Aurinkopaneelit lisäävät asumismukavuutta messutalo Torppa Rauhalassa

talo kukkulalla puiden ympäröimänä
14.2.2022

Päivi ja Timo Ekman rakennuttavat Naantalin asuntomessualueelle luonnonmukaisen Torppa Rauhalan, joka sulautuu kauniisti merelliseen maisemaan. Talon katolle asennetaan aurinkopaneelit, jotka tuottavat jatkossa sähköä asukkaiden arkeen edullisesti ja ekologisesti.

Talon rakennuspaikka on Timo Ekmanille muistoja täynnä. Sadan metrin päässä nyt rakenteilla olevasta talosta sijaitsi alkuperäinen, 1920-luvulla rakennettu torppa Rauhala, jossa hänen isovanhempansa asuivat.

– Vanhempani rakensivat myöhemmin rantaan myös kesämökin, joten vietin käytännössä kaikki kesät Luonnonmaalla, Timo Ekman kertoo.

Rauhala oli siihen aikaan kuuden hehtaarin pienviljelystila. Kun isovanhemmat ja vanhemmat kuolivat, tila päätyi Timolle itselleen.

– Silloin ajattelin, etten halua koskaan asua näin syrjässä, mutta jotenkin mieli on iän myötä muuttunut. Kun Naantalin kaupunki kaavoitti alueen ja lunasti minulta maat, päätimmekin vaimon kanssa, että jätämme itsellemme pari tonttia, hän kertoo.

Toisen tontin Ekmanit varasivat itselleen ja toisen tyttärelleen, joka rakennuttaa perheensä kanssa taloa noin sadan metrin päähän vanhemmista.

– Olen itse maalta kotoisin ja ajattelin, etten halua palata, mutta Naantali on pikkuhiljaa kasvanut Luonnonmaalle. Luonnonmaa ja Naantali ovat lähestyneet toisiaan sekä fyysisesti että henkisesti. Palvelut ovat tosi lähellä, Päivi Ekman sanoo.

Muunneltava kivitalo monenlaisten perheiden tarpeisiin

Ekmanien tuleva talo on Lammin kivitalo, jonka suunnittelusta vastasi Lammi Kivitalon suunnittelija Kaarle Koivukangas. Moderni talo on suunniteltu kahden aikuisen kodiksi, jossa koiraharrastus, etätyöt ja vapaa-aika yhdistyvät toimivaksi arjeksi.

– Päädyimme kivitaloon, koska meillä on jo Taivassalossa hirsinen kesämökki – vaihtelu virkistää. Meillä oli oikeastaan suunnittelun pohjaksi vain kaksi toivetta: halusimme, että saunan lauteilta näkee Matalahdelle ja että keittiön viereen sijoittuu lasihuone, jossa voi ruokailla. Kummatkin toiveet toteutuvat. Meillä on löylyhuoneessa isot ikkunat merelle ja myös keittiöstä on iso liukuikkuna lasihuoneeseen. Ikkunaa voi pitää auki, kun valmistaa ja tarjoilee ruokaa, Päivi kertoo.

Huoneistoalaltaan Torppa Rauhala on 187 m2. Se on suunniteltu muunneltavaksi. Nyt se palvelee kahta aikuista, mutta tulevaisuudessa siitä saa väliseiniä rakentamalla lapsiperheelle toimivan kodin.

– Mietimme, että jos toinen tyttäremme haluaa joskus muuttaa siskonsa naapuriin, tässä on hänelle toimiva talo, Ekmanit toteavat.

Ekmanit ovat olleet pioneereja aurinkoenergian hyödyntämisessä

Asuntomessujen teemana on kesällä 2022 luonnon kunnioitus. Luontoa on varjeltu rakennusvaiheessa tietoisesti: kadut kiemurtelevat messualueella kallioita väistellen ja kunnallistekniikka on rakentunut luontoa varoen. Puita on kaadettu alueelta mahdollisimman vähän. Ekmanien pihakin jää luonnontilaan: pääosaan nousevat upeat saaristolaismännyt, kalliot ja meren ranta.

Toinen teema asuntomessuilla on älykkäät energiaratkaisut. Teema inspiroi myös Ekmaneja ja taloon päätettiin asentaa maalämmön lisäksi aurinkopaneelit. Tämä ei ole sattumaa, sillä Ekmanit ovat olleet aurinkoenergian hyödyntäjinä pioneereja.

