Ari Korhonen.
08.06.2020

Matkalla kohti hiilineutraalia Raisiota

Valmistelemme Raision kaupungissa uutta ilmasto-ohjelmaa. Uskon, että heti seuraavan valtuustokauden alussa eli ensi vuonna tulemme asettamaan kaupungille myös konkreettisen hiilineutraalisuustavoitteen. On entistäkin tärkeämpää, että kaupungin asukkaat saavat tietää positiivisista energiamahdollisuuksista – pienetkin teot vaikuttavat, kun me kaikki 25 000 raisiolaista tartumme toimeen.

Vaikka energiateknologia kehittyy koko ajan ja muun muassa aurinkoenergian hyödyntäminen yleistyy, on kaukolämpö jatkossakin merkittävin kaupunkilaisten lämmitysmuoto. Siksi seudullisessa energiakentässä on tärkeässä roolissa se, mitä Naantalin monipolttoainevoimalaitoksen kattilassa palaa.

Ilmastonmuutosta voi ja pitääkin torjua useilla pienillä teoilla, jotka yhdessä muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden. Yksi kaupunkikuvassa näkyvä ja jo aloitettu ympäristötekomme on katuvalaistuksen muuttaminen vaiheittain led-tekniikaksi. Olemme myös mukana monissa tutkimus- ja kehityshankkeissa, kuten Turun yliopiston Saaristomeren rehevöitymiseen liittyvässä Tyrni-projektissa. Raisiosta löytyy sähköautojen latauspisteitä ja erikoispolttoaineiden tankkausmahdollisuuksia, onhan Raisiossa tunnetusti paljon muualta tulevaa asiointiliikennettä. Raision Smart Chemistry Park on kierrätyskemian alan suurin yrityskeskittymä Suomessa. Suomen kiertotalouden kehittyneimmät innovaatiot tulevat siis Raisiosta.

Omat ilmastovalintani liittyvät liikkumiseen ja ruokaan. Toinen autoistamme on hybridi, ja pyöräilen mahdollisimman paljon. Punaista lihaa syön hyvin harvoin. Itse visioin, että tulevaisuudessa saamme energian niin kodinkoneisiin kuin kulkuvälineisiinkin akuista. Niiden kehitys tulee muuttamaan maailman, Suomen ja Raision energiamarkkinan.

Rakenna kestävää asuinympäristöä

Ympäristöystävällisyys syntyy arjen valinnoista, sillä kotitalouksien kulutus aiheuttaa kaksi kolmasosaa Suomen päästöistä. Tässä muutama vinkki, miten voit vaikuttaa vihreästi:

• Valitse ekologisesti tuotettua energiaa.
• Säästä sähköä suosimalla energiatehokkaita ratkaisuja.
• Lajittele ja kierrätä – hyödynnä monipuolisia jätehuollon palveluita.
• Vaali lähellä tuotettua. Siten tuet paikallista yrittäjyyttä ja autat vähentämään päästöjä.
• Syö sen verran kuin jaksat ja minimoi synnyttämäsi ruokahävikin määrä. • Liiku luontoystävällisesti. Raisiossa on loistavat kevyen liikenteen väylät, toimiva joukkoliikenne sekä hyvät mahdollisuudet sähköautojen lataukseen.
• Koe kotiseutusi – ota kaikki irti Raision monipuolisesta luonto- ja harrastustarjonnasta.

Ari Korhonen

Kaupunginjohtaja, Raision kaupunki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.