Tuulivoimaloita, sähkölinja, pilviä ja auringonvaloa muokatussa kaksoisvalotuskuvassa.
12.10.2021

Ihana, kamala sähkö

Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan moniin vuosiin ja eri medioissa tilannetta kuvataan jo kriisiksi. Keski- ja Etelä-Euroopassa sähkön hintataso on kuitenkin noussut paljon enemmän kuin meillä Pohjolassa. Sähkökauppaa käydään yli maarajojen ja siirtoyhteydet ovat vahvat, siksi kansainvälinen hintataso heijastuu luonnollisesti myös Suomeen.

Monet kuluttajista ovat jo tietoisia siitä, että sähkön hintaan vaikuttavat voimakkaasti tuuli- ja vesiolosuhteet ja markkinoille tuleva maakaasun ja kivihiilen määrä sekä hinta. Norjan vesivarannot ovat tällä hetkellä matalalla tasolla vähäsateisen kesän takia. Euroopan maakaasuvarastot taas ovat niukkoja, koska kaasua käytettiin viileän talven aikana lämmitykseen. Vähätuulisen kesän takia myös tuulivoiman tuotantoa on vähemmän kuin viime vuonna. Lisäksi päästöoikeuksien kallistuminen on nostanut maakaasun hintaa, kuten myös sähkön kysynnän kasvu Euroopassa koronatilanteen parantumisen myötä. Kaikki mittarit ovat siis punaisella.

Sopimustyyppi vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen

Kriisi ei kuitenkaan koske välttämättä juuri sinua, sillä sähkösopimuksia on erityyppisiä. Jos olet vaikkapa keväällä tai kesällä solminut määräaikaisen sähkösopimuksen, voit aika rauhassa seurata energiauutisia. Sähkösi hinta pysyy Turku Energian sopimuksilla samana koko sopimuskauden eli käytännössä kahden vuoden ajan. Ja kahden vuoden päästä tilanne näyttää jo varsin erilaiselta Suomen sähköntuotannonkin näkökulmasta.

Jos olet valinnut Turku Energian toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, voit olla kohtuullisen huoletta. Sopimuksen hinta päivittyy pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kovimmat hintapiikit eivät siis näy sähkölaskussasi. Louna Vehreä -sopimuksen energiahinta päivittyy seuraavaksi huhtikuun alussa ja siihen mennessä energian hinnannousun ennakoidaan jo laantuneen.

Pörssisähkön eli tuntihintaisen sähkön käyttäjänä olet kyllä energiamarkkinoiden kärjistyneen käyttäytymisen armoilla. Tuntihinnat heilahtelevat suuresti vuorokauden ajasta riippuen. Seuraa siis tuntihinnan kehitystä esimerkiksi Fingridin apin kautta ja ohjaa kulutustasi mahdollisimman paljon edullisimmille tunneille.

Sähköomavaraisuuden lisääminen esimerkiksi aurinkopaneelien avulla voisi myös olla järkevää. Samalla säästäisit myös siirtomaksuissa. Meidän kauttamme saat kotimaiset aurinkopaneelipaketit asennettuna ja asiantuntijamme suunnittelevat aina sinun kiinteistöösi sopivan ja järkevän kokoisen ratkaisun. Voit jättää helposti tarjouspyynnön verkkosivujemme kautta.

Suomen energiantuotanto kasvaa

Kriisitunnelmasta huolimatta tunnelin päässä näkyy valoa. Suomessa ollaan vihdoin ja viimein saamassa Olkiluoto 3 -voimala mukaan kokonaisuuteen. Sen tuotanto alkaa vähitellen ensi vuoden keväällä. Kesällä se on jo käynnissä täydellä teholla eli tällöin Olkiluodossa tuotetaan arviolta noin 30 % Suomen sähköstä.

Markkinat odottavat energiahinnan putoavan reilusti kotimaisen tarjonnan lisääntyessä. Toisaalta energiahintaan vaikuttaa myös moni muu asia maailmalla ja naapurimaissa. Kävi niin tai näin, vahvan hintojen vaihtelun ennustetaan jatkuvan tulevaisuudessa. Olkiluoto 3:n ja lähivuosina valmistuvien tuulivoimahankkeiden myötä Suomi alkaa vuoden 2023 tietämissä kuitenkin tuottaa yhtä paljon sähköä kuin kuluttaa, mikä osaltaan rauhoittaa markkinahintatilannetta. On myös mahdollista, että Suomesta tulee sähkön viejä. Markkinatilanne siis näyttänee aika erilaiselta kun määräaikainen sähkösopimuksesi seuraavan kerran erääntyy.

Anne-Mari Niemelä
Kuluttajamyynnin päällikkö
Turku Energia Energiaratkaisut

Taustalähteet:

  • Mitä Suomi voi oppia Euroopan sähkökriisistä? – Mikko Heikkilä, Fingridin blogi 29.9.2021
  • OL3:n käynnistys heijastuu sähkölaskuun – Markus Kuokkanen, Satakunnan kansa 8.10.2021
  • Sähkö kallistuu Suomessakin, mutta kriisistä ei voi puhua – Jasmin Ojalainen, Kauppalehti 8.10.2021
  • Talvi tulee ja sähkö maksaa maltaita – Jukka Anias, Keskipohjanmaa 8.10.2021

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.