Aurinkoenergiasta suurin hyöty suunnittelemalla
Lisääntyvä ympäristötietoisuus ja kehittyvä tekniikka tuovat aurinkopaneelit yhä useampien kotien katoille. Aurinkosähkön riittävyyteen vaikuttavat paitsi sääolosuhteet ja laitteisto, myös sähkönkäytön suunnittelu.
Aurinkopaneelien hankintahinnat ovat tulleet vuosien saatossa roimasti alas, minkä ansiosta investointi on tullut taloudellisesti entistä järkevämmäksi. Saatavilla on järjestelmiä hyvin erilaisiin tarpeisiin. Kotitaloudet eivät voi vielä heittäytyä pelkän aurinkosähkön varaan. Hyvällä etukäteissuunnittelulla aurinkosähköstä saa kuitenkin mittavan taloudellisen edun.
- Paneelit kannattaa sijoittaa sinne, missä kulutus on suurinta kesäaikaan. Jos asukkaiden tapana on lähteä aikaisin keväällä mökille ja palata kotiin vasta myöhään syksyllä, paneelit kannattaa hankkia mökille, kertoo Turku Energian tekninen energianeuvoja Päivi Rae.
Jos vuosittainen kulutus ylittää 10 000 kilowattitunnin rajan ja sähköä menee reilusti kesälläkin, on aurinkopaneelien hankinta taloudellisesti kannattavaa ja paneelit maksavat itsensä takaisin kohtuuajassa.
- Monelle kyse on selvästi arvovalinnasta. Ympäristötietoisuus kasvaa jatkuvasti ja halu tehdä investointeja puhtaan ilmaston puolesta on voimakas. Toki merkittävä asia on myös auringosta saatava ilmainen sähkö, Päivi sanoo.
Laitteet päälle päiväsaikaan
Aurinkosähkön riittävyyteen vaikuttavat monet tekijät. Säätilan lisäksi paneelien sijoittelu auringon suuntaan ja aurinkosähköjärjestelmän enimmäisteho ovat merkittävimpiä. Esimerkiksi jo maaliskuussa tavanomainen omakotitalon järjestelmä tuottaa sähköä noin 10 % koko vuoden tuotosta. Tällöin päiväsaikaan, kun tuotto on suurimmillaan, sähköä riittää hyvin kodin laitteisiin.
- Tämän vuoksi laitteiden käyttöä kannattaa sijoittaa valoisalle ajalle. Esimerkiksi lämminvesivaraajan voi laittaa päälle päivällä. Aurinkosähköllä ilmalämpöpumpun jäähdytystäkin voi käyttää hyvällä omallatunnolla, Päivi vinkkaa.
Päivin mukaan suunnittelu kannattaa tehdä huolellisesti. Silloin aurinkoenergiasta onnistutaan hyödyntämään mahdollisimman suuri osa. Laitteiston kytkennöillä määritellään esimerkiksi se, miten tuotettu sähkö jakaantuu eri sähkölaitteille. Suunnittelulla voidaan välttää sähkön ostaminen silloin, kun aurinkosähköäkin olisi riittävästi tarjolla.
Kesäaikana sähköä saadaan aurinkopaneeleilla usein enemmän kuin sitä ehditään välittömästi käyttää. Käyttämättä jäänyt aurinkosähkö ei kuitenkaan mene harakoille, sillä yli jääneen sähkön ostaa energiayhtiö. Toki parhaan hyödyn omasta tuotannosta saa silloin, kun sen pystyy käyttämään itse.
Optimaalinen mitoitus tärkeää
Aurinkopaneeleja harkitessa kannattaa ensimmäiseksi selvittää, mihin vuoden- ja vuorokaudenaikoihin kotona sähköä kuluu. Kuukausi-, päivä- ja tuntikohtaiset kulutukset näkee helposti Turku Energian EnergiaOnline-palvelusta. Tietojen avulla voidaan arvioida, kuinka suuri aurinkosähköjärjestelmä tarvitaan. Liian suurta ei kannata hankkia varmuuden vuoksi, mutta toisaalta liian pienikin järjestelmä on taloudellisesti kannattamaton.
- Mitä optimaalisempi laitteiston koko on, sitä nopeammin se maksaa itsensä takaisin - jopa reilussa kymmenessä vuodessa, Päivi arvioi.
Hän uskoo, että tulevaisuudessa akku- ja paneelitekniikan kehittymisen ohella uusia innovaatioita syntyy myös talteen otetun aurinkosähkön tehokkaaseen hyödyntämiseen.
- Uskon, että käyttöä tehostavia ratkaisuja löydetään sitä enemmän, mitä enemmän aurinkopaneeleja hankitaan. Kodin sähkölaitteiden ohjaamiseen on jo nyt mahdollista liittää automatiikkaa. Tulevaisuudessa voi olla mahdollista ohjata sähkölaitteiden käyttöä sen mukaan, kuinka paljon sähköä omat aurinkopaneelit tuottavat, Päivi toteaa.