kuvassa Iiro Nieminen modernissa työskentelytilassa.
7.2.2024

Turku Energia tarjoaa sähköajoneuvojen latausratkaisut taloyhtiöille, yrityksille ja kotitalouksille avaimet käteen -periaatteella. Tuoteryhmäpäällikkö Iiro Nieminen auttaa löytämään jokaiseen kohteeseen parhaiten sopivan latausratkaisun.

Liikenne sähköistyy jatkuvasti, ja sähköautojen latauspisteet ovat olleet viime vuosina kuuma puheenaihe niin taloyhtiöissä, yrityksissä kuin kotitalouksissa. Tuoteryhmäpäällikkö Iiro Nieminen on työskennellyt Turku Energialla sähköisen liikenteen latausratkaisuiden parissa reilut kaksi vuotta. Hänen mukaansa latauslaitteen hankinta on yleensä ajankohtainen viimeistään silloin, kun ensimmäiset ladattavat ajoneuvot tulevat taloon.

– Sähköajoneuvon latausratkaisu on investointi sekä tähän päivään että tulevaisuuteen. Latauspisteen hankinta voi nostaa kiinteistön arvoa ja olla hyvin kannattavaa esimerkiksi taloyhtiölle arvostuksen kannalta, Nieminen toteaa.

Niemisen mielestä sähköautoilun parhaita puolia ovat käyttövoiman edullisuus ja kehittyvän akkuteknologian mahdollistamat entistä pidemmät toimintasäteet.

– Sähköauto on myös mainio talviauto, sillä se lämpenee normaalia polttomoottorilla varustettua ajoneuvoa nopeammin eikä sen toimintasäde juurikaan kärsi talviolosuhteissa.

Latauskartoituksesta tarjoukseen

Turku Energia tarjoaa sähköajoneuvojen latausasemat avaimet käteen -periaatteella, sisältäen latauslaitteiden toimitukset, asennukset ja käyttöönotot. Kun harkinnassa on latauspiste omakotitaloon, taloyhtiöön tai yrityskiinteistöön, Nieminen kehottaa aivan ensimmäiseksi ottamaan yhteyttä Turku Energian asiantuntijaan.

– Sähköauton kotilatauspisteen tai asunto-osakeyhtiön latausaseman hankinnassa ensiarvoisen tärkeää on löytää luotettava toimittaja latauslaitteille. Luotettava toimittaja ottaa huomioon koko kiinteistön sähkötekniikan ja varmistaa, että laiteasennukset eivät vaaranna muuta kiinteistötekniikkaa, Nieminen tähdentää.

Seuraava siirto on sähköauton latauksen ja kiinteistön muutostarpeiden kartoitus. Turku Energian sähkösuunnittelija laatii kattavan, noin 10–15-sivuisen raportin kohteen nykytilasta ja mahdolliset latauspisteen aiheuttamat muutostyöt asiakkaan tarpeen mukaan. Kartoituksen pohjalta suunnittelija laatii muutaman erilaisen toteutusvaihtoehdon.

– Näiden vaihtoehtojen pohjalta saadaankin jo selkeä kuva lataushankkeen kulurakenteesta ja suuruudesta. Latauskartoitus antaa hyvät suuntaviivat, joiden pohjalta käymme keskustelua asiakkaan kanssa toteutuksesta, joka palvelee tarkoitusta ja on samalla sekä energiatehokas että kustannustehokas. Käymme asiakkaan kanssa eri toteutusvaihtoehdot läpi ja annamme tarjouksen halutusta toteutustavasta, Nieminen kuvaa.

Yksilölliset latausratkaisut kohteiden kirjoon

Hyväksytyn tarjouksen jälkeen alkaa lataushankkeen toteutusvaihe. Vuorossa ovat sähköauton latauspisteen asennus, latauslaitteiden käyttöönotto sekä lopuksi latausjärjestelmien käytön ohjeistus ja opastus.

Nieminen korostaa, että vaikka sähköautojen lataushankkeet etenevät periaatteessa saman prosessin mukaisesti, on jokainen kohde mietittävä yksilöllisesti. Latausratkaisun valinta perustuu aina asiakkaan tarpeeseen ja siihen, millaiseen käyttöön se tulee.

– Karkeasti voidaan jaotella, että mitä pidempikestoinen pysähdys latauslaitteella on, sitä vähemmän lataustehoa vaaditaan, ja päinvastoin mitä lyhyempi pysähdys, sitä enemmän lataustehoa tarvitaan, Nieminen sanoo.

