Aina uutta etsimässä

pari ihmistä seisoo vesistön vieressä
28.8.2023

Moborgien perheessä kaksi intohimoa ovat ylitse muiden: ruoka ja musiikki. Sysäys luomiseen tulee halusta kohdata uutta.

Littoistenjärven rannalle 1870-luvulla rakennetun idyllisen talon keittiössä soi musiikki. Cristina Moborg kertoo, että hän suunnitteli aikoinaan keittiön tarpeeksi tilavaksi, jotta koko perhe voisi laittaa ruokaa yhdessä. Lapset asuvat jo omillaan, mutta ruuanlaitto on edelleen osa perheen yhteistä ajanviettoa.

- Aloin tehdä ruokaa oikeastaan kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun perheeseemme syntyi lapsia. Ikävöin italialaista ruokaa, ja kokkaaminen oli minun tapani olla lähellä synnyinmaatani, Cristina kertoo. 

Italialaiselle isälle ja suomalaiselle äidille syntynyt Cristina suhtautuu ruokaan intohimoisesti, mutta ei tiukkapipoisesti. Tällä hetkellä häntä kiehtovat erityisesti Lähi-idän ruokakulttuurit, kuten Israelin ja Libanonin keittiöt.

- Ruuan maailmassa on aina uutta opittavaa. Saan inspiraatiota tutkimalla keittokirjoja ja tutustumalla eri kulttuurien ruokiin. Kokkaaminen on hyvä esimerkki siitä, että kunhan on innostunut jostain, voi oppia mitä vain. Tykkään käsillä tekemisestä, ja ruuan ohella myös maalaaminen ja vaatteiden valmistaminen ovat lähellä sydäntäni, Cristina kertoo.

Ruokaa ilon kautta

Ruoka yhdistää Moborgin perhettä paitsi vapaa-aikana myös työssä. Cristinan miehen Rolfin vuonna 1991 isänsä kanssa perustama Heirol on yksi Suomen johtavista keittiön pienvälineiden valmistuttajista. 

- Haluamme tehdä ruuanlaitosta perheille nautinnollista. Testaamme itse kaikki tuotteemme ja olemme tarkkoja niiden laadusta. Filosofiamme on, että ruuanlaiton ei pitäisi olla perheille jokapäiväinen, välttämätön paha, vaan monipuolista ja terveellistä ruokaa voi tehdä aidosti ilon kautta, Cristina kertoo.

Hän nostaa esimerkiksi italialaisen ruokakulttuurin, jossa perheenjäsenet eivät istu valmiiseen pöytään, vaan ruuan valmistaminen itsessään on yhdessäoloa. 

- Meidän perheessämme ruuanlaitto on hyvin spontaania ja tykkäämme soveltaa raaka-aineiden käytössä. Olen melko huono mittaamaan ainesosia, minkä vuoksi leipominen ei ole ehkä vahvin osa-alueeni, Cristina nauraa.

Kokkaaminen oli minun tapani olla lähellä synnyinmaatani.

Täysillä kohti unelmia

Ruuan ohella Moborgeja yhdistää myös toinen intohimo, musiikki. Isä Rolf on laulanut ja soittanut nuoresta lähtien, ja perheen kaikki neljä lasta ovat käyneet koulunsa Aina uutta etsimässä Turussa Puolalan musiikkiluokilla. Heistä nuorin, 21-vuotias Alec, tunnetaan myös artistinimellä Louie Blue. Muun muassa R&B:tä, indie-popia ja elektroa musiikissaan yhdistelevä artisti herätti musiikkimaailman huomion vain 17-vuotiaana julkaistuaan esikoissinglensä Confused. Syksyllä julkaistaan hänen toinen kokopitkä albuminsa.

- Tämä levy eroaa ensimmäisestä paitsi musiikiltaan, myös siinä, että se on itse tuottamani. Työstin sitä keväällä ja kesällä Paraisilla sijaitsevalla mökillä, jonne olin rakentanut studio-olosuhteet. Odotan kovasti, että pääsen esittämään uusia biisejä yleisölle, Alec kertoo. 

Musiikki on ollut Alecin intohimo aina, mutta 16-vuotiaana hän päätti kulkea täysillä kohti unelmiaan.

- Olen pienestä asti urheillut paljon, minkä myötä olen hyvin kilpailuhenkinen. Päätin jo nuorena, että haluan saavuttaa musiikissa tietyn pisteen mahdollisimman nopeasti. Kilpailullisuudesta on pitänyt myös opetella pois, jotta voi rauhassa luoda sellaista uutta, joka toivottavasti resonoi myös kuulijoissa, Alec sanoo.

