Valaistuskohteet

Ulkovalaistusprojektimme luovat viihtyisyyttä ja turvallisuutta ympäristöön. Valaistuskohteet vaihtelevat katuvalaistuksesta vaativiin erikoisvalaistuskohteisiin.

raisio_sisasivu_72dpi_3840x1440px

Big Blue

Olemme mukana toteuttamassa Turun ja Kaarinan rajalle, entiseen Hartwallin panimorakennukseen tehtävää julkisivutaideteosta. Kuvataiteilija Mauri Kososen Big Blue nostaa seinälle luonnollisen kokoisen, 25 metriä pitkän sinivalaan. Pimeällä teos ja koko Piispantorni-rakennus saa ylleen aaltoilevan, vedenpintamaisen valaistuksen. Turku Energian Verkostotekniikka toteuttaa kohteen julkisivu- ja sisävalaistuksen. Valaistuksen ovat suunnitelleet ulkovalaistussuunnittelijamme yhteistyössä taiteilijan kanssa.

Taideteos on kooltaan kaiken kaikkiaan 835 neliömetriä ja on osa vuonna 1973 valmistuneen Piispantorni-rakennuksen saneeraushanketta. Julkisivusaneerauksen sekä taideteoksen arvioidaan valmistuvan elokuussa 2020.

Havainnekuva teoksesta: Mauri Kosonen.

Kuvataiteilija Mauri Kososen "Big Blue" -taideteos.

Suomen Joutsen

Uusimme Suomen Joutsenen valaistusjärjestelmän vuonna 2016. Alusta valaisevat pienet valonheittimet korvattiin uusilla pitkäikäisillä ja energiatehokkailla LED-valonheittimillä.

Muita erikoisvalaistuskohteitamme ovat muun muassa Aurajoen rantamuurit sekä Yliopistonkadun jouluvalot.

Suomen Joutsen, museolaiva Aurajoessa.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.