Kiekko vie lätkäperhettä

ryhmä ihmisiä seisoo vierekkäin jääradalla
25.11.2019

Jääkiekko ei ole vanhempien näkökulmasta se helpoin eikä halvin laji - varsinkaan jos sitä harrastaa perheessä isompikin katras. Turku Energia on mukana tukemassa TPS:n lätkäperheitä.

Kun perheessä neljä poikaa harrastaa jääkiekkoa, paletin pyörittäminen on vanhemmille melkoinen ponnistus - sekä ajan että rahan käytön kannalta. Lietolaisen Wahlstenin perheen nuoria viedään arki-iltaisin jäähalleille ympäri Turun seutua, viikonloppuisin kutsuvat pelimatkat. Vanhempia tarvitaan myös toimitsijoiksi peleihin ja talkooväeksi tapahtumiin.

- Aikamoinen kuskaaminen ja logistiikkahaaste. Kaikkiin ei millään ehdi eikä pysty, vaikka haluaisi, kiteyttää isä Joni Wahlsten.

Koko perhe harrastaa

Lätkä on ollut perheen yhteinen harrastus jo 11 vuotta. Tällä hetkellä Niko, 16, Juho, 15, Jere, 13 ja Luka, 9, pelaavat kolmatta kauttaan Turun Palloseurassa. Äiti Heidi Wahlstenilta saa kehut myös kasvattajaseura TarU Hockey.

Kun harjoituksia on viikoittain yhteensä noin 16 ja pelejä keskimäärin kuusi, arki on aikataulutettua.

- Itse lähinnä vien ja haen poikia, koska väliaika menee seuraavan päivän pyykki- ja ruokahuollon parissa. Isovanhemmat Oiva ja Pirjo ovat myös hyvin paljon mukana auttamassa, Heidi kiittelee.

Jääkiekko on ollut Wahlstenin perheen yhteinen harrastus jo yli 11 vuotta. Impivaaran jäähalli on Jonille, Lukalle, Juholle, Jerelle, Nikolle, Heidille ja Onni-koiralle tuttu paikka.

Nuorison harrastusten kausimaksut ovat yhteensä noin 10 000 euroa vuodessa, jonka lisäksi kuluja syntyy varusteista ja matkoista. Äiti toteaa erilaisten harrastustoiminnan tukien olevan vähävaraisille ja monilapsisille perheille erittäin tärkeitä.

- Meidän perheellemme tuki on myös todella merkittävä asia, jotta pojista jokainen voi harrastaa rakastamaansa lajia. Jääkiekko on tuonut lapsille ja meille vanhemmille paljon ystäviä, elämyksiä ja upeita kokemuksia.

TPS:n B Akatemiassa pelaava Niko kuvaa jääkiekkoa mukavaksi joukkuelajiksi, joka tuo hyvää vastapainoa koulunkäynnille. Harrastuksen viisivuotiaana aloittanut Niko kertoo kokeilleensa myös jalkapalloa ja salibandya.

- Jääkiekko vei lopulta voiton. Parasta siinä ovat joukkuekaverit, treenit, pelimatkat sekä tutustuminen uusiin ihmisiin. Pidän tärkeänä myös itseni haastamista ja kehittämistä, Niko pohtii.

Höntsäkiekkoa ja rahallista tukea

TPS Juniorijääkiekko ry:n toiminnanjohtaja Kalle Lahden mukaan seurassa on noin 850 jääkiekon harrastajaa. TPS järjestää myös matalan kynnyksen ”höntsäkiekkoa” nuorille, jotka eivät halua tai ehdi harrastaa tavoitteellisesti.

Pelaajat ovat iältään 2-18-vuotiaita. Lahti myöntää, että B- ja C-junioreiden ikäluokkiin mennessä kustannukset kohoavat suuriksi. Jo yksistään nuoren kausimaksut saattavat kyseisissä ikäluokissa olla yli 3 000 euroa vuodessa.

- Kun nuoremmissa ikäluokissa koko kausi on joitakin satoja euroja, vanhemmissa se on helposti joitakin tuhansia. Se on iso uhraus perheeltä.

Seuralle harrastuksen jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää, joten taloudellisia haasteita kohtaavia perheitä pyritään auttamaan. Perheet voivat hakea avustusta kustannuksiin esimerkiksi Turun Palloseuran Säätiön rahastoista tai Suomen Jääkiekkoliiton alaisesta MEKMA-rahastosta.

- Jos nähdään, että joku on innokas ja aktiivinen ja haluaa harrastaa, mutta perheellä ei ole varaa, siihen pitää vain löytyä jokin konsti, että nuori pystyy jatkamaan mahdollisimman pitkään. Meille on eräänlainen kauhuskenaario, että joku ei pystyisi jatkamaan, koska ei ole varaa.

Lisäksi monet yritykset, kuten Turku Energia, sponsoroivat lasten ja nuorten harrastamista. Lahti toteaa, että yhteistyökumppaneiden tuki on junioritoiminnalle ensiarvoisen tärkeää.

- Olemme siitä äärimmäisen kiitollisia. Iso kiitos jokaiselle yritykselle, joka tässä on mukana.

Kalle Lahti kiittelee yhteistyökumppaneiden tukea TPS:n juniorijääkiekon toiminnalle.

Liikunnan iloa kaikille

Turku Energian viestintäpäällikkö Anne-Mari Repola-Mäkinen kertoo, että yhtiö lanseerasi syksyllä yhdessä TPS:n kanssa junnujen jääkiekkoilua tukevan sähkösopimuksen. Samanlaista yhteistyötä Turku Energia tekee myös Salon Vilpas -seuran kanssa.

- Liikunnan ilo kuuluu kaikille. Haluamme olla mukana mahdollistamassa matalaa kynnystä erilaisten harrastusten aloittamiseen ja kokeilemiseen.  Tämä on turkuenergialaisten yhteinen juttu, juuri lahjoitimme ison kasan ylimääräisiksi turkuenergialaisten perheiltä jääneitä urheiluvälineitä Hope ry:lle. Myös yksi tämän vuoden joulukorttirahojen lahjoituskohteistamme tukee lasten liikkumista, sillä lahjoitimme Paavo Nurmi Gamesin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön Liikuttava lahja -keräykseen, Anne-Mari kertoo.