Laskutus

Miksi energialaskujen suuruus vaihtelee kuukausittain ja vuodenajan mukaan?

Sähkönkulutus nousee monesta syystä. Sähkö- tai maalämmitteisen talon lämmityskustannukset nousevat selvästi, kun ulkolämpötilat laskevat. Mitä kylmempi ulkona on, sitä enemmän energiaa tarvitaan lämmitykseen. Talvikuukauden energialasku voi olla yli kahdeksankertainen kesään verrattuna.

Syksyn ja talven tullen vietämme myös paljon aikaa sisällä, joten valot ja viihdelaitteet ovat useammin päällä. Moni valmistaa talvella myös ruokaa enemmän kotihellalla ja pyykkiäkin saattaa kertyä reilummin. Pesutilan lattian lämpötila voi tuntua viileältä ja termostaatin lämpötilaa nostetaan korkeammaksi.

Kaikki pienet muutokset nostavat sähkönkulutusta pikkuhiljaa niin, että talven kulutus voi olla yli kaksinkertainen kesän kulutukseen verrattuna. Ero voi olla suurempikin, jos kesällä nautitaan mökin rauhasta ja koti on tyhjillään.

Kuukausittaista energiakulutustasi voit kätevästi seurata asiointipalvelu EnergiaOnlinessa. Sieltä näet historiatietoa omasta kulutuksesta ja se antaa osviittaa myös tulevien energialaskujen suuruudesta.