Energianeuvojan opissa

mies, nainen ja vauva istuvat keittiön pöydän ääressä
13.5.2015

Kodin energiankulutuksesta on helpompi säästää, kun tietää, mihin sähköä kuluu. Kolmihenkinen turkulaisperhe tutustui energianeuvojan opastamana tapoihin mitata omaa kulutustaan.

Saara ja Sami Parikka asuvat yhdeksän kuukauden ikäisen tyttärensä kanssa valoisassa, vuonna 2011 rakennetussa rivitalossa.

- Pyrimme kyllä säästämään energiaa pesemällä täysiä koneellisia ja sammuttamalla turhat valot. On kuitenkin mielenkiintoista kuulla, onko jotakin, mitä emme ole ottaneet huomioon, Sami pohtii.

Parikat ovat saaneet vieraakseen Turku Energian energianeuvoja Päivi Raen. Energianeuvojan tehtävänä on auttaa kodin kulutuksen seuraamisessa sekä neuvoa arjen energiapulmissa. Päivi on tuonut mukanaan laitteiden kulutusta selvittäviä mittareita sekä listan, josta Parikat näkevät sähkökulutuksensa jopa tunnin tarkkuudella.

- Iltaisin kuuden ja seitsemän aikaan näyttää olevan enemmän kulutusta. Silloin meillä menee yleensä pesukone päälle, Saara hymähtää.

Kesäksi ilmalämpöpumppu

Parikoiden talo lämpiää vesikiertoisella lattialämmityksellä, joka jakaa lämmön tasaisesti koko taloon. Päätyasunnon lämpötila nousee etenkin kesällä tukaliin lukemiin, kun aurinko paistaa suurista ikkunoista. Parikat ovatkin hankkimassa ilmalämpöpumppua viilentämään kotiaan.

- Meillä oli viime kesänä käytössä ilmastointilaite, joka vei todella paljon energiaa ja piti hirveää ääntä. Päätimme, että ensi kesäksi on hankittava jokin tehokkaampi viilennyssysteemi. Yllätyin, kun huomasin, että ilmalämpöpumpuista on olemassa myös tosi hienonnäköisiä designversioita, Saara kertoo.

Päivin mukaan energiataloudellisin tapa pitää asunto viileänä olisi suojata ikkuna auringonpaisteelta kuumimpaan aikaan. Ilmalämpöpumpun suhteen hän neuvoo Parikoita pyytämään useita tarjouksia eri tavarantoimittajilta. Ilmalämpöpumppuja on olemassa erilaisia riippuen siitä, mihin tarkoitukseen pumppu ostetaan.

- Viilentäessään ilmalämpöpumppu kerää sisäilmasta kosteutta pois. Sisäyksikössä tiivistyy vettä jopa puolitoista litraa vuorokaudessa, joten asennuksen yhteydessä on huomioitava veden poistaminen. Ilmalämpöpumppu hoitaa automaattisesti tuon veden poistamisen ulkotiloihin, joten asennuksen jälkeen vedestä ei tarvitse enää huolehtia. Pumpun suodatin on kuitenkin imuroitava kerran tai kaksi kuussa, Päivi opastaa.

Päivin mukaan Parikat ovat hyvään aikaan liikkeellä ilmalämpöpumpun asennuksen suhteen.

- Asennus tulee tehdä lämpimään aikaan, keväällä tai kesällä. Kylmällä säällä ilmalämpöpumpun kylmäaineputkistoon voi jäädä kosteutta, ja putket voivat hajota ennen aikojaan. Yksikkö kannattaa asettaa viileään paikkaan, jossa aurinko ei pääse suoraan paistamaan siihen. Teidän suunnitelmanne asentaa pumppu terassin alle on oikein hyvä, kunhan muistatte tarkistaa, että ilma pääsee kiertämään esteettä, Päivi summaa.

