Aurinkopaneelit

Mitä minun pitää huomioida ennen aurinkopaneelien hankintaa?

Ensin sinun kannattaa tarkistaa kattosi lappeiden suunnat, sillä se vaikuttaa aurinkopaneeleista saatavaan vuosituotantoon. Itään tai länteen olevien aurinkopaneelien tuotanto on 30 % pienempi kuin etelään olevien aurinkopaneelien. Pohjoiseen päin ei paneeleita kannata asentaa lainkaan, koska tuotanto tippuu merkittävästi.

Seuraavaksi on hyvä tarkastella, onko tontilla puita tai rakennuksia, jotka voivat varjostaa aurinkopaneeleja. Jos aurinkopaneelit ovat pitkään varjossa, niiden tuotanto vähenee merkittävästi invertterillä, jossa ei ole paneelikohtaisia tehostimia ja älyä. Jos yksikin paneeli on varjossa, laskee kaikkien aurinkopaneelien tuotanto samaan tasoon varjossa olevan paneelin kanssa. Jos katolle osuu varjostumia, suosittelemme hankkimaan älykkään SolarEdge-invertterin, johon kuuluu paneelikohtaiset tehostimet. Tehostimien avulla muiden auringossa olevien paneelien tuotanto jatkuu täysteholla, ja vain varjossa olevat paneelit toimivat pienemmällä teholla.

Ennen aurinkopaneelien hankintaa sinun on myös hyvä tarkistaa, mikä on kattomateriaalin kunto. Aurinkopaneeleja ei ole järkevää asentaa huonokuntoiselle katolle, jota on tarpeen kunnostaa tai jopa uusia muutaman vuoden sisällä. Aurinkopaneelien elinkaari on yli 30 vuotta, joten ne kannattaa asentaa hyväkuntoiselle katolle. Paneelit ja telineet voidaan toki purkaa ja asentaa uudestaan kattoremontin jälkeen, mutta siitä aiheutuu kustannuksia.

Kun nämä kaikki asiat on tarkistettu, varmista vielä kunnan rakennusviranomaiselta mahdollisten lupien tarve. Turussa ydinkeskustan ulkopuolella lappeenmukainen asennus ei pääsääntöisesti tarvitse lupia.