Vihreitä tekoja ennakkoluulottomasti

autoa ajava mies, jolla on silmälasit ja hattu
21.2.2022

Maininki Kiinteistöpalvelujen toimitusjohtajana hän vie ympäristötekoja myös yrityksensä toimintaan. – Eivät yhden ihmisen valinnat pelasta maailmaa, mutta jos kaikki tekevät vastuullisia valintoja, sillä on jo merkitystä, Laaksonen sanoo.

Timo Laaksonen on ollut isännöintialalla töissä yli 30 vuotta. Omien sanojensa mukaan hän eksyi alalle, mutta työ viehättää, koska isännöinnissä ollaan ihmisten perustarpeiden äärellä.

– Viihtyisän asuinympäristön luominen innostaa ja jos sen voi vielä tehdä mahdollisimman ympäristöystävällisesti, sitä parempi, Laaksonen sanoo.

Maininki Kiinteistöpalvelut Oy on isännöinti-, kiinteistöhuolto- ja siivouspalveluja tuottava yritys, joka vastaa yli sadan kiinteistön isännöinnistä Kaarinassa ja Turun alueella. Laaksonen on yrityksen toimitusjohtaja. Hän on myös Varsinais-Suomen Isännöitsijät ry:n puheenjohtaja.

Aurinkopaneelit tuottavat hyvin

Laaksonen otti sähkölämmitteiseen omakotitaloonsa aurinkopaneelit vuonna 2018. Hän on laskenut, että niiden takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta.

Aurinkopaneelien myötä koko perheen rytmi on kääntynyt ylösalaisin. Kun käytössä oli kaksoistariffi, Laaksoset käyttivät edullisempaa yösähköä mahdollisimman paljon, esimerkiksi pyykinpesukone ja astianpesukone pyörivät yöllä. Nyt koneet pyörivät ja akut latautuvat silloin kuin aurinko paistaa.

– Myös talon viilennykseen käytämme aurinkoenergiaa, mikä on nurinkurisen hienoa, sillä se vie paljon energiaa, mutta tulee samasta lähteestä eli auringosta.

Vuonna 2020 Maininki Kiinteistöpalveluiden toimipaikan katolle asennettiin lähes 30 Turku Energialta hankittua aurinkopaneelia.

– Tykkään ensin kokeilla yksityishenkilönä asioita ja jos koen, että valinta on ollut onnistunut, jalkautan sen yritykseenkin, Laaksonen toteaa.

Hän on hurahtanut appeihin, joiden avulla voi seurata aurinkopaneelien tuottoa.

– Sovellukset ovat hyvää palvelua. Niiden myötä olen joutunut myös muuttamaan käsityksiäni esimerkiksi aurinkoenergian tuottavuudesta. Olin olettanut, että aurinkoa riittää puoleksi vuodeksi, mutta sitä onkin riittänyt melkein pari kuukautta pidempään. Oikeastaan vain joulu- ja tammikuu ovat olleet sellaisia, etteivät paneelit ole tuottaneet ollenkaan, Laaksonen kertoo.

Kaukolämpö on vihreää

Aurinkopaneelit ovat monelle kiinteistölle varteenotettava mahdollisuus uusiutuvan oman sähkön hankkimiseksi. Helsingissä ne ovat Laaksosen mukaan taloyhtiöissä jo yleistyneetkin.

– Taloyhtiöissä kuluu paljon sähköä talon yhteisiin toimintoihin: esimerkiksi porraskäytävien valaistukseen, hissin ilmastointiin ja pihavaloihin. Kaikilla taloilla on katto joka tapauksessa, joten miksei sitä kannattaisi hyödyntää aurinkopaneeleiden asentamiseen, hän kysyy.

Maininki Kiinteistöpalveluissa kiinteistöhuollon työkaluista valtaosa on jo akkutoimisia eli trimmerien ja puhaltimien akut ladataan aurinkoenergialla. Myös ruohonleikkureissa ollaan siirtymässä äakkukäyttöisiin.

Yritys käyttää täysin vihreää kaukolämpöä, sillä se on hankkinut Ekotakuu Lämpö -lisäpalvelun.

– Maksan mielelläni extraa siitä, että kaukolämpömme on täysin vihreää. Nyt asiakasyhtiömme on ottamassa käyttöön menetelmää, jolla kaukolämmön paluulämpö saadaan otettua talteen. Tässä kohteessa hyödynnetään myös aurinkoenergiaa.

Sähköauto tuo säästöjä

Laaksonen on tyytyväinen sähköautoilija. Hän osti hybridin tilalle täyssähköauton, koska tällä hetkellä yhdellä latauksella pystyy ajamaan nelisen sataa kilometriä kaupunkiajoa.

