Aurinkoruskossa nautitaan vaivattomasta lämmöstä – taloyhtiö hankki lämmitysratkaisun kokonaispalveluna 

Kuvassa kaksi henkilöä seisoo oven edustalla
7.2.2024

As Oy Naantalin Aurinkoruskon hankkimaan lämpöpalvelukokonaisuuteen kuuluvat älykäs lämmönjakokeskus ja älytermostaatit, joiden ansiosta lämmitysenergiaa kuluu vähemmän ja asukkaat voivat itse säätää asuntonsa lämpötilaa huonekohtaisesti tunnin tarkkuudella. Turku Energia vastaa laitteiston toimivuudesta ja huollosta koko sopimuskauden ajan. 

Naantalin keskustassa sijaitseva As Oy Naantalin Aurinkorusko on kodikas nelikerroksinen puukerrostalo, jonka 17 kotia lämpiävät kaukolämmöllä. Turku Energia toimitti syksyllä 2022 taloyhtiöön lämmitysratkaisun all inclusive -pilottihankkeena. 

– Vuonna 2020 yhtiöön tehdystä kuntoarviosta selvisi, että talon lämmönjakokeskus, linjasäätö- ja sulkuventtiilit, patteriventtiilit ja -termostaatit on uusittava sekä lämmitysverkosto on tasapainotettava ja säädettävä. Kartoitimme eri vaihtoehtoja projektin toteuttamiseen, ja Turku Energian kokonaisuus oli meille järkevin ratkaisu, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ulla Eivola

Sopimus tehtiin kymmeneksi vuodeksi, ja Turku Energia huolehtii lämmönjakokeskuksen sekä lämmitysjärjestelmän etäseurannasta, huollosta ja tarkastuksista koko sopimuskauden ajan. 

Taloyhtiön vaakakupissa painoi myös se, että palvelun ansiosta lämmönjakokeskusta ei tarvinnut hankkia kertainvestointina. Turku Energian tarjoamassa palvelussa on kiinteä kuukausihinta, joten yhtiön on helppo budjetoida vuosittaiset lämmitysjärjestelmään liittyvät kulut.  

– Meille taloyhtiössä yksi tärkeimmistä tekijöistä on palveluratkaisun huolettomuus. Halusimme, että niin lämmitysjärjestelmän uudistamisesta kuin sen ylläpidostakin vastaa vain yksi toimija, johon voimme olla tarvittaessa yhteydessä. Uuden lämmityspalvelun tuomat taloudelliset ja ekologiset säästöt lisäävät taloyhtiönkin hyvinvointia, Eivola summaa. 

Älytermostaatti lisää asumismukavuutta 

Lämmitysjärjestelmän uudistusprojekti aloitettiin kartoituksella, jossa selvitettiin, millaiset ratkaisut palvelisivat taloyhtiötä parhaiten. Ensimmäinen vaihe oli älykkään lämmönjakokeskuksen asennus, jonka jälkeen kiinteistöön tehtiin lämmitysverkoston tasapainotus ja säätö lämmön tasaisen jakautumisen varmistamiseksi. Lisäksi kiinteistön jokaiseen patteriin asennettiin DNA:n lämmityspalvelun Wattisen älytermostaatit, jotka yhdistettynä palvelun tekoälyyn auttavat optimoimaan lämmitysenergian käyttöä.  

– Älytermostaattia käytetään perinteisen termostaatin tapaan nupista kääntämällä, mutta sen älykkäät ominaisuudet pilvipalveluun yhdistettynä lisäävät asumismukavuutta ja mahdollistavat käytön optimoinnin. Optimointia varten palvelu muun muassa seuraa sääennusteita ja oppii rakennuksen lämmönvaraavuuden. Järjestelmä oppii ennustamaan kiinteistön lämpimän käyttöveden kulutuspiikkejä ja hyödyntää kiinteistön lämmönvaraavuutta niiden aikana laskemalla hetkellisesti lämpöä patteriverkostosta, jolloin kiinteistössä tarvittavan kokonaistehon määrä laskee, kertoo lämmön avainasiakaspäällikkö Susanna Tuominen Turku Energialta. 

Asukas voi hallita oman kotinsa älytermostaatteja halutessaan myös Wattisen mobiilisovelluksella, jonka kautta oman asunnon lämmitystä voi säätää huonekohtaisesti. Ajastustoiminnolla esimerkiksi makuuhuoneen lämpötila voidaan säätää laskemaan pari astetta matalammaksi yön ajaksi, mikä lisää nukkumismukavuutta ja säästää energiaa. Kiinteistön hallinnoija voi puolestaan seurata taloyhtiön lämmityksen tilaa reaaliajassa sekä tunnistaa mahdolliset ongelmat ja vikatilanteet etänä. 

Uusi lämmitysratkaisu säästää kuluissa 

Syksyllä 2023 Turku Energia analysoi lämmitysjärjestelmän toimintaa ensimmäisen lämmityskauden kokemusten perusteella. Sen pohjalta huoneistojen termostaatteihin ja venttiileihin tehtiin tarvittavat muutokset. 

Taloyhtiön uuden lämmitysratkaisun ansiosta As Oy Naantalin Aurinkoruskon lämmityksen tilausteho on pienentynyt 40 prosenttia ja lämmitysenergian kulutus laskenut 10 prosenttia. Eivola on hyvillään syntyneistä säästöistä. 

– Olemme tietysti tyytyväisiä, kun taloyhtiön energiantarve pienenee ja säästöjä syntyy. Samalla myös ympäristön kuormitus pienenee, hän sanoo. 

Eivolan mielestä yhteispeli Turku Energian kanssa on sujunut hyvin. 

– Turku Energia huolehti projektin sujuvasta etenemisestä kaikilta osiltaan. Taloyhtiön näkökulmasta on ollut helppoa, kun kokonaisuudesta ja laitteiston ylläpidosta vastaa yksi toimija. Kaikkiin lämmitykseen liittyvissä kysymyksissä ja mahdollisissa ongelmatilanteissa olemme yhteydessä Turku Energiaan. 

As Oy Aurinkoruskossa ollaan jatkossakin hereillä kehittämismahdollisuuksista. 

– Ajankohtaiseksi voi tulla esimerkiksi tarve hankkia sähköautojen latauspisteet, ja myös aurinkopaneelien mahdollisuutta tulemme miettimään, Eivola kertoo. 

Teksti: Juho Heikkinen Kuvat: Mikael Soininen