Turku Energian toteuttamiin lataushankkeisiin Turun seudulla lukeutuu niin uudiskohteita kuin 1900-luvun alussa valmistuneita taloyhtiöitä.

– Siihen väliin mahtuu laaja kirjo erilaisia kohteita sekä asiakkaiden toiveita. Yllättävintä työssäni onkin kohteiden monipuolisuus ja se, kuinka paljon niissä on erilaisia huomioon otettavia asioita. Onneksi meillä Turku Energialla on asiantuntemusta erittäin kattavasti, ja olemme työkavereiden kanssa aina löytäneet ratkaisut erilaisiin haasteisiin.

Turku Energialla on myös julkisia latauspisteitä ympäri Turkua.

Sähköinen liikenne kehittyy

Turku Energian taloyhtiöille ja yrityksille tarjoamaan valikoimaan kuuluvat kotimaiset Harju Elekterin ja UTUn latauslaitteet, ja latausasemilla on 24 kuukauden takuu. Kotitalouksille puolestaan on tarjolla uusi Livo-latauspiste. Latauspisteiden asennukset toteuttaa Turku Energian Verkostotekniikka suunnitelmien mukaisesti.

Niin sanotut älykkäät latauslaitteet toimivat eParking-taustajärjestelmässä. Taustajärjestelmän avulla käyttäjä voi ohjata ja ajastaa sähköauton latausta ja lämmitystä täysin etänä. Lisäksi järjestelmä toteuttaa kohteen kuormanhallinnan ja mahdollisten latausmaksujen laskuttamisen käyttäjäkohtaisesti.

Sähköisen liikenteen ympärillä on runsaasti erilaisia innovaatioita ja ratkaisuja, kuten kaksisuuntainen lataus eli V2G (vehicle to grid) -teknologia.

– V2G:ssä autoa voidaan ladata normaalisti, kuten tavallisissa latausratkaisuissa, mutta esimerkiksi sähkönsyötön häiriötilanteissa auton akuista voidaan myös purkaa energiaa kiinteistölle tai sähköverkkoon. Tulevaisuudessa V2G:n hyödyt korostuvat isommissa pysäköintikokonaisuuksissa, kuten kauppakeskusten parkkipaikoilla, Nieminen kertoo.

Sähköajoneuvojen latausinfrastruktuurin kehittäminen on keskeinen osa Turku Energian kestävän kehityksen tavoitteita.

– Meillä on tärkeä rooli ympäristöystävällisen liikenteen edistämisessä Turun seudulla. Kun autokanta sähköistyy, haluamme varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus ladata ajoneuvoaan helposti ja tehokkaasti. Itse en vielä omista sähköautoa, mutta Turku Energialla on yhteiskäytössä sähköautoja, joita itsekin ajoittain käytän, Nieminen mainitsee.

Parasta on asiakkaan kasvoilta paistava ilo

Koulutukseltaan Nieminen on sähkötekniikan insinööri. Ennen nykyistä työtään hän toimi viitisen vuotta työn- ja projektinjohtotehtävissä erilaisissa verkonrakennushakkeissa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla.

– Työni on melko vaihtelevaa ja monipuolista. Tyypillisesti työpäiväni sisältävät paljon asiakastyötä erilaisissa muodoissa: tarjouskyselyihin vastaamista, latausratkaisuiden esittelyä, asiakaskäyntejä sekä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.

Entä mikä tuoteryhmäpäällikön työssä on parasta?

– Projektien ja hankkeiden vieminen onnistuneesti maaliin niin, että asiakas saa tarpeitaan palvelevan kokonaisuuden. Lisäksi sosiaalisena persoonana asiakkaiden kohtaaminen ja asiakaskäynnit ovat ehdottomasti parasta työssäni. Mieleenpainuvimpia ovat hetket, kun asiakkaan kasvoilta paistavat ilo ja tyytyväisyys, kun hän pääsee lataamaan sähköautoaan ensimmäistä kertaa omalla latauspisteellään, Nieminen hymyilee.

Latausratkaisuissa palvelevat Turku Energian asiantuntijat:

Tuoteryhmäpäällikkö Iiro Nieminen, puh. +358 50 406 6560
Sähköpostitse palvelumyynti@turkuenergia.fi
Ota yhteyttä Turku Energian sivustolla

Lue lisää:

Teksti: Päivi Savolainen Kuvaaja: Katariina Torikka