Aurinkotuuli puhaltaa Härkämäessä

nainen seisoo värikkään seinän edessä
22.8.2018

Härkämäen aurinkovoimalan seiniä koristaa kuvataiteilija Mauri Kososen Aurinkotuulen viemää -taideteos. Taustalla on Turku Energian tavoite tarjota turkulaisille ympäristötaidetta ja samalla kantaa kortensa kekoon kaupunkikuvan kaunistamiseksi.

Härkämäen lämpökeskuksen piharakennuksen seinään maalattu muraali sai nimensä aurinkokatosta, josta voit lukea lisää sivulta 20. Rakennuksen aurinkokatto inspiroi Mauria suunnittelemaan taideteoksen, joka liittyisi jotenkin aurinkoon.

- Aurinkotuuli, revontulet ja avaruus ovat kiinnostavia aiheita. Luin paljon taustamateriaalia ja tutkin avaruutta. Tässä teoksessa taide ja tiede kohtaavat, Mauri kertoo.

Tarkkasilmäinen ja avaruuteen perehtynyt katsoja voikin bongata teoksesta ihan oikeita galakseja. Kauempaa, Rauman Valtatieltä katsottuna maalaus kuvaa aurinkotuulen osumista maan magneettikenttään ja ilmakehään, mikä synnyttää revontuli-ilmiön napa-alueilla. Lähempää, viereiseltä pyörätieltä tarkasteltuna maalauksesta avautuu kuvitteellinen ja yksityiskohtainen näkymä avaruuteen, jossa on elementtejä todellisista, NASAn kuvaamista universumin kohteista.

Avaruus, suuri tuntematon, viehättää Mauria. Hän on hyödyntänyt avaruusaihetta taiteessaan aiemminkin, niin ikään Turku Energian ympäristötaideteoksessa Window of the Sun. Teoksessa heijastetaan Kaasukellonaukiolla sijaitsevan kaasupallon pintaan NASAn satelliitin videokuvaa kaukaisimmasta lämmön ja valon lähteestämme eli auringosta.

Aurinkotuulen viemää saa loppusilauksen tänä syksynä, kun taideteoksen valaistus valmistuu.

- Led-valaistuksella teoksen pintaan heijastetaan aitoja revontulia jäljittelevää valoa, Mauri kertoo.

Suuria töitä

Maalaus on toteutettu peltiseinään.

- Maalasin teoksen peltikattomaalilla. Sävytin tarvittavat värit itse, koska värivaihtoehtoja ei näissä maaleissa ole kovin paljon. Peltikattovärit kuivuvat mahdottoman nopeasti, joten piti maalata vauhdikkaasti ja useina kerroksina.

Maalaus on tehty seinään, joka on peräti 25 metriä pitkä ja 3,5 metriä korkea.

Mauri on maalannut paljon suuria töitä.

- Isot teokset kiehtovat minua. Ne ovat haastavia tehdä ja koko tuo oman vaikuttavuuselementin lisää. Oleellista on pohtia myös sitä, miten teos sijoittuu ympäristöönsä.

Ympäristö kaunistuu

Mauri on toteuttanut useita ympäristötaideteoksia Turku Energian omistamiin kiinteistöihin. Kaukolämpöpumppaamojen sisäänkäynneillä Metsäarossa ja Luolavuoressa sijaitsevat Maurin maalaamat ”Vuorenpeikon temppeli” sekä ”Vuorenneito”.

- Haluan, että tekemäni julkinen taide puhuttelee myös ohikulkijoita, eikä pelkästään taideväkeä. Taideteoksen tulee palvella teoksen lähellä liikkuvia kävelijöitä, pyöräilijöitä ja autoilijoita sen lyhyen hetken ajan, kun he kulkevat sen ohi. Toivon, että teokseni tarjoavat sekä silmänruokaa että pohdittavaa.

- Kaikki Turku Energialle tekemäni työt ovat olleet laajoja, haastavia ja palkitsevia. On hienoa, että energiayhtiö panostaa kaupunkiympäristön viihtyisyyteen kaunistamalla omia rakenteitaan taiteella.