ApulantaSähkö salamoi ympäristön puolesta

sanat turku energia keltaisella pohjalla
22.2.2019

Apulanta on jakanut faneilleen energiaa jo lähes 30 vuotta. Koska sähköinen tunnelma ei yksin riitä, bändi lanseeraa yhdessä Turku Energian kanssa ApulantaSähkön.
- Uusiutuva energia on kannanotto ympäristön puolesta, rumpali Sipe Santapukki sanoo.

Apulannan tyyliin kuuluu ideoida mitä ihmeellisimpiä fanituotteita. Apulanta-leivänpaahdin on esimerkiksi haluttu keräilytuote. Nyt faneille ja kaikille muillekin on tarjolla ApulantaSähköä, joka julkaistiin bändin Toiset jumalat -konsertissa Hartwall Arenalla helmikuussa.

- Haluamme tehdä asiat omalla tavallamme ja rikkoa tuttuja kuvioita. Emme ole ikinä mahtuneet mihinkään boksiin, tai edes halunneet mahtua. Ollaan oltu omanlaisia hörhöjä alusta asti, Sipe nauraa.

Yhtyeen oma sähkösopimus ei siis ole mitenkään ihmeellistä. Voi oikeastaan miettiä, miksei kukaan muu ole keksinyt sitä jo aikaisemmin. Apulannan jäseniä ovat rumpali-kitaristi Simo Santapunkin lisäksi laulaja-kitaristi Toni Wirtanen ja basisti Ville Mäkinen.

Valinta on kannanotto

- ApulantaSähkö on fanituote, mutta siihen sisältyy myös syvempi ajatus. Tämä on valinta uusiutuvan energiantuotannon puolesta. Turku Energia tuntui luontevalta kumppanilta, koska ihan omaa tuotantolaitosta ei sentään edes meidän harteilla pysty väsäämään. Turku Energia valikoitui kumppaniksemme, koska jo puolet heidän myymästään energiasta on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä ja heillä on jo tavoitteet asetettu korkealle tuleville vuosille matkalla kohti kivihiiletöntä energiantuotantoa, Sipe kertoo.

Sipe on ollut kymmenisen vuotta mukana Energiateollisuuden Vuoden ilmastoteko -kilpailun raadissa, joten energia-asiat ovat hänelle tuttuja. Turku Energia voitti kilpailun vuonna 2015.

ApulantaSähkö-sopimuksia on myynnissä rajoitettu määrä eli 1 280 kappaletta. Sipe uskoo, että sähkösopimus kiinnostaa, koska idea on sekä hauska että puhutteleva. Jatkossa ApulantaSähköllä keitetään aamukahvit ja imuroidaan. Sähkösopimuksen voi hankkia Apulannan nettisivujen sekä Turku Energian EnergiaOnline.fin kautta. Vaikka ajatus on hauska, on siinä meitä kaikkia koskettava viesti mukana.

Sataprosenttisesti uusiutuvaa

Bändille on tärkeää, että oman sähkön tuotanto perustuu uusiutuvaan energiaan. ApulantaSähkö tulee kotimaisista tuulipuistoista Turku Energian osakkuusyhtiöiden kautta. Aurinkosähkön osuus tuotetaan eurooppalaisissa aurinkovoimaloissa.

- Ekologinen elämäntapa on trendikästä ja haluttua, mikä on hienoa. Kerrankin joku oikeasti hyvä asia on päivän sana. Toisaalta moni myös miettii, miten ekologisia valintoja voisi tehdä arjessa. Vaihtoehtoja on miljoona lähtien mehutölkkien litistämisestä roskiin laittaessa tai polkupyörän käyttämisestä kaupunkiliikkumisessa. Pistorasiasta saatava sähkö on jokapäiväistä ja sitä kautta energian alkulähteen valitsemisella on isossa kuvassa valtava merkitys, Sipe miettii.

Uusiutuvista energiamuodoista aurinko-energia on bändillä jo käytössä. Yhtyeen harjoitustilan, kahvilan ja rockmuseon katolla on ollut jo parin vuoden ajan aurinkopaneelit, joista saadaan sähköä bänditreenien lisäksi myös muuhun toimintaan huhtikuusta toisinaan jopa lokakuulle asti. Sipen mielestä oma mikrotuotanto on järkevää ja omaa sähköntuotantoa etenkin verkon suuntaan on hauska seurata.

Festarikesä tulossa

Apulannan vuosi alkoi voimallisesti isolla konsertilla. Jäähallikeikkoja bändillä on ollut aiemminkin, mutta nyt vallattiin myös Hartwall Arena Toiset jumalat -spektaakkelilla. Loppuunmyydyissä konserteissa aitoa Apulanta-tunnelmaa korosti esimerkiksi 30-metrinen mustekala, jota oli porukalla rakennettu pitkin syksyä.

- Meillä on tapana panostaa tosissaan kaikkeen siihen, mihin ryhdymme. Hartwall -konserttia on suunniteltu ja tehty vuoden ajan. Onhan meillä festareillakin isoja yleisöjä, mutta kaikki eivät ole tulleet sinne meidän takiamme. Omaan konserttiin yleisö tulee katsomaan vaan ja ainoastaan meitä, mikä tekee omista spektaakkeleista spesiaaleja ja unohtumattomia Sipe kertoo.

Apulanta on kiertänyt lähes 30 vuotta lavoja, eikä tuleva kesäkään tee poikkeusta. Kalenteri on täynnä festarikeikkoja.

- Keväällä keskitymme uuden musiikin tekemiseen, Sipe paljastaa. Viimeisin sinkku, Elämänpelko, julkaistiin marraskuun lopussa.

ApulantaSähkö

  • ApulantaSähkö tulee kotimaisista tuulipuistoista Turku Energian osakkuusyhtiöiden kautta. Aurinkosähkön osuus tuotetaan eurooppalaisissa aurinkovoimaloissa.

  • Määräaikainen 24 kuukauden sopimus, tuote on saatavilla toistaiseksi.

  • Myynti: apulanta.fi ja energiaonline.fi

  • Sopimuksia rajoitettu 1280 kappaleen määrä.