Nainen ja mies seisovat vierekkäin metsässä katsellen hymyillen männyssä olevaa linnunpönttöä.

Uusi ilmasto- ja ympäristöohjelmamme on julkaistu

Turku Energia on päivittänyt ilmasto- ja ympäristötavoitteensa vuosille 2021–2023. Se ei ole sanahelinää, vaan aito työkalu kohti vihreämpää huomista.

– Kyseessä on jo yhtiön kahdeksas ohjelma, joka kuuluu sertifioituun ISO 14001 -ympäristöjärjestelmään. Lähivuosina tulemme toteuttamaan 42 toimenpidettä ympäristöasioiden hyväksi.  Toteutus vaatii paljon työtä ja jatkuvaa seurantaa. Tavoitteita ja sisältöä tulemme tarkistamaan vuosittain, kertoo ympäristö- ja laatupäällikkö Minna Niemelä.

Meille Turku Energiassa tärkein tavoite liittyy ilmastonmuutoksen hillintään: Vähennämme vuoteen 2023 mennessä Turun seudun kaukolämmön ominaispäästöjä 85 % (v. 2017 päästötasoon verrattuna) yhteistyössä Turun Seudun Energiantuotannon kanssa. Toimenpiteinä ovat muun muassa biopolttoaineiden osuuden nostaminen Naantalin voimalaitoksen kaukolämmön tuotannossa, öljytuotannon osuuden vähentäminen ja   kiertotalouden lisääminen. Sähkön myynnissä jatkamme uusiutuvan energian lisäämistä myös tuuli- ja vesivoimatuotannon investointien kautta.

Lisäksi:

  • vähennämme henkilöstömme työmatkoihin liittyviä päästöjä
  • huomioimme päästöttömyyden myös työmaillamme
  • edistämme älykkäiden energiaratkaisujen käyttöönottoa
  • lisäämme omaa ja asiakkaidemme energiatehokkuutta ja ympäristötietoisuutta
  • varmistamme urakoitsijoidemme vastuullisuuden
  • toimimme aktiivisesti ilmasto- ja energiahankkeissa yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Tutustu uuteen ohjelmaamme kokonaisuudessaan.

11.02.2021 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.