Harri Salo.
22.08.2022

Energia keskiössä

Olemme kaikki seuranneet erittäin valitettavaa Venäjän käynnistämää sotaa Ukrainassa ja sen aiheuttamia vaikutuksia Euroopan markkinatalouteen.

Sähkön hinta on nyt todella korkealla, hintataso on moninkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Samalla uutisoidaan Euroopan ja Suomen tasolla mahdollisesta energiajakelun rajoittamisesta sekä kannustetaan energian säästämiseen niin yrityksissä kuin kotitalouksissakin. Energiahinnan korotus vaikuttaa myös kokonaisvaltaisesti arjen muihinkin ostoksiin kuin energiaan. Inflaatio Suomessa on nyt kirjoitushetkellä 7,9 %, joka tarkoittaa esimerkiksi ruuan hinnan kallistumista lähes 10 %.

Mediassa on kaikkia meitä kannustettu säästämään energiaa: Asunnon lämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää energiaa 5 %. Jos kaikki Suomessa laskevat asunnon lämpötilaa asteella, säästämme yhdessä noin 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta vastaavan määrän energiaa eli noin 2 terawattituntia. Muita kannustettavia toimia ovat lyhyempi suihkuaika, ripeämpi saunominen tai saunomiskertojen vähentäminen, taloudellinen ajokulttuuri sekä sähkölaitteiden sammutus heti käytön jälkeen.

Kuluttaja tai yritys voi tuottaa energiaa myös itse hankkimalla esimerkiksi aurinkopaneelit katolle. Kuluttajista lähinnä omakotitaloasukkailla on ollut mahdollisuus näin vähentää ostettavan sähkön osuutta.

Suomessa otettiin käyttöön helmikuussa 2022 sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub. Datahub-järjestelmän ominaisuudet laajenevat 2023, kun kerros- ja rivitaloja koskeva aurinkopaneelin netotus ja jakaminen taloyhtiöiden asukkaiden laskuille tulee mahdolliseksi. Näin jokainen asukas saa hyödyn aurinkopaneelien tuotannosta omassa sähkölaskussaan.

Energian merkitys kasvaa edelleen yhteiskunnassamme. Viimeistään vuoteen 2050 mennessä sähkön käyttö kaksinkertaistuu, kun polttomoottorilaitteista siirrytään akkuteknologiaan ja yli puolet henkilöautoistamme on ennustusten mukaan sähköautoja. Aurinkosähkön pientuotanto on voimakkaassa kasvussa. Vuoden 2016 jälkeen asennettu kapasiteetti on yli kymmenkertaistunut ja kasvu jatkuu edelleen.

Juuri nyt monet tutkimushankkeet keskittyvät energiantuotantoon ja energian varastointiin: esimerkiksi vety nähdään yhtenä energiatulevaisuuden kulmakivenä. Myös Naantaliin voimalaitoksen alueelle suunnitellaan vetylaitosta.

Haluamme elää jatkuvasti asiakkaidemme energia-arkea ja auttaa Sinua energiaan liittyvissä asioissa. Olemmekin Turku Energiassa jo pitkään panostaneet uusiutuviin energialähteisiin ja tuotantomme perustuu ekologisiin tuotantotapoihin. Kaukolämpöasiakkaamme voivat nauttia ekologisesta lämmöstä, jonka hintatasoon ei kohonnut sähkön hinta suoraan vaikuta, koska suurin osa tuotetaan yhteistuotannolla. Aurinkopaneelien ja sähköautojen latausratkaisut kuuluvat luonnollisesti tarjontaamme.

Me olemme täällä Sinua varten.
Mukavaa loppukesää ja alkavaa syksyä!

Harri Salo
myyntijohtaja
Turku Energia

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.