Netti auttaa seurannassa

Turku Energian verkkosivuilta löytyy Energia Onlinepalvelu, jonka avulla asiakkaat voivat seurata omaa energiankulutustaan sekä esimerkiksi päivittää sähkösopimuksensa. Päivi esittelee Parikoille, miten he voivat tarkastella kulutustaan tunti, viikko, ja kuukausitasolla. Palvelusta löytyy myös Sähkötohtoriosio, jossa voi verrata omaa kulutustaan samankokoisen perheen keskimääräiseen kulutukseen. Sähkötohtori näyttää myös, miten paljon eri toiminnot, kuten vaatehuolto, lämmitys, valaistus ja kylmälaitteet, vievät sähköä.

- Teidän kulutuksenne jää jopa hieman alle keskiarvon, joten tilanne on varsin hyvä, Päivi kehuu.

Kodin energiasyöppöjä eivät aina ole ne laitteet, jotka ensiksi tulevat mieleen.

- Ihmiset eivät usein ajattele, että vähänkin energiaa kuluttava laite voi kuluttaa pitkällä aikavälillä paljon, jos sitä pidetään aina päällä. Monesti ihmiset pitävät pesukoneita paljon kuluttavina, mutta esimerkiksi viihdelaitteet voivat haukata yllättävän suuren palan kodin kokonaiskulutuksesta. Jos on paljon laitteita, myös sähköä kuluu enemmän, Päivi toteaa.

Parikat yllättyvät siitä, kuinka paljon saunan lämmitys näkyy viikoittaisessa kulutuksessa.

- Saunan lämmittäminen näyttää vievän kuusi kilowattituntia kerralla. Se maksaa teille noin 90 senttiä per kerta. Eli voitte ihan huoletta nauttia saunailloistanne, Päivi lohduttaa hymyillen.

Kuivausrumpua pidetään usein todellisena energiatuhlarina. Päivin mukaan käsitys on kuitenkin väärä, jos kyse on lämpöpumpputekniikalla toimivasta laitteesta.

- Narulla kuivatessa pyykki kuivuu kodin lämmityksen avulla, mikä nostaa lämmityskustannuksia. Parikoita kiinnostaa, onko yösähkö halvempaa kuin päivällä kulutettu sähkö.

- Pienenä nukahdin usein pesukoneen hurinaan, kun vanhemmat pesivät pyykkejä iltaaikaan säästääkseen sähkökustannuksissa, Saara muistelee.

- Teidän kohdallanne eroa ei ole, koska käytätte aina saman hintaista yleissähköä, Päivi vastaa.

Mittari paljastaa kulutuksen

Kodin sähkönkulutuksen seuraamiseen on olemassa eri laitteille tarkoitettuja mittareita. Mittareita voi kuka tahansa käydä lainaamassa Turku Energian asiakaspalvelusta, ja niitä lainaavat myös Turun alueen kirjastot.

Parikoiden koti lämpiää lattialämmityksellä, jota taloyhtiö säätelee osittain automaattisesti. Päivi mittailee lämpötiloja asunnon eri kohdista.

- Täällä on kyllä varsin lämmin: ikkunan edessä lämpötila on 30 astetta. Lattia näyttää olevan 26asteinen, hän toteaa.

- Varsinkin kylpyhuoneessa meillä on välillä todella kuuma, tulee melkein hiki hampaita pestessä. Emme pysty itse vaikuttamaan lämpötilaan. Vaikka lasku meneekin taloyhtiölle, tuntuu tällainen tuhlaus tyhmältä, Sami harmittelee.●

3 vinkkiä ilmalämpöpumpun hankintaan

1 Tilaa laite ja koko asennus samalta palveluntarjoajalta. Vaadi samalla käytön opastus ja käyttöönottopöytäkirja.

2 Tarkista, että valitsemallasi palveluntarjoajalla on Tukesin eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston antama kylmälaiteliikkeen pätevyys. Varmista samasta paikasta myös pumpun sähkötyöt tekevän asentajan urakointioikeudet.

3 Muista, että ilmalämpöpumpun asentamiseen vaaditaan lupa taloyhtiön hallitukselta. Lisäksi kannattaa olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan. ●