– Meillä on ollut kesämökillä saaressa aurinkopaneelit jo kolmekymmentä vuotta. Ne olivat koko seutukunnan ja saaren ensimmäiset aurinkopaneelit, ja ihmiset kävivät niitä ihmettelemässä paikan päällä. Paneelit olivat pienet ja tuottivat lähinnä sähköä televisioon, mutta ajan myötä olemme hankkineet sinnekin isommat paneelit, kun kaikenlaiset sähkölaitteet ovat lisääntyneet, Päivi kertoo.

– Tein aikoinani työelämässä paljon yhteistyötä Turku Energian kanssa ja tiesin, että heillä on ammattitaitoa ja näkemystä. Niinpä Turku Energia valikoitui yhteistyökumppaniksi hyvin luontevasti, Timo jatkaa.

Oman aurinkovoimalan tuottoa on kätevä seurata kännykästä

Kotimaisen Salo Techin tuottamia aurinkopaneeleja katolle tulee yhteensä 18, ja asennuksen pinta-ala on 36 neliömetriä. Aurinkopaneelit asennetaan loivalle harjakatolle etelän suuntaan.

– Valitsimme kattomateriaaliksi huovan ja aurinkopaneelit sulautuvatkin tosi hienosti osaksi kattorakennetta. Katon pinnan suuntainen asennus tekee niistä lähes huomaamattomat, Timo kertoo.

– Turku Energian kanssa sovimme hyvissä ajoin esimerkiksi aurinkovoimalan koosta, sijoittamisesta katolle, aikataulusta ja asennuksista. Paneelien asentaminen pitää huomioida jo sähkötöissä, jotta katolta saadaan johdettua sähkö tekniseen tilaan ja invertteriin joko itse käytettäväksi tai johdettavaksi verkkoon, hän jatkaa.

Torppa Rauhalaan tulee älykäs Solar Edge -invertteri. Se pitää samalla myös huolen, että jännite laskee automaattisesti turvalliselle tasolle, jos järjestelmä sammutetaan esimerkiksi huoltotoimenpiteiden ajaksi.

– Jos kesällä emme pysty käyttämään koko tuottoa, voimme siirtää ja myydä ylijäävän sähkön sähköverkkoon. Tulee olemaan hyvin kiinnostavaa seurata aurinkovoimalan tuotantoa. On upeaa, että viimeisen päälle moderniin teknologiaan yhdistyvät digipalvelut ja oman kiinteistön energian kulutusta ja voimalan tuottoa voi seurata paneeli paneelilta kännykästä, Timo selittää.

Torppa Rauhalaan tulee myös Päivin sanoin ”turhakkeita” eli asumismukavuutta lisääviä ominaisuuksia.

– Meille asennetaan esimerkiksi poreamme ja toivonkin, että aurinkoenergialla saisimme kustannettua vähintäänkin näiden ylimääräisten mukavuuksien kustannukset. Käytäntö kuitenkin ratkaisee sen, mihin kaikkeen aurinkovoimalamme tuotanto riittää, Päivi kertoo.

Taloon tulee myös sähköautojen ja -polkupyörien latausmahdollisuudet tulevaisuuden varalta.

Messutalon rakentamista voi seurata somessa

Rakentaminen on sujunut Lammi Kivitalojen kanssa suunnitelmien mukaan. Maailmantilanteesta johtuen on tosin tullut yllättäviä viivästyksiä, esimerkiksi maalämpöjärjestelmän asennus viivästyi monta kuukautta komponenttipulan takia.

Helmikuussa rakennusprojekti on jo pitkällä ja myös sisusratkaisut on tehty.

– Koska messujen teema on luonnonmukaisuus, valitsimme sisustussuunnittelija Susanna Kivilahden kanssa sisustukseen harmonisia luonnon sävyjä. Luonto tulee talon sisälle myös useiden suurien ikkunoiden kautta, Päivi kertoo.

– Kun jatkossa herään Torppa Rauhalasta, on makuuhuoneen ikkunoista näköala suolle, jossa pelasin pienenä jääkiekkoa ja toisaalta merenlahdelle, jossa kalastelimme. Tuntuu hienolta, Timo hymyilee.

Torppa Rauhalan rakentumista voi seurata Instagramissa tilillä @torppa_rauhala. Asuntomessut avautuvat Naantalin Luonnonmaalla 15.7. ja Torppa Rauhala on kohdenumero 19.