Hansakortteli luottaa Turku Energian palveluihin

Kuvassa Hansakorttelissa kiinteistöpäällikkö Janne Suominen ja Turku Energian Laura Vihavainen ja Harri Lehto.
7.2.2024

Hansakorttelin noin 50 000 neliötä lämmitetään, valaistaan ja viilennetään Turku Energian palvelujen avulla. Kauppakorttelin kiinteistöpäällikkö Janne Suominen kertoo, että heille uusiutuvan energian valinta on itsestäänselvyys.

Hansakorttelin käytäviä kävellessä ja liikkeisiin poiketessa tulee harvoin ajatelleeksi, mistä kaikki energia tulee ja paljonko sitä kuluu. Hansakorttelissa energianhankinta on keskitetty Turku Energialle eli niin kaukolämpö, kaukojäähdytys kuin sähkökin tulevat paikalliselta toimijalta, ja ne kaikki on tuotettu sataprosenttisesti uusiutuvilla energialähteillä. Kauppakeskuksen sähkönsiirrosta vastaa puolestaan Turku Energia Sähköverkot.

Kiinteistöpäällikkö Suominen toteaa, että niin energiatalouden kuin muunkin kiinteistön ylläpidon haasteita ovat Hansakorttelin moninaisuus ja monipuolisuus. Kiinteistössä toimii myymälöiden lisäksi ravintoloita, hotelli ja terveysalan yrityksiä, joissa esimerkiksi sisäilman lämpötila tulee säätää kullekin optimaaliseksi.

– Oman haasteensa tuo se, että kokonaisuus muodostuu eri rakennuksista, joista osa, kuten 1839 valmistunut Åbo Svenska Teater, on suojelukohteita. On hienoa, että meillä on täällä vanhoja arvorakennuksia ja haluamme pitää niistä hyvää huolta, Suominen kertoo.

Täysin päästötöntä kaukolämpöä ja -jäähdytystä

Hansakortteli viilenee Turku Energian kaukojäähdytyksellä, jonka tuotannossa käytettävä sähköenergia on tuotettu hiilineutraaleilla energiamuodoilla. Kaukolämpöä kauppakeskus hankkii Ekotakuu Bio -palveluna, joka takaa, että lämmitysenergia on aina sataprosenttisesti uusiutuvilla tuotettua.

– Uusiutuvien energialähteiden valinta oli meille selviö. Tämä on kirjattu myös vastuullisuusstrategiaamme. Toimimme myös ESCO-energiamallin mukaisesti ja Raklin energiatehokkuussopimuksen mukaan. Energiatoiminnan ja -tehokkuuden vastuullisuus on meille jokapäiväinen aihe, koska esimerkiksi isompien ketjujen kanssa vuokrasopimusta neuvoteltaessa nämä asiat nostetaan esiin, Suominen kertoo.

Turku Energian avainasiakaspäälliköitä Laura Vihavaista ja Harri Lehtoa kiinnostaa, meneekö myös kauppakeskuksessa lämmitykseen suurin osa käytetystä energiasta. Suominen toteaa, että lämmitys vie reilusti eniten ja seuraavana tulevat ilmanvaihto ja valaistus.

Hansakorttelin läpi kulkee vuodessa 10 miljoonaa asiakasta eli ovet avautuvat 20 miljoonaa kertaa. Talvipakkasella tällä on merkitystä lämmitystä ajatellen.

– Olemme löytäneet viime vuosina paljon säästökohteita ja energian kulutusta on saatu vähenemään. Työtä on tehty myös yhdessä vuokralaisten kanssa. Tästä saavutettu säästö vaikuttaa suoraan vuokralaisten hoitovuokraan, Suominen kertoo.

Hansakorttelissa etsitäänkin koko ajan energiatehokkuutta lisääviä keinoja. Turku Energian kanssa on kartoitettu esimerkiksi mahdollisuuksia rakentaa oma aurinkovoimala kauppakeskuksen katolle. Suominen toivoo myös uusia teknologisia innovaatioita, joilla saataisiin valjastettua isot kattoikkunat energiantuotantoon.

EnerKeyn avulla voi seurata ja hallinnoida energiankulutusta

Vuosi sitten Hansakorttelissa otettiin käyttöön Turku Energian EnerKey-palvelu, jonka avulla voi seurata ja hallinnoida energiankulutusta. Suominen kertoo, että sen avulla kulutuksen seuraaminen on helppoa ja hälytysrajat lisäävät käytettävyyttä. EnerKeystä on hyötyä myös ympäristövaikutusten seurannassa.

Suominen sanoo, että yhteistyö Turku Energian kanssa on sujunut hyvin ja tieto kulkee nopeasti. Vihavainen toteaa, että Turku Energia ja Hansakortteli ovat molemmat sitoutuneet tavoitteeseen tehdä Turusta hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

– Hansakorttelin energia-asiat ovat siirtoa myöten Turku Energialla, joten molemminpuolinen viestintä sujuu vaivattomasti. EnerKeyn myötä yhteistyömme on tiivistynyt entisestään, Lehto selittää.

Myös Suominen kokee hyväksi sen, että kumppanin tunteminen tuo lisäarvoa yhteistyöhön.

– Turku Energian henkilöstöä on helppo lähestyä, Suominen tiivistää.

Teksti: Johanna Pelto-Timperi Kuvaaja: Katariina Torikka