Haluamme laittaa hyvän kiertämään

mies ja nainen istuvat pöydän ääressä kannettavan tietokoneen kanssa
22.2.2021

Ravintoloitsijat Eva ja Niklas Halenius ovat jo vuosikausia lahjoittaneet joulupäivällisiä vähävaraisille ennen joulua. Oma konkurssi sisuunnutti, mutta näytti myös sen, että kenelle tahansa meistä voi tulla elämässä eteen mitä tahansa.

Moni turkulainen lapsiperhe kiitti myös viime jouluna sydämestään Eva ja Niklas Haleniusta, jotka jo seitsemättä kertaa tarjosivat vähävaraisille lapsiperheille joulupäivällisen. Tänä jouluna ei ollut mahdollisuutta juhlia ravintolassa, mutta pariskunta jakoi 120 joulukassia, jotka olivat täynnä jouluherkkuja ja yksityishenkilöiden lahjoittamia joululahjoja lapsille.

- Teimme itsekin vuosi sitten tammikuussa konkurssin, mutta ajattelimme, että no pirulauta, mennään sitten itse vähän pienemmällä, mutta emme voi jättää perheitä pulaan. Olen itse ollut äitiysneuvolassa töissä ja nähnyt, miten vähän joillain lapsiperheillä on, Eva sanoo.

Eva toteaa, että tänä jouluna avunpyytäjissä oli paljon sellaisia, joilla oli ennen koronaa mennyt ihan hyvin, mutta lomautukset olivat romahduttaneet perheen toimeentulon. Myös masentuneita ihmisiä oli aiempia vuosia enemmän.

- Onhan siinä valtava homma kerätä kaikki perheet ja laittaa lahjat järjestykseen, mutta aina se on yhtä palkitsevaa. Haluamme laittaa hyvän kiertämään. Jos nyt autamme muita, ehkä meitä autetaan joskus, kun on sen aika, Haleniukset toteavat.

Jos nyt autamme muita, ehkä meitä autetaan joskus.

Gluteenittomia herkkuja

Turun linnan naapurissa oleva 1900-luvun alkupuolen rakennus on toiminut aikoinaan hevostallina. Nyt siinä toimii kolmatta vuotta Nick´s Food Designin gluteenitonta ruokaa tarjoava ravintola.

- Teimme ison remontin: revimme seinät auki - alta löytyi upeaa betoni- ja tiilipintaa, uusimme lattiat ja laajensimme keittiön. Kaikki neljä lasta olivat yötä myöten myös mukana auttamassa, he kertovat.

Osa vieraista oli aluksi ennakkoluuloisia ja epäili, ettei gluteeniton ruoka vuosi maistua yhtä hyvältä kuin tavallinen.

- Eräskin asiakas räyhäsi tuossa kassalla, kun tajusi, että tarjoamme vain gluteenitonta, mutta suostui sitten tilaamaan. Ruokailun jälkeen hän tuli pyytämään anteeksi ja kehumaan, että ruoka oli tajuttoman hyvää, Eva kertoo.

Keliaakikkojen keskuudessa tieto ravintolasta on otettu haltioituneena vastaan.

- Moni heistä on itkenyt ilosta täällä - oikeasti! Eräs ihminen kysyi moneen kertaan, että onko ravintolamme pasta tosiaankin gluteenitonta, että voiko hän tilata listalta ihan mitä tahansa. Hän oli aivan ihmeissään, kun kerroimme, että kaikki on turvallista myös keliaakikolle, Eva muistelee.

Idea gluteenittomasta ravintolasta syntyi, kun perheen lapsella todettiin viljayliherkkyys.

- Lopulta emme käyneet perheenä missään ulkona syömässä ja tajusimme, että sama tilanne on monissa perheissä, he toteavat.

Kaikella on tarkoituksensa

Ensimmäisen ravintolansa pariskunta perusti kaksitoista vuotta sitten Kaarinaan oman kotinsa yhteyteen.

- Teimme lisäsiipeen pienen suurkeittiön. Olin vuosikausia patistanut Niklasta perustamaan oman ravintolan. Minä olin äitiyslomalla ja auttelin keittiössä, leikkasin salaattia, kun pikkuinen köllötteli babysitterissä vieressä, Eva nauraa.

Uusi ravintola lähti kiitolentoon ja lopulta Evankin piti miettiä oma tilanteensa uusiksi.

- Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja ja olin siihen aikaan Tyksissä töissä. Kun meitä pyydettiin Kaarinan Apilakadulle vetämään henkilöstöravintolaa, päätin loikata minäkin mukaan perheyritykseen sataprosenttisesti, Eva muistelee.

Nyt heillä on kolme ravintolaa: Linnankadun lisäksi Kaarinassa Aktia Areenan ravintola ja Piispanristillä Piispanhelmi.

Mennyt vuosi on ollut yrittäjäpariskunnalle raskas. Vuosi sitten tammikuussa Linnankadun ravintola meni konkurssiin, parin vuoden toiminnan jälkeen.

- Se oli ihan hirveän raskasta ja kamala pettymys. Kuvittelimme, että liikeideamme - täysin gluteeniton ravintola - olisi kilpailuvaltti, mutta ilmeisesti viesti ei kulkenut riittävän nopeasti. Kevät näytti kuitenkin Nick´s Food Designin kanssa hyvältä, sillä keikkoja ja festareita oli tulossa todella paljon. Maaliskuussa koko kalenteri tyhjeni. Saimme asian
korjattua take awaylla ja weekend bageilla, joita haettiin kotiin. Nicke teki ympäripyöreitä päiviä ja luottoravintolapäällikkömme Sabina Bauer ja muu henkilökunta venyivät myös uskomattomasti, Eva kertoo.

Linnankadun ravintola oli kiinni puoli vuotta, mutta heinäkuussa Haleniukset päättivät jatkaa.

- Emme halunneet antaa periksi, sillä uskomme tähän ravintolaan, he sanovat.

Kesä oli vilkas ja syyskuussa kaikki taas hiljeni, aivan totaalisesti. Lounastajia ei tullut ja tilaisuuksia peruutettiin.

- Silloin ahdisti ja mieleen palasi pelko ja muisto konkurssista. Mietimme, että olimmeko olleet ihan hulluja, kun palasimme jatkamaan. Onneksi ihmiset ovat edelleen hakeneet weekend bageja, niistä on tullut menestys, Haleniukset toteavat.

Rakkautta Ruotsin-laivalla

Haleniukset tapasivat toisensa kaksikymmentä vuotta sitten kesätöissä Ruotsin-laivalla. Eva oli tiskarina ja Niklas kokkina.

- Minä huomasin Nicken heti, mutta häntä piti vähän vikitellä, ennen kuin mies lämpeni, Eva naurahtaa.

Perheellä on neljä lasta: 15-, 12-, 10- ja 6-vuotiaat.

- Nuorimmainen syntyi juuri, kun saimme ison kaksiviikkoisen keikan Silja Europan ollessa telakalla. Meidän piti tehdä kolme kertaa päivässä ruokaa 600 työntekijälle. Kätilö kysyi synnytyksen jälkeen, ottaisiko isä lapsen kenguruhoitoon. Niklas vilkaisi kelloaan ja totesi, että nyt pitää kyllä mennä. Seuraavat kaksi viikkoa hän kävi kotona vain nukkumassa kolmen tunnin yöunet. Minä sain kohtu- ja rintatulehduksen ja yksi lapsista vatsataudin. Siinä kohtaa kyllä mietin, että onko tässä mitään järkeä, Eva nauraa.

- Mutta saatiin kivusta ja särystä hyvä rahallinen korvaus, Niklas täydentää hymy huulilla.

- Monesti olemme ihmetelleet, että miten sitä jaksaa hoitaa koko tämän palapelin: yrityksen ja perheen, mutta olemme hyvä tiimi ja yhdessä jaksamme. Olemme kai luonnostaan kovin positiivisia ja jaamme yhteisen huumorintajun, he hymyilevät.

Eva ja Niklas energiankäyttäjinä

+ Sammutamme turhat valot.

+ Kesällä vietämme paljon aikaa mökillä. Silloin tulee säästöä, kun uimme paljon emmekä käytä kodinkoneita.

+ Ilmalämpöpumppu pitää sisäilman lämpötilan kesällä matalana.

+ Varaava takka on talvella ahkerassa käytössä.

- Käymme usein kuumassa suihkussa & saunassa.

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaaa ja iloa lähiympäristöönsä? Ilmianna meille Valopilkku.

Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.

Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 105, 20101 TURKU