Älyteknologia parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta

kone, joka on huoneen seinällä
22.2.2021

Turku Energian uudella, älykkäällä lämmönjakokeskuspalvelulla yritykset ja taloyhtiöt voivat päivittää vanhan kaukolämpöjärjestelmänsä tulevaisuuden järjestelmään vaivattomasti ja vihreitä arvoja kunnioittaen.

Turku Energian uusi kaukolämmön lämmönjakokeskuspalvelu tarjoaa taloyhtiöille ja yrityksille uudenlaisen näkymän kiinteistöön sekä mahdollistaa etävalvonnan ja energiatehokkaan lämmittämisen.

Palvelu perustuu lämmönjakokeskuksen avaimet käteen -uusintaan. Asiakas siirtyy neljännen sukupolven kaukolämmön käyttäjäksi uudella, älykkäällä lämmönjakokeskuksella. Asiakkaat voivat seurata kiinteistöjen lämmitystä etänä selainpohjaisella järjestelmällä. Kiinteistön energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi lämpötilojen muutoksilla ja tehonrajoituksilla.

– Uusi lämmönjakokeskuspalvelu on hyvä esimerkki älykkäistä uuden sukupolven kaukolämpöpalveluistamme. Se mahdollistaa energiatehokkuuden parantamisen etenkin vanhemmissa taloyhtiöissä, joissa lämmönjakokeskusten vaihto on ajankohtainen, kertoo tuotepäällikkö Mika Karbin Turku Energialta.

Onnistunut pilotti Raisiossa

Tavallisen lämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on keskimäärin noin 20 vuotta, joten monilla kaukolämpötaloyhtiöillä on edessään keskuksen saneeraus. Asunto-osakeyhtiö Raision Koivulehto otti Turku Energian uuden palvelun käyttöön ensimmäisenä vuoden 2020 lopulla.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pakkanen kertoo, että vuonna 2000 rakennettun yhtiön vanha lämmönjakokeskus alkoi olla elinkaarensa päässä. Raision Kaanaassa sijaitsevalla viiden huoneiston taloyhtiöllä ei ole omaa huoltoyhtiötä. Asukkaat olivat omatoimisesti tehneet ennakoivaa huoltoa, vaihtaneet kuluneita osia ja tarkkailleet vanhan keskuksen kuntoa.

– Teimme päätöksen, että emme odota, että vanha keskus laukeaa. Meillä oli helppo valinta yhtiökokouksessa ottaa palvelu Turku Energialta. Päällimmäinen syy oli varmasti hinta. Kun on kuukausipohjainen maksusuunnitelma, taloyhtiön ei tarvitse ottaa ylimääräistä lainaa keskusta varten, Ilkka toteaa.

Hän uskoo, että ilman aktiivisia asukkaita tai huoltoyhtiötä tekniset asiat voivat helposti jäädä hoitamatta.

– Leasing-sopimus sitoo myös palveluntarjoajaa huoltamaan, korjaamaan ja tarkkailemaan keskuksen kuntoa ja säätökäyriä, mikä helpottaa asukkaiden elämää. Kaikki on mennyt hienosti, mitään soraääniä ei ole asukkailta kuulunut. Lämpöä on riittänyt, keskus on toiminut ja säädöt ovat olleet kunnossa, Ilkka kiittelee.

Mukaan vaikka mökkilaiturille

Turku Energian lämmönjakokeskuspalvelun etävalvonta- ja ohjausjärjestelmänä toimii HögforsGST:n Fiksu Control System. Se tuottaa myös kattavia raportteja lämmityksen toiminnasta ja energiansäästöstä. Selainkäyttöliittymä toimii helposti tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

– Kun ennen lämmönjakokeskus eli omaa elämäänsä teknisessä tilassa, nyt sen voi ottaa mukaan vaikka kesämökkilaiturille, vertaa HögforsGST:n liiketoimintajohtaja Juha Virkki.

Juha toteaa, että kaukolämpöala on murroksessa. Tulevaisuuden kaukolämpö on älykästä, vihreää ja edullista – jotain muuta kuin mihin on totuttu.

– Tämä vaatii tuotannon uudistamisen lisäksi myös kiinteistöissä sijaitsevilta kaukolämpölaitteistoilta älykkäämpää ohjausta. Turussa ollaan kaukolämmön tuotannossa jo hyvin vihreitä. Kun vielä kulutuspisteet saadaan toimimaan järkevämmin, on lopputulos paras mahdollinen. Kaukolämmön neljäs sukupolvi on täällä, Juha summaa.

Taipuu tulevaisuuteen

Turku Energian tuoteryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäisen mukaan tulevaisuudessa lämmönjakokeskusten ohjausjärjestelmät mahdollistavat myös kiinteistön liittymisen kysyntäjoustoon. Lämmönjakokeskuksen saa myös niin sanotusti hybridivalmiina, jolloin se taipuu myös tulevaisuuden energiatehokkuushankkeisiin.

– Käytännössä itse lämmönjakopaketin vaihtamalla uuteen lisää jo energiatehokkuutta. Lisäksi näihin meidän kauttamme hankittaviin paketteihin on mahdollista liittää hybridijärjestelmiä sekä lisätä tehokkuutta väliotollisella kytkennällä, Lotta kertoo.

Uuden järjestelmän voi hankkia itselleen kerralla tai kuukausimaksullisena leasing-palveluna. Palvelun hinta vaihtelee lämmönjakokeskuksen koon mukaan. Hintaan sisältyy laitteiston huolenpitotarkistus kymmenen vuoden ajan.

Kaukolämmön lämmönjakopalvelu

  • neljännen sukupolven avaimet käteen -palvelu

  • älykäs etäohjaus- ja valvontajärjestelmä

  • suunnattu taloyhtiöille ja yrityksille

  • kertahankinta tai leasing-palvelu