Kilpailukykyistä lämpöä läheltä

Kaukolämpöhinnasto

Asiakkaanamme maksat käyttämästäsi lämpöenergiasta energiamaksun ja tilaamastasi tehosta tehomaksun. Ne perustuvat alla olevaan tariffiin eli hinnoitteluun.

Energiamaksu (€/MWh)

Kaukolämpöverkkoon liittyneet asiakkaat maksavat käyttämästään lämmöstä energiamaksun (€/MWh, sis. alv 24 %).

Kausihinta

Kevät 1.3.2023–31.5.2023 9,317 snt/kWh (93,17 €/MWh)

Hintaennuste

Kesä 1.6.2023–31.8.2023 6,894 snt/kWh (68,94 €/MWh)
Syksy 1.9.2023-30.11.2023 9,331 snt/kWh (93,31 €/MWh)
Talvi 1.12.2023–29.2.2024 10,349 snt/kWh (103,49 €/MWh)

 

Kaukolämmön kausihinta (€/MWh) vuodesta 2018 alkaen

Tehomaksu (€/vuosi)

Tehomaksu on yhdessä kiinteistön omistajan kanssa sovittu kaukolämmön sopimusteho, joka varataan kiinteistön käyttöön. Sopimusteho kattaa lämmityksen, ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmittämiseen tarvittavan tehon.

Laske oman kiinteistösi tehomaksut

Tehomaksu perustuu n-kertoimeen ja asiakkaan sopimustehoon.

Maksuun lisätään arvonlisävero.

  • n = 1.3.2018 alkaen tarkistusindeksinä on Tilastokeskuksen laskema Rakennuskustannusindeksi RKI 2015=100. Tehomaksun kertoimen (n) arvo tarkistetaan hinnoittelukauden alussa vastaamaan viimeisintä tiedossa olevaa RKI:n pisteluvun suhdetta lähtötasoon (12/2017 pisteluku 101,61). Heinäkuun 2018 indeksin pisteluku on 103,61.
  • 01.03.2023 alkaen tehomaksulaskelman kerroin n = 1,20.

Tehomaksun n-kerroin vuodesta 2018 alkaen

Tehomaksun kertoimen tarkistus, RKI 2015=100. Lähtöarvo pisteluku 101,61, joulukuu/2017.

Tietoa kaukolämmöstä

Millä alueilla Turun seudulla on saatavilla kaukolämpöä?

Turku Energian kaukolämpöä on saatavilla Turun, Kaarinan, Raision ja Naantalin alueilla. Verkon pituus on noin 600 kilometriä ja se kattaa kattaa laajasti keskustataajaman alueen. Tarkan etäisyyden verkosta saat selville ottamalla yhteyttä asiantuntijoihimme.

Saako kaukolämpöä uusiutuvalla energialla tuotettuna?

Kyllä saa! Kaukolämpösopimus on mahdollista päivittää Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelulla, jolla varmistut, että käyttämäsi kaukolämpö on tuotettu 100 % uusiutuvilla energialähteillä. Lisäpalvelun hinta on 1,24 eur/MWh (alv. 24 %), joka lisätään aina kulloinkin voimassa olevaan kaukolämmön energiahintaan.

Kaikki jäähdytysratkaisumme ovat jo nyt 100 % uusiutuvia.

Onko kaukolämpö ekologinen lämmitysmuoto?

Ehdottomasti! Vaikka kaukolämmityksellä on pitkä historia, se ei suinkaan ole vanhanaikainen tapa lämmittää kiinteistö. Sen lyömätön etu on mahdollisuus yhdistää tuotannossa eri polttoaineita ja lämmönlähteitä. Esimerkiksi Turku Energian kaukolämmön tuotannossa uusiutuvien polttoaineiden osuus on jo yli 70 % ja vuonna 2029 kaikki tuotanto on uusiutuvaa. Toisin sanoen kaukolämpöasiakkaana menet kohti hiilineutraaliutta ilman, että sinun tarvitsee tehdä sen suhteen erillisiä investointeja.

Onko kaukolämpö kilpailukykyinen lämmitysmuoto?

Muihin lämmitysmuotoihin verrattuna Turun seudun kaukolämpö on hinnaltaan kilpailukykyinen ja kustannustehokas lämmitysmuoto. Kaukolämpö on täyttä lämmityspalvelua, jossa asiakkaan ei tarvitse huolehtia kiinteistön lämmityksestä. Kaukolämpölaitteet ovat yksinkertaisia ja pitkäikäisiä sekä vaivattomia käyttää. Useimmat muut lämmitysmuodot, kuten öljylämmitys ja maalämpö, ovat tavallisesti kokonaan asiakkaan vastuulla. Kun laitteisto on kerran hankittu ja asennettu, kunnossapidosta, säädöistä sekä polttoaineesta tämän on huolehdittava itse. Jos laitteet hajoavat keskellä yötä, apua voi olla hankala saada. Kaukolämmityksen suuri etu on se, että palveluntarjoaja vastaa järjestelmän ylläpidosta ja siitä, että lämmöntoimitus kiinteistöön on katkeamatonta.

Mitä tarkoittaa energiamaksu? Entä tehomaksu?

Kaukolämmössä maksat käyttämästäsi lämpöenergiasta energiamaksun. Energiamaksu on kausihinnoiteltu ja se on jaettu neljään kauteen: kevät, kesä, syksy ja talvi. Tehomaksu puolestaan perustuu kiinteistön käyttämään lämmitystehoon eli sopimustehoon, jonka suuruus sovitaan yhdessä kiinteistön omistajan kanssa.

Miksi valita kaukolämpö?

Kaukolämpö on helppo, toimitusvarma ja ekologinen lämmitysmuoto. Kaukolämmöllä on pitkä historia Suomessa ja se on myös Suomen suosituin lämmitysmuoto. Kaukolämpö on sataprosenttista lämmityspalvelua, jossa lämpöyhtiö huolehtii lämmön toimittamisesta kiinteistöön ympäri vuorokauden. Kaukolämmön voit saada myös avaimet käteen -toimituksella, joka sisältää kaukolämpöliittymän ja lämmönjakokeskuksen. Kysy lisää asiantuntijoiltamme.

Miten ja missä kaukolämpöä tuotetaan?

Kaukolämpöä tuotetaan paikallisesti erilaisissa lämpölaitoksissa, jotka sijaitsevat nimestään huolimatta varsin lähellä. Turun seudulla suurin osa kaukolämmöstä tuotetaan Naantalissa monipolttoainevoimalaitoksessa. Lisäksi kaukolämpöä tehdään mm. lämpöpumpuilla Kakolassa, hake- ja pellettilämpölaitoksissa Orikedolla ja Luolavuoressa sekä talven huippukulutuksen aikaan myös eri puolella sijaitsevissa öljylämpökeskuksissa. Kaukolämmön tuotanto Turun seudulla tulee olemaan täysin uusiutuvaa vuoteen 2029 mennessä.

Mitä kaukolämpö on ja miten se toimii?

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Kaukolämmössä siirretään lämpöä asiakkaille kaksiputkista verkostoa pitkin. Menoputkessa kulkee lämpölaitokselle kuumennettu vesi asiakkaalle. Paluuputkessa puolestaan lämmön luovuttanut vesi palaa laitokselle uudelleen lämmitettäväksi. Asiakas hyödyntää kaukolämpöveden lämmön lämmönjakokeskuksella, jossa on oma siirrin tilojen lämmitykselle ja lämpimälle käyttövedelle.

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.