Energiafiksuin taloyhtiö on Naantalin Luostarinkatu 14

ryhmä miehiä seisomassa lavalla kylttiä pitelemässä
17.10.2018

Turun alueen energiafiksuin taloyhtiö on Asunto-Oy Naantalin Luostarinkatu 14. Taloyhtiö voitti Turku Energia Lämmön ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen kilpailun, jolla etsittiin Turun alueen energiafiksuinta taloyhtiötä. Voittaja julkistettiin energiansäästöviikolla. Palkinnoksi taloyhtiö saa joulukuun 2018 kaukolämmön veloituksetta.

- Energiafiksuin taloyhtiö ei ole käyttänyt älyttömiä rahasummia energiansäästöön, vaan he ovat pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti tehneet saneeraustoimia, joissa on aina huomioitu myös energiansäästön mahdollisuudet, perustelee valintaa raadin edustaja Jarkko Välimäki Turku Energian Lämpö-yksiköstä.

Raadin muodostivat Mats Almgren ja Juuso Kallio Varsinais-Suomen Kiinteistöliitosta, Tero Viander Valoniasta sekä Lotta Lyytikäinen ja Jarkko Välimäki Turku Energian Lämpö-yksiköstä.

Vuonna 1968 rakennetussa kolmikerroksisessa voittajatalossa on 30 asuntoa ja kaksi liikehuoneistoa. Vuonna 2009 taloyhtiön isännöitsijä ja hallitus huomasivat, että lämmön ominaiskulutus oli suuri ja huoneistoissa oli suuria lämpötilaeroja.

Alkuvuodesta 2010 lämmitysverkoston korkeaksi nostettuja asetusarvoja laskettiin yhden asteen kuukausivauhdilla, kunnes viileimmiksi todetuissa huoneistoissa lämpötilat olivat noin 22 astetta. Vuonna 2011 taloyhtiö teetti lämmitysverkon perussäädön, jonka yhteydessä uusittiin kaikki termostaattiset patteriventtiilit.

- Tämä toimenpide toi merkittäviä säästöjä. Kun toimenpiteitä aloitettaessa vuonna 2009 normalisoitu ominaiskulutus oli lähes 70 kWh/r-m3, oli vuonna 2011 päästy jo alle 45 kWh/r-m3 ominaiskulutukseen. Näillä kaikilla toimenpiteillä on saavutettu selvää rahallista säästöä, kertoo Jarkko.

Vuonna 2017 tehtiin julkisivusaneeraus, joka paransi seinien eristevahvuutta. Tämän osalta energiansäästö tulokset saadaan tietoon kuluvan vuoden päättymisen jälkeen. Lisäksi taloyhtiö on vaihtanut pihalle energiatehokkaat led-valaisimet.

- Voitto yllätti, sillä emme ole tehneet yksittäistä mittavaa investointia, vaan olemme keskittyneet korjaamaan perusasioita pitkäjänteisesti aina mahdollisuuksien mukaan jonkin ”pakollisen” remontin yhteydessä. Lähivuosina emme aio tehdä suuria investointeja peruskorjaukseen tai energiatehokkuuteen, mutta kymmenen vuoden sisällä aiomme uusia yhtiön alkuperäiset sähköjärjestelmät ja tuoda huoneistoihin yleiskaapeloinnit.

- Tulevaan valmistauduimme jo julkisivuremontin yhteydessä: vedimme pihalle reittivaraukset sähköautojen latausasemille ja teimme poistoilman talteenottojärjestelmää varten putkivaraukset, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Tuuna, joka laskee iloisena, että palkinnon arvo on heidän taloyhtiössään noin 3 000 euroa.