Luominen on mysteeri

Musiikin säveltämisen ja tuottamisen suhteen Alec on itseoppinut. Hänelle uuden luominen on mysteeri, ja sellaisena hän sen haluaa pitääkin. 

- Jokainen biisi syntyy eri tavalla. Jos ne syntyisivät rutiininomaisesti, niistä jäisi uupumaan tarvittava magia. Alkusysäys voi olla melkein mikä tahansa, esimerkiksi mieleen tullut melodia tai jokin kuulemani efekti. Pyrin säilyttämään lapsenomaisen avoimuuden ja nöyryyden musiikin tekemisessä, Alec kertoo. 

- Kun oikeanlaisen soundin löytää, sen kyllä huomaa. Kun tulee tunne, että tässä on nyt jotain, mikä pitää näyttää maailmalle, tietää että maali on lähellä.

Vaikutteita mistä vain

Moborgit ovat omien sanojensa mukaan “iloisesti sekarotuisia”. Cristina muutti Italiasta Suomeen 15-vuotiaana, joten kummankin maan kulttuurit ovat pysyvä osa häntä. Cristinan miehen Rolfin äiti puolestaan on ruotsalainen. Monesta kulttuurista ammentaminen on perheelle ennen kaikkea voimavara. 

- Olen nuoresta lähtien ajatellut, että eri kulttuurien vaikutuksessa kasvaminen on rikkaus. Sen ansiosta pystyn näkemään vertailukohtia eri kulttuureissa ja olen aina ollut rohkea kokeilemaan uutta. Uskon, että taustani auttaa minua tunnistamaan niin paljon hyvää myös Suomessa ja suomalaisuudessa, Cristina sanoo.

- Kokemalla ja näkemällä uutta ihminen tekee ennen kaikkea palveluksen itselleen. Mitä useammasta kulmasta maailmaa voi katsoa, sitä rikkaampi oma elämä on, Alec näkee. 

Louie Bluen musiikkia on alusta asti luonnehdittu kansainväliseksi. Alec uskoo, että monipuolisella kulttuuritaustalla on ollut siihen oma vaikutuksensa. 

- Minulle on luontevaa ottaa vaikutteita mistä vain. Musiikkia tehdessä minusta ei tunnu siltä, etten voisi tehdä tietynlaista soundia tai käyttää vaikkapa tietynkielisiä sanoja.

Positiivisena kohti haasteita

Moborgien arjessa positiivisuus on kantava voima. 

- Minulle myönteisyys on ennen kaikkea asioiden hyväksymistä, myös ikävien tunteiden. Ajattelen negatiiviset tuntemukset bussiin nousevina matkustajina: niitä on tärkeää voida katsoa silmiin, mutta samalla pitää muistaa, että ne jäävät jollakin pysäkillä pois, Alec tiivistää. 

Cristinan mielestä haasteiden kohtaamisessa auttaa itsensä virittäminen positiiviselle taajuudelle. 

- En mieti etukäteen, millä tavalla asiat voisivat mennä pieleen, vaan sitä, että lopulta kaikki tulee menemään hyvin. Asiat eivät tietenkään aina mene kuten on suunnitellut, mutta jos itse uskoo hyvään lopputulokseen, keinot onnistumiseen kyllä löytyvät, hän sanoo. 

Tulevalta Cristina ja Alec toivovat uusia, rikastuttavia kokemuksia. 

- Elän unelmaani jo nyt, sillä minulla on ihana perhe ja kaikki hyvin. Haaveita kuitenkin pitää olla, ja yksi sellainen on, että voisimme joskus tulevaisuudessa viettää osan vuodesta Italiassa. Siellä on paljon paikkoja, joihin haluaisin vielä tutustua, Cristina suunnittelee. 

- Haluan jatkaa musiikin tekemistä, ja toivon että pystyisin elämään sillä ja keskittymään luomiseen vailla suuria murheita. Toivottavasti pääsen jatkossakin näkemään maailmaa ja eri kulttuureja, Alec sanoo.

Moborgit energiankäyttäjinä:

Hyvää 

+ Poltamme pimeään vuodenaikaan kynttilöitä ja takassa puita. 

+ Olemme vähentäneet kylpyammeen käyttöä. 

+ Emme pidä turhaan valoja päällä. 

+ Keittiössä käytämme sähkölaitteita järkevästi.

Kehitettävää

- Kodin muut sähkölaitteet voisi sammuttaa aina, kun niitä ei käytetä.

 

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä?

Ilmianna meille Valopilkku, sinä tai joku muu. Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 106, 20521 TURKU.