Miten sähköauton lataus onnistuu matkalla?

punainen auto ajaa lumisessa metsässä
17.2.2022

Sähköautojen ja hybridien lataaminen onnistuu kätevimmin omalla tai taloyhtiön latauslaitteella, mutta akkuihin pitää saada virtaa myös matkan varrella. Julkisia latauspisteitä on esimerkiksi huoltoasemilla, kauppakeskuksissa ja yritysten pihoilla. Helpoiten sähköauton lataus onnistuu mobiilisovelluksen tai käyttökortin avulla.

Yleensä sähköauton kotilataus riittää työmatkoihin, kaupassakäyntiin ja mökkimatkoille, mutta pidemmälle reissulle lähdettäessä on hyvä jo ennakkoon tarkistaa reitin varrella olevat julkiset latauspisteet. Eniten latausmahdollisuuksia on Etelä-Suomessa ja isoimmissa kaupungeissa. Sähköauton lataus vaatii yleensä rekisteröitymisen sekä palvelun tarjoajan sovelluksen lataamisen puhelimeen tai RFID-tagin eli käyttökortin.

Sähköautojen latauskartta löytyy netistä

Sähköautojen latauspisteet löytyvät esimerkiksi Latauskartta-sivustolta. Kartalla näkyvät latauspaikat osoitteineen, tiedot latauspistokkeiden määristä, tehosta ja pistoketyypeistä. Karttoja on tarjolla lisäksi muun muassa Fintrafficilla ja pisteitä voi kartoittaa myös palveluntarjoajien, kuten Virran, sivustoilta. Myös Turku Energian sivuilta löytyy tietoa Turun alueen julkisista latauspisteistä.

Kotona käytetään yleensä peruslatausta tai niin sanottua hidasta latausta, jossa akku latautuu esimerkiksi yön aikana 10 tunnissa. Julkisten pisteiden teholatauksessa eli pikalatauksessa on tavoitteena täyttää akku mahdollisimman nopeasti, ettei matka keskeydy pitkäksi aikaa. Parhaimmillaan pikalaturit täyttävät akun kymmenissä minuuteissa. Tyypillisimmät pikalatauksen standardit ovat CHAdeMO- ja CCS-järjestelmät.

Reitin suunnittelu kannattaa

Turku Energia on rakentanut julkisen latauspisteverkostonsa Virran kanssa. Virta-pisteiden käyttö vaatii rekisteröitymisen. Turun kaupungin alueella on kuusi Virta-pistettä, joista yhdessä on pikalatausmahdollisuus ja muissa puolinopea.

– Matkaa suunnitellessa on hyvä katsoa, ovatko latauspaikkojen välimatkat sopivia, jos jokin pisteistä onkin suljettuna ja pitää etsiä toinen. Kaikilla latausasemilla ei välttämättä myöskään ole sopivaa pistoketta. Jos latausasemalla käyttää eri palveluntarjoajan sovellusta tai käyttökorttia, voi latauksen hintaan tulla yllättävä korotus. Tällöin on kyseessä matkapuhelinverkoista tuttu verkkovierailu. Jos siis käyttää useita latauspisteitä, kannattaa ladata muutama sovellus valmiiksi puhelimeen tai kiinnittää avaimenperään muutama lätkä lisää. Toivottavasti verkkovierailujen hintoja saadaan yhdenmukaistettua, toteaa Turku Energian tuoteryhmäpäällikkö Iiro Nieminen.

Sähköauton lataus kätevästi kotona

Sähköauton lataus sujuu parhaiten kotona omalla pihalla tai taloyhtiön latauspisteellä. Turku Energialta saa monipuolisesti taustatietoa ja laitteistovaihtoehdot kotilataukseen ja yritysten latauspalveluun.

– Latauspisteiden perustaminen alkaa yleensä kartoituksesta. Sen perusteella osaamme määritellä kotiin ja taloyhtiön tarpeisiin sopivimmat laitteet ja toimenpiteet. Tarjoamme latauslaitteiden toimituksen ja asennuksen kokonaisuutena, tiivistää Turku Energian kuluttajamyynnin päällikkö Anne-Mari Niemelä. Tarjouspyyntö on helppo jättää verkkosivujen kautta.