Harri Virta.
22.06.2020

Matkalla kohti hiilineutraalia Kaarinaa

Olemme aloittaneet Kaarinassa uuden ilmasto-ohjelman laatimisen. Tavoitteenamme on olla muun Länsi-Suomen tapaan hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Päämäärään pääseminen edellyttää energiatehokkuuden lisäksi siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin sekä kiertotalouden edistämistä. Lähtötilanteemme on hyvä, koska CO2-päästömme ovat keskiarvoa matalammalla tasolla. Ilmastotyömme perustaksi sopii hyvin kaupunkimme tunnuslause: Kaarina – luonnollisesti yhdessä.

Strategiset päämäärämme, kuten ennakoiva hyvinvoinnin edistäminen sekä viihtyisä, turvallinen ja toimiva lähiympäristö, tukevat ekologista toimintatapaamme. Ympäristönäkökulma näkyy kaavoituksessa ja kaupunkirakenteen kehittämisessä, jossa painotamme nykyisen taajaman täydentämistä ja laajentamista. Olemme mukana kaavoitusvaiheessa olevassa uraauurtavassa Torppalan Ekokylä -hankkeessa. Alueen rakentamisessa käytetään esimerkiksi luonnonmukaisia materiaaleja ja energiaratkaisut perustuvat maa- ja merilämpöön sekä aurinkoenergiaan.

Ilmastotyötä tulee tehdä niin seudullisena hankkeena kuin arjen valintoina jokaisessa kodissa. Kaikkien aktiivisuutta tarvitaan, ja meidän tulee kaupungin puolesta näyttää mallia. Kaarina-talo on esimerkiksi kaikille avoin monitoimipaikka, jossa neliöt on otettu hyvin käyttöön. Monen kaarinalaisen koti lämmitetään tulevaisuudessakin kaukolämmöllä, jonka tuottamisessa uusiutuvien energianlähteiden osuus kasvaa hyvää vauhtia.

Meillä on hyvät kevyen liikenteen väylät sekä toimiva joukkoliikenne. Päästöjen vähentämistä tuemme esimerkiksi sähkö- ja kaasuautojen tankkauspisteverkon avulla.

Kaarinassa on mahtavat mahdollisuudet kulkea luonnossa, meri ja saaristo ovat ihan vieressä. Uskon, että me kaarinalaiset löydämme lähiseudulta paljon luonnonkaunista ja historiallista nähtävää ja koettavaa.

Rakenna kestävää asuinympäristöä

Ympäristöystävällisyys syntyy arjen valinnoista, sillä kotitalouksien kulutus aiheuttaa kaksi kolmasosaa Suomen päästöistä. Tässä muutama vinkki, miten voit vaikuttaa vihreästi:

• Valitse ekologisesti tuotettua energiaa.
• Säästä sähköä suosimalla energiatehokkaita ratkaisuja.
• Lajittele ja kierrätä – hyödynnä monipuolisia jätehuollon palveluita.
• Vaali lähellä tuotettua. Siten tuet paikallista yrittäjyyttä ja autat vähentämään päästöjä.
• Syö sen verran kuin jaksat ja minimoi synnyttämäsi ruokahävikin määrä. • Liiku luontoystävällisesti. Kaarinassa on loistavat kevyen liikenteen väylät, toimiva joukkoliikenne sekä hyvät mahdollisuudet sähköautojen lataukseen.
• Koe kotiseutusi – ota kaikki irti Kaarinan monipuolisesta luonto- ja harrastustarjonnasta.

Harri Virta

Kaupunginjohtaja, Kaarinan kaupunki

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.