Viisi varteenotettavaa energiavinkkiä

Kari Nordström.
24.8.2018

Kokemukseni mukaan jopa yli 80 % yrityksistä ei hyödynnä tulevaisuuden tehokkaita energiaratkaisuja tai huomaa asioita, joita yrityksessä voisi energianäkökulmasta kehittää. Moni miettii yrityksen energia-asioista puhuttaessa lähinnä sähkö- tai lämmityslaskua, vaikka energiaratkaisut kattavat paljon muutakin. Saatavilla on jo paljon kehittyneitä energiaratkaisuja, joista moni yritys voisi saada merkittävästi hyötyjä. Jaan pari ajankohtaista vinkkiä, jotka olen kentällä toimiessani ja asiakkaita tavatessani huomannut.

1. Hyödynnä vapaa kattotila

Menneenä kesänä saimme nauttia mahtavista helteistä. Ajellessani asiakastapaamisissa Varsinais-Suomessa kiinnitin huomiota siihen, kuinka harvat yritykset ovat hyödyntäneet vapaan kattotilan. Jos katolla on tilaa tarjolla, miksi ei asentaisi sinne aurinkopaneeleja? Aurinkopaneeleille voisi olla paljonkin käyttöä menneen kesän kaltaisilla säillä. Valoisana kesäaikana aurinkoenergialla voisi kattaa vaikka toimiston kesäaikaisen jäähdytyksen. Työntekijätkin viihtyvät paremmin töissä, kun ei tarvitse hikoilla - ja mikä parasta, aurinkoenergia on kustannuksiltaan sekä energiatehokkuudeltaan järkevää ja nostaa samalla myös yrityksen imagoa.

2. Vanha valaistus uusiksi

Monessa yrityksessä olisi säästökohteita mietittäessä hyvä kiinnittää huomiota valaistukseen. Päivittämällä vanhan valaistuksen uuteen voi saada aikaan yllättävää säästöä. Teimme eräässä asiakasyrityksessämme laskelmat valaistuksen kohdalla ja lopputulos oli todella mykistävä. Jos yrityksen vanha valaistus vaihdettaisiin led-valaistukseen, voitaisiin valaistuksen energiankulutus pudottaa jopa kolmasosaan entisestä. Investoinnin takaisinmaksuaikakaan ei olisi pitkä - vain muutama vuosi.

3. Hanki uutta virtaa parkkipaikalle

Sähköautot ovat tulleet jäädäkseen, ja niiden suosio kasvaa ripeästi myös Suomessa. Maanteillä huristelee jo noin 11 500 sähkökäyttöistä autoa, ja määrä kasvaa huimaa tahtia: ennusteiden mukaan vuonna 2030 yli 10 % ihmisistä ajaa sähköautolla, ja vuonna 2045 kaikki suomalaiset ovat jo ottaneet sähköisen menopelin alleen. Jos siis suunnitelmissa on tehdä pysäköintialueiden muutoksia, kannattaa ehdottomasti hankkia sähköautojen latauspisteitä tai rakentaa tekniikka niiden varalle, ja näin satsata tulevaisuuteen. Oman latauspisteen hankkiminen ei ole niin monimutkaista, miltä se saattaa vaikuttaa. Esimerkiksi meidän kauttamme on mahdollisuus tilata latausasema niin sanotusti kaikilla herkuilla. Tarjoamme latauspisteiden toteutuksen alusta loppuun mahdollisista maanrakennustöistä latauspisteiden käytönaikaiseen hallinnointiin. Toimittamamme palvelu helpottaa kiinteistöistä vastaavien työtä, sillä palvelulla voidaan hallinnoida pysäköintipaikkoja ja hoitaa myös latausenergian laskutus autoilijoilta.

4. Tee kulutuksesta voitto

Erityisesti isommat firmat hyötyvät kysyntäjoustomahdollisuuden hyödyntämisestä. Yritykset, joiden sähkönkulutus on suuri, voivat sen avulla valjastaa sähkölaitteistonsa kätevästi oikeaksi ansaintakeinoksi. Halutut sähkölaitteet liitetään kantaverkkoyhtiö Fingridin reservimarkkinoiden käyttöön, ja Fingrid maksaa reservin ylläpidosta tai toteutetusta säädöstä korvauksen.Eräs asiakkaamme, jonka sähkönkulutus oli suuri, liitti tuotantoprosessinsa kysyntäjoustoon. Näin laitteiden sähkönkäyttöä voitiin säätää automaattisesti tai keskeyttää laitteen käyttö lyhyeksi ajaksi ilman, että työntekijät edes huomasivat asiaa. Ratkaisu oli kätevä ja samalla myös erittäin ympäristöystävällinen.

5. Hyödynnä vihreämmät valinnat

Maailma, markkinat sekä ympäristö ovat suuren muutoksen alla, mikä haastaa yritykset toimimaan kestävämmällä tavalla. Hyvillä energiaratkaisuilla voi vaikuttaa helposti kulutukseen ja vaikuttaa ympäristön kannalta puhtaampaan tulevaisuuteen. Vaikka ympäristötavoitteet olisi asetettu kunnianhimoiselle tasolle, niiden saavuttaminen on mahdollista hyvän energiakumppanin avulla. Viimeisenä vinkkinä sanottakoon, että hyvän energiakumppanin kanssa vihreys kannattaa aina.Energia-asioista ja niiden päivittämisestä puhuttaessa ei aina tarvitse tehdä suuriakaan muutoksia, jotta saadaan hyviä tuloksia aikaan. On kuitenkin hyvä muistaa, että kyse ei ole vain sähköstä ja säästöstä. Hyvän energiaratkaisun avulla voidaan vaikuttaa niin firman tehokkuuteen, talouteen, työmukavuuteen kuin yrityksen brändimielikuvaankin.Jos haluat keskustella aiheista lisää tai päivittää oman firmasi energiaratkaisut kuntoon, niin ota yhteyttä. Perehdytään yhdessä liiketoimintaanne ja löydetään tarpeisiinne paras mahdollinen energiaratkaisu.Kari NordströmKirjoittaja työskentelee myyntipäällikkönä Turku Energiassa ja antaa mielellään lisätietoja yritysten energiaratkaisuista.Ota yhteyttä puh. 022628459 tai kari.nordstrom@turkuenergia.fi.