Kolme esitettä, "Hei, kaikki toimii!"

Tokaluokkalaisille tarjolla opetuspaketteja

Turku Energia on jo pitkään sponsoroinut Turun, Raision, Naantalin ja Kaarinan koulujen tokaluokkalaisille opetusmateriaaleja, jotka tukevat energia-asioiden opetusta. Opetuksen tavoitteena on lisätä lasten tietämystä energiasta, sen tuottamisesta, käytöstä, ympäristövaikutuksista, ilmastonmuutoksesta ja energiansäästämisestä.

Materiaalipaketti sisältää seuraavat välineet ja materiaalit:
• opettajan opas
• Hei, kaikki toimii – Lasten energiakirja
• kaksi julistetta
• muistipelikortit
• kaksi lautapelialustaa ohjeineen
• ohjeet Agenttiseikkailuun osallistumiseen.

Opetuspaketteja toimitetaan kouluille syksyisin, jotta niitä voi hyödyntää lokakuun energiansäästöviikolla. Jos olet kiinnostunut tilaamaan pakertin kouluusi, lähetä 15.9.2020 mennessä sähköpostia: minna.niemela@turkuenergia.fi.

24.08.2020 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.