Turku Energian kaukolämmön kesähinta laskee, tulevan vuoden hintaennuste julkaistu

Kuvassa on kolme työmiestä kaukolämpökuopassa
31.5.2024

Turku Energian myymän kaukolämmön kesähinta astuu voimaan 1.6.2024. Hinta laskee edellisvuoden vertailukauteen (kesä-elokuu 2023) verrattuna 4,7 % ollen verottomana 53 eur/MWh (2023: 55,60 eur/MWh) ja verollisena 65,72 eur/MWh (68,94 eur/MWh). Myös tulevan vuoden vuosiennuste on julkaistu. Sen mukaan kaukolämmön hinnan arvioidaan jatkavan laskevalla käyrällä myös tulevilla hinnoittelukausilla.

”Siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energianlähteisiin, hukkalämpöjen hyödyntäminen ja sähköllä tuotetun kaukolämmön lisääntyminen vaikuttavat kaukolämmön hintoihin laskevasti nyt ja tulevilla hinnoittelukausilla tuotantokustannusten laskiessa. Biopolttoaineiden hinnat ovat nousseet, mutta juuri sähköisen tuotannon osuuden lisääntyminen ja sähkömarkkinahintojen tasaantuminen mahdollistavat kaukolämmön hinnan laskemisen. Samalla kaukolämmön tuotannon päästöt laskevat edelleen”, sanoo Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja.

Turku Energian kaukolämpö hinnoitellaan kausihinnoittelulla neljä kertaa vuodessa. Hintaennuste ensi kevääseen asti annetaan aina kesän hinnoittelun yhteydessä.  Hintaennusteissa on otettu huomioon myös tuleva alv-kannan korotus. Tutustu hinnastoon.

Turku Energia tekee määrätietoista siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia tuotantomuotoja ja on sitoutunut Turun kaupungin hiilineutraali 2029 -tavoitteeseen. Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n omistamissa laitoksissa Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumpuilla. Lisäksi Turku Energialla on vara- ja huipputuotantolaitoksia sekä muilta tuottajilta hankittua kaukolämpöä.

Turku Energian myymän kaukolämmön määrä oli vuonna 2023 1905 GWh ja siitä jo 87 % tuotettiin uusiutuvilla tuotantomuodoilla. Kaukolämpöä tuotettiin Turun seudulla vuonna 2023 biomassalla (52,3 %), lämmön talteenotolla, lämpöpumpuilla ja sähköllä (32,6 %), kivihiilellä (4,4 %), öljyllä (3,2 %), turpeella (2,6 %), SRF:llä 2,8 %, asfalteenilla (2,0 %) ja kaatopaikkakaasulla (0,3 %).