Mitä tarkoittavat termit Type 1 ja 2, CCS, CHAdeMO ja Schuko?

Type 1 on standardoitu latauspistoke, jota käytetään tyypillisesti japanilaisissa ja amerikkalaisissa sähköautoissa.

Type 2 on eurooppalaisen standardin mukainen tyypillisin sähköautojen latauksessa käytettävä latauspistoke. Suomessa latauslaitteissa on useimmiten Type 2 -latauspistoke.

CCS, CHAdeMO ja Tesla Supercharger ovat pikalatauspistoketyyppejä.

Schukolla tarkoitetaan joko suojamaadoitettua pistorasiaa tai ns. Schuko-kaapelia, joka on tavallinen verkkovirtakaapeli. Schuko-kaapeli tulee yleensä sähköauton mukana, mutta se on tarkoitettu vain tilapäiskäyttöön. Se lataa hitaasti ja vajaatehoisesti, minkä takia sitä ei suositella päivittäiseen käyttöön.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

"*" näyttää pakolliset kentät

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.