Alkutalven paukkupakkasissa kävi ilmeiseksi, että sähköauto toimii hyvin myös arktisemmissa olosuhteissa. Laaksonen käyttää omien aurinkopaneelien tuottoa sähköauton lataamiseen, joten autoilu on suurimman osan vuotta täysin päästötöntä.

– Sähköä auto kuluttaa keskimäärin vähän alle kaksi euroa sadalla kilometrillä. Onhan se nyt valtavan edullista verrattuna bensaan, Laaksonen kehuu.

Kovin pitkiä matkoja hän ei ole uudella sähköautolla vielä ajanut, mutta on jo henkisesti valmistautunut siihen, että silloin matkan varrella on pysähdyttävä toviksi lataamaan akkuja.

– Opettelen nauttimaan matkasta, en pelkästään määränpäähän saapumisesta, hän toteaa.

Sähköavusteisesti lähiluontoon

Keväästä syksyyn Laaksonen polkee yhdentoista kilometrin työmatkansa sähköavusteisella polkupyörällä. Usein avustettu pyöräileminen on ollut niin mukavaa, että kotiin ei ole tullut poljettua edes suorinta tietä, vaan hän on poikennut houkutteleville sivupoluille.

– Pysähdyn monesti ottamaan valokuvia ja postaan niitä someen tai lähetän kavereille ja kysyn, että arvaattekos missä nyt olen, Laaksonen kertoo.

– Koska polkeminen on kevyempää, on tullut lähdettyä vaimon kanssa illalla vaikka Naantaliin uimaan ja syömään. Kunto on noussut ihan huomaamatta. Polkupyöräily on konkreettinen ilmastoteko, ilman muuta. Ja me vielä lataamme pyöriemme akut kotona aurinkosähköllä, jota saamme omista paneeleistamme.

Myös muun Maininki Kiinteistöpalvelun henkilökunnan keskuudessa sähköavusteiset polkupyörät ja hybridi- sekä plug-in autot ovat yleistyneet.

Arjen pieniä valintoja

Laaksonen on myös säntillinen kierrättäjä: kaikki lajitellaan kotona oikeaoppisesti ja omalta pihalta löytyy myös komposti.

– Luulin, että olen hyväkin runttaamaan kartongit, mutta kun poikamme suoritti asevelvollisuutensa laivastossa, hän opetti, miten kartonkipakkaukset litistetään mahdollisimman tiiviisti. Saman opin soisi kulkeutuvan kaikkien tietoon, sillä jäteastioihin kartonkeja heitetään jopa sellaisenaan.

Laaksonen liputtaa lähi- ja luomutuotteiden puolesta.

– Minulla on onnekseni tuttu, joka kalastaa ja myy saalista myös minulle.

Lähituottajia Laaksonen suosii myös yrityselämässä. Hänen johdollaan yritys on mukana myös paikallisissa hankkeissa, sponsoroimassa koulujen materiaaleja ja vaikkapa koirankakkapussiautomaatteja.

Pandemian aikana Laaksonen ei ole matkustellut ulkomailla, mutta kun tilanne muuttuu, hän lentänee etelän lämpöön vaimonsa kanssa.

– Mutta en koe huonoa omaatuntoa siitä, että matkustan joskus ulkomaille, kun arkeni on muuten täynnä vihreitä tekoja. Toivon kuitenkin, että pandemian myötä turha matkustaminen jää pois itseltäni ja muiltakin – omien tekojen ympäristövaikutusten punnitseminen on tärkeää, Laaksonen toteaa.

Isännöitsijät opastavat energiansäästössä

Varsinais-Suomen Isännöitsijät ry:n puheenjohtajana Laaksonen vaikuttaa isännöintiin myös laajemmalla näköalapaikalla. Yhdistykseen kuuluu reilu sata isännöitsijää Turun seudulla.

– Kollegoiden kanssa keskustelemme paljon alasta, eettisistä kysymyksistä ja myös vihreistä valinnoista. Isännöitsijät ovat niistä laajasti kiinnostuneita ja kaikki me olemme havainneet, että myös ihmisiä kiinnostavat entistä enemmän asumisen ilmastovaikutukset. Asukkaat pohtivat, millaisia energiansäästötoimenpiteitä taloyhtiöissä voidaan tehdä. Me selvitämme mielellämme taloyhtiöiden kanssa erilaisia vaihtoehtoja energiansäästötoimien osalta. Hankkeita on valmisteltu yhteistyössä Aalto yliopiston kanssa ja Turku Energia on lähtenyt hankkeisiin mukaan oivana kumppanina, Laaksonen kertoo.