Pyyteetön ystävä auttaa ja kuuntelee

pari naista seisoo keittiössä vierekkäin
22.2.2019

Punaisen Ristin järjestämä Ystävätoiminta täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Toiminnan tavoitteena on lieventää yksinäisyyttä ja tarjota sekä ystävälle että asiakasystävälle iloa ja sisältöä omaan elämäntilanteeseen.

Kaarinalaisessa omakotitalossa kuuluu iloinen puheensorina. Marja-Leena Blomqvist on tullut tapaamaan asiakasystäväänsä Annikki Miettistä, ja he vaihtavat kiireisimmät kuulumisensa jo eteisessä.

- Välillä juttua riittää niin paljon, ettemme pääse porstuaa pidemmälle. Tällaista tämä on ollut jo ensimmäisestä tapaamisestamme saakka, Marja-Leena sanoo.

Annikki nappaa Marja-Leenan käsikynkkään ja kutsuu muutkin vieraat olohuoneeseensa. Eläköityneen opettajan kädenjälki näkyy huonetta koristavissa käsitöissä, lasitaiteessa ja puutakan kivetyksessä. Ystävykset istahtavat sohvalle ja halaavat toisiaan.

- On tämä Marja-Leena oikea enkeli! Hän jaksaa vierailla luonani, on mukana arjen askareissa ja käyttää asioilla kaupungilla. Olemme käyneet joskus kesäteatterissa ja varmasti vierailisimme enemmänkin tapahtumissa, jos selkäni olisi vetreämpi, Annikki kiittelee.

Marja-Leena ja Annikki tutustuivat toisiinsa muutama vuosi sitten SPR:n Ystävätoiminnan kautta. Ystäväpari tapaa toisiaan noin kahden viikon välein pari tuntia kerrallaan.

Yksinäisyys koskettaa monia

Punainen Risti lievittää yksinäisyyttä välittämällä ystäviä toisen ihmisen seuraa kaipaaville. Ystävät tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa heille itselleen sopivalla tavalla. Usein jo pelkkä läsnäolo arjen askareiden keskellä riittää lievittämään yksinäisyyden tunnetta.

SPR:n Varsinais-Suomen piirin sosiaalitoiminnan ohjelmapäällikkö Tuija Hongisto kertoo, että vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa järjestetään Turun alueella monipuolisesti.

- Tarjolla on perinteistä eli kahdenvälistä ystävätoimintaa, saattoapua, ulkoiluystävätoimintaa, kulttuuriystävätoimintaa ja omaisten vertaistukitoimintaa. Ystävät käyvät myös eri hoivalaitoksissa ulkoiluttamassa, lukemassa ja järjestämässä toimintaa asukkaille. Lisäksi ylläpidämme kerhotoimintaa eri ikäisille, Tuija luettelee.

Auttavaksi ystäväksi haluaville tarjotaan toimintaan perehdyttävä perusystäväkurssi. Kurssin suoritettuaan vapaaehtoinen voi toimia Punaisen Ristin ystävänä.

- Ystävätoiminta on tavallisen ihmisen taidoin tehtävää toimintaa. Jos sinulla on aikaa ja oma elämäntilanteesi on kunnossa, olet lämpimästi tervetullut mukaan ystäväkursseille, Tuija toivottaa.

Turku Energia on tukenut Punaisen Ristin Ystävätoimintaa jo vuodesta 2012 alkaen. Tuki on mahdollistanut paikallisten ystäväkurssien järjestämisen, erilaisten lisäkoulutusten tarjoamisen ystävätoiminnan vapaaehtoisille sekä virkistystilaisuuksien pitämisen.

Iloa yhdessäolosta

Marja-Leena Blomqvist lähti mukaan Ystävätoimintaan 13 vuotta sitten. Tällä hetkellä hän käy säännöllisesti kahden ystävän luona.

- Jouduin jäämään sairaseläkkeelle lähes kolmenkymmenen työvuoden jälkeen. Pitkän sairausloman jälkeen kaipasin elämääni merkityksellistä tekemistä ja satuin huomaamaan paikallislehdessä ilmoituksen ystäväkurssista, Marja-Leena taustoittaa. Virkistyskäyntien lisäksi Marja-Leena huolehtii siitä, että Annikilla on riittävästi apua myös silloin, kun hän ei ole paikalla. Kissansa kanssa asuva Annikki saa nyt siivousapua ja pystyy hälyttämään tarvittaessa apua turvapuhelimella.

- Olisi hienoa, jos jokaisella vanhuksella olisi tällainen sydänystävä pitämässä huolta ja piristämässä arkea, Annikki pohtii.