fbpx

Millä tavalla pitkät suihkukäynnit vaikuttavat taloyhtiön kuluihin?

Asun kerrostalossa ja vedenkulutukseni hoidan vesimaksulla. Miksi minun pitäisi tyytyä vain 10 minuutin päivittäiseen suihkuun, niin kuin naapuri sanoo?

Yleensä peseytymiseen, suihkuun ja käsien pesuun kuluu vettä 60 litraa päivässä. Se määrä vettä kuluu jo 5 minuutin päivittäisessä suihkussa. Suihkuajan kasvaessa veden kulutus kasvaa ja samalla nousee myös veden lämmitykseen kuluva energian määrä.

Veden ja energiankulutuksen nousu nostavat kiinteistön ylläpitoon kuluvaa rahamäärää. Kiinteistön isännöitsijä taas huolehtii, että vuokrista tai yhtiövastikkeista sekä vesimaksuista saadut rahat riittävät talon ylläpidon kustannuksiin. Talon kaikki asukkaat joutuvat siten maksamaan pitkistä suihkuistasi johtuvan kohonneen veden lämmityksen ja -kulutuksen.

Kopioi linkki leikepöydälle

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.