Aurinkoenergialla säästöä sähkölaskuun

lähikuva aurinkopaneelin kyljestä
13.2.2023

Turku Energialta saat kotiisi laadukkaat aurinkopaneelit luotettavasti ja vaivattomasti – ja nyt on otollinen aika tilata ne.

Aurinkosähkön tuottajaksi ryhtyminen on ympäristö- ja säästöteko, jonka suosio jatkaa kasvuaan koko Euroopassa. Turku Energialla aurinkoenergiaratkaisujen myyntimäärät jopa nelinkertaistuivat viime vuonna. Tuotepäällikkö Jari Hallivuoren mukaan toimituksissa oli viiveitä energiakriisin ja kovan kysynnän aiheuttaman komponenttipulan vuoksi, mutta tilanne alkaa tasaantua.

– Aina on hyvä aika tilata aurinkopaneelit. Nyt tilatessa, jos komponenttipula hellittää ja kaikki sujuu odotetusti, ehtii vielä nauttia tämän vuoden tuotannosta, Hallivuori sanoo.

Aurinkopaneelien teho vaihtelee auringon säteilytehon, paneelin asennuskulman ja ilmansuunnan sekä varjostusten ja ulkolämpötilan mukaan. Vuoden tuottoisin ajanjakso on huhti–elokuu. Maalis- ja syyskuussa aurinkopaneelit yltävät noin puoleen maksimituotannosta. Lokakuussa tuotantoa on yleensä vähän ja marras–helmikuussa ei juuri lainkaan.

Takaisinmaksuajat lyhentyneet

Laadukkaat aurinkopaneelit tuottavat Suomen olosuhteissa sähköä jopa 40 vuotta. Järjestelmän hankintaan voi saada rahoituksen ja sen asennustyöstä kotitalousvähennystä. Koska energian hinta on noussut,  järjestelmien takaisinmaksuajat ovat lyhentyneet huomattavasti, muutaman vuoden takaisesta 13–14 vuodesta reilusti alle kymmeneen vuoteen.

Itse tuotettu ja käytetty aurinkosähkö pienentää sähkölaskua sekä ostetun sähkön että sähkönsiirron osalta.

– Varsinais-Suomessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan, täyssähköautoa kotona lataavan perheen sähkölasku voi oman aurinkosähköjärjestelmän avulla pudota jopa yli 2 000 euroa vuodessa, Hallivuori kertoo.

Turku Energia maksaa reilun hyvityksen aurinkosähköstä, jota asiakas ei itse pysty kuluttamaan. Hallivuori muistuttaa, että voimalan koon tulisi silti sopia omiin tarpeisiin.

– Ympäristön kannalta toki on hienoa, mitä enemmän aurinkosähköä tuotetaan, mutta taloudellinen kannattavuus perustuu sähkön kulutuksen vähenemiseen. Sähköä on edullisempaa käyttää itse kuin myydä sitä verkkoon, sillä myyntihinta on normaalisti alhaisempi kuin sähkön omasta käytöstä syntyvä hyöty.

Kotimaista laatua ja palvelua läheltä

Turku Energian tarjoamat kotimaiset, Salo Tech Oy:n valmistamat aurinkopaneelit soveltuvat hyvin pohjoismaisiin olosuhteisiin. Niiden etävalvonnan avulla voi varmistua voimalan toiminnasta. Suosituimman aurinkopaneelipakettimme Louna Solar Optimi -järjestelmän Solar Edge -invertteri mahdollistaa sähköntuotannon seurannan selaimella tai mobiilisovelluksella. Hallivuori toteaa invertterin olevan erittäin suosittu koko Euroopassa, mikä osaltaan hidasti toimitusaikoja viime vuonna.

– Emme kuitenkaan halunneet riskeerata laatua ja etsiä muita vaihtoehtoja. Olemme pitäneet kiinni laadukkaasta invertteristä, sillä haluamme, että asiakkaalla on mahdollisimman hyvä näkymä tuotantoon. Salo Techin paneeleissa pidämme tärkeänä, että ne ovat Avainlippu-tuotteita, jotka toimivat Suomessa hyvin ja kestävät lumet ja pakkaset.

Turku Energian avaimet käteen -aurinkoenergiaratkaisut sisältävät kartoituksen, järjestelmän suunnittelun, laitteiston, asennuksen ja käyttökoulutuksen. Paneeleilla on 25 vuoden tehontuottotakuu ja asennustelineillä, kotimaisia nekin, jopa 30 vuoden takuu.

Aurinkosähköjärjestelmän säästö ja takaisinmaksuaika

Esimerkkilaskelma:

Varsinaissuomalainen perhe, sähkölämmitteinen 200 m2 omakotitalo, täyssähköauton kotilataus, ulkouima-allas, sauna ja poreamme. Sähkönkulutus yhteensä noin 28 000 kWh/vuosi.

Aurinkoenergiajärjestelmän hinta 16 000 euroa (kotitalousvähennyksen jälkeen 13 800 euroa), nimellisteho 9 kWp (24 aurinkopaneelia). Tuotanto vuonna 2022 yhteensä 8 400 kWh (kokonaan omaan käyttöön).

 

Esimerkki 1*

Sähköenergian hinta 30 snt/kWh

> Säästö noin 2 500 euroa/vuosi

> Takaisinmaksuaika 5,5 vuotta.

*) Carunan alue vuonna 2022, pörssisähkö, tuntitason laskenta

 

Esimerkki 2*

Sähköenergian hinta 10 snt/kWh

> Säästö noin 1 600 euroa/vuosi
> Takaisinmaksuaika 8,7 vuotta.