Energian hinta alas, toimitusvarmuus ylös - ympäristöystävällisesti ja paikallisesti

puvussa ja solmiossa oleva mies seisoo ikkunan edessä
17.5.2021

Kolmattakymmenettä vuotta kun olenlukenut energiayhtiöiden asiakastyytyväisyystutkimuksia, niin olen todennutasiakkaiden toiveiden energiayhtiölle olevan vuodesta toiseen samoja (ja hyviä- olen näistä samaa mieltä!): Asiakasta kiinnostaa hinta, toimitusvarmuus,ympäristöasiat ja paikallisuus. Ei siis liene yllättävää, että juuri näihinasioihin erityisesti olemme Turku Energialla halunneet vaikuttaa. Katsotaanpas,kuinka olemme onnistuneet:

Hinta

Alensimme sähkön siirtohintoja1.1.2021, jonka jälkeen olemme kuluttajatariffeissa koko Suomen halvimpienkolmen joukossa noin 80 sähköverkkoyhtiöstä. Jos ottaisin esimerkikseni keskimääräisen5000 kWh vuodessa kuluttavan pientalon, jossa olemme Suomen halvin, on hintaeroTurku Energia Sähköverkot Oy:n ja kalleimman siirtoyhtiön välillä huima:turkulainen maksaa vain 39% siitä mitä kalleimman asiakas. Muissatariffeissakin hintaerot ovat samaa luokkaa. Rahassa tämä tarkoittaa, että tämäturkulainen esimerkkiasiakas saa palvelunsa noin 500€/v halvemmalla kuin kalleimmanyhtiön asiakas.

Kaukolämmön hinnan olemme saaneetlaskevalle hintatrendille jo kolme vuotta sitten: joka vuosi vuodesta 2018lähtien kaukolämmön keskihinta on tullut alaspäin. Ja uskokaapa huviksenne:tämä laskusuunta tulee jatkumaan. Olemme tehneet energiamuutoksen fossiilisillatuotetusta energiasta uusiutuviin ja halvempiin tuotantomuotoihin paljonaikaisemmin kuin moni muu. Jos jossain päin Suomea on viime aikoina luettukymmenien prosenttien kaukolämmön hintojen noususta, niin meillä ei! Meidänhintamme ovat laskeneet alaspäin ja tulevat laskemaan vastakin.  

Toimitusvarmuus

Sähköä ja lämpöä pitää ollasaatavilla aina kun on tarve. Jos oma isoisoisäni tuli aikoinaan koko ikänsätoimeen ilman sähköä, niin tänä päivänä se ei ole enää mahdollista. Olemme ihmisinäja yhteiskuntana erittäin riippuvaisia energiatoimitusten toimivuudesta jasiksi siihen olemme panostaneet lujasti. Sähköverkon keskeytysaika Turussa onollut jo pitkään koko Suomen TOP5:ssä vähäkatkoisimmista sähköverkkoyhtiöistäja kaukolämmön osalta samalla tontilla. Energiaverkkomme ovat kunnossa jahenkilöstömme huoltaa ja kunnossapitää niitä suurella sydämellä. Jos tuleekinsynkkä ja myrskyinen yö, puita kaatuu tai innokas kaivurikuski kaivaa jonkinjohtomme tai putkemme poikki, niin paikallinen lähellä oleva henkilöstömme on äärimmäisenpian paikalla ja vika korjattu. Olemme myös rakentaneet verkkomme pääosin”renkaisiin”, jolloin yhden linjan vikaantuessa energiaa voidaan toimittaatoista kautta. Käytännössä Turussa ei juurikaan ole katkoja.  

Ympäristöystävällisyys

Turussa ei juurikaan käytetäfossiilisilla tuotettua energiaa. Yllätyitkö? Monet muistavat Naantalinkivihiilikasat ja yhdistävät ne meihin, mutta se on vanha taaksejäänyt muistovain. Kyllä ne kasat vielä siellä ovat, mutta niitä ei juuri käytetä, vaan neovat huoltovarmuusmielessä varmuusvarastona, jos kävisi jotain ennakoimatontaja yllättävää ja tarvitsisimme hätävaran seutukunnan lämmittämiseen. TurkuEnergian tuottamasta ja myymästä sähköstä ja kaukolämmöstä oli viime vuonna jo80% tuotettu hiilidioksidineutraalisti ja kahden vuoden päästä tulemmepääsemään 100%:iin. Aloitimme tämän siirtymisen uusiutuviin energiamuotoihin jo20 vuotta sitten ja nyt juoksemme tämän maratonin viimeistä satasta:energiaamme voivat kaikki käyttää puhtaalla energiaomallatunnolla!

Paikallisuus

Paikallisuuteen olemme panostaneetihan vain olemalla oma itsemme. Olemme asiakkaitamme lähellä, huolehdimme energiansaannistanne,teemme töitä, maksamme veroja meidän kaikkien yhteiseen pussiimme, tuemme paikallistaliikuntaa ja saariston puhtautta, käytämme niin yhtiönä kuin ihmisinä muidenkintuottamia palveluja. Kenties joku meistä saattaa olla se vastaasi Aurajoenrannalla kävelevä hymyllä tervehtivä ihminen. Olemme osa sitä kokonaisuutta,jonka me kaikki yhdessä muodostamme.

Paukautan hieman henkseliä: Hintamme ovat halvat, laatumme priimaa ja luonto kiittää. Aika kiva, mutta vielä tärkeämpänä: voimme tehdä näin vain koska asiakkaamme ovat valinneet paikallisen palvelumme - tahtoo tarkoittaa, että loppuviimein kunnia tästä kuuluu heille kaikille ja heidän valinnalleen.   

Timo Honkanen

Toimitusjohtaja, Turku Energia