YTHS aktivoi koko henkilöstönsä ympäristötyöhön

tabletti, jossa on vihreä toimistotarra
28.11.2019

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä YTHS:ssä on käytössä WWF:n Green Office -sertifikaatti. Koko henkilöstö on lähtenyt innolla mukaan ympäristövaikutusten minimoimiseen. Arjen tasolla se näkyy esimerkiksi henkilöstön kirpputorina ja pihatalkoina, joissa poistettiin haitallista vieraslajia jättipalsamia.

YTHS:n Turun toimipisteessä on ollut käytössä WWF:n Green Office -ympäristöjärjestelmä vuodesta 2012. YTHS lienee Suomen terveydenalan toimijoista ensimmäisiä, joille sertifikaatti myönnettiin.

- Asiakkaamme eli yliopisto-opiskelijat ovat olleet varsin valveutuneita ympäristöasioista jo pitkään, kuten henkilöstömmekin. Siksi halusimme lähteä asiaan panostamaan myös ympäristöjärjestelmän muodossa, Turun YTHS:ssä toimistosihteerinä toimiva Suvi Koski kertoo.

Ympäristötoimet YTHS:ssä näkyvät muun muassa tehostettuna lajitteluna ja energiansäästötoimenpiteinä. Kiinteistössä käytetään enenevissä määrin LED-valaisimia ja liiketunnistimia on laitettu paikkoihin, joissa liikutaan harvemmin. Ilmastointi toimii puolella teholla öisin.

- Meillä jokaiselle on selvää, että tietokoneet ja näytöt sammutetaan työpäivän päätteeksi. Iltaisin ja viikonloppuisin sammutamme lisäksi koko talosta valaistuksen. Eri toimilla olemmekin onnistuneet vähentämään sähkönkulutusta noin 10 prosenttia, vaikka esimerkiksi laitteiston määrä on vuosien mittaan lisääntynyt, Koski kertoo.

Ympäristö huomioidaan arjen pienissä teoissa

YTHS:llä jokaisella on omat kahvikuppinsa, jolloin turhia astianpesukoneen täyttöjä voidaan vähentää. Kertakäyttöastioita ei käytetä koskaan. Lisäksi epäonnistuneet, ei luottamuksellisia tietoja sisältävät tulosteet käytetään muistilappuina post it -lappujen sijaan. Lyhyille matkoille henkilöstön käytössä on pyörä ja matkustamista vähennetään järjestämällä videokokouksia.

- Henkilöstömme ideoi jatkuvasti uusia keinoja, joilla ympäristövaikutusta voitaisiin pienentää. Tärkeää on mielestäni uuden henkilön perehdytys, jonka kanssa käydään aina ympäristöasiat läpi. Muu henkilöstö ohjaa myös hellästi, mutta tiukasti toimimaan talon tavoilla ympäristöasioissa, Koski toteaa.

Säännöllisin aikavälein YTHS:läiset toteuttavat erilaisia tempauksia ja koulutuksia.

- Henkilökunnan kirpputori on ollut varsin suosittu ja sinne voi viedä vaatetta ja tavaraa, joista itse haluaa eroon. Tuotteet ovat tarjolla myös asiakkaillemme. Lisäksi olemme järjestäneet myös pikkutalkoita ja käyneet repimässä läheisestä ryteiköstä jättipalsamia, joka on luonnollemme haitallinen vieraslaji, Koski sanoo.

YTHS on Turku Energian asiakas.