opetusmateriaalit

Tokaluokkalaiset innostuivat Energiansäästöviikon opetuspaketeista

Turku Energia on jo pitkään sponsoroinut Turun, Raision, Naantalin ja Kaarinan kouluja lahjoittamalla tokaluokkalaisille opetusmateriaaleja, jotka tukevat energia-asioiden oppimista.

Tavoitteena on lisätä lasten tietämystä energiasta, sen tuottamisesta, käytöstä, ympäristövaikutuksista, ilmastonmuutoksesta ja energian säästämisestä. Hei, kaikki toimii! -paketissa on muun muassa lasten energiakirja, muistipelikortit ja lautapeli. Raunistulan koulun 2C-luokka ihastui toimivaan, ajankohtaiseen ja selkeästi laadittuun pakettiin, kertoo opettaja Satu Koskinen.

– Kysyimme, etsimme ja saimme vastauksia. Aktivoimme perheetkin kotona keskustelemaan ja potimaan omaa energiankäyttöä yhdessä lapsen kanssa, Koskinen kertoo.

Ilmastonmuutos, uusiutuvat energialähteet, energian tuottaminen ja kuluttaminen järkevästi ympäristöä ajatellen sekä oman toiminnan vaikutus maapallon tulevaisuuteen selvisivät lapsille havainnollisesti ja innostavasti.

– Ihaninta oli huomata, miten oppilaat ymmärsivät, että juuri he voivat vaikuttaa maapallon tulevaisuuteen. Että pienikin teko on tärkeä ja vaikuttava, Koskinen kertoo.

Turku Energia jatkaa koulujen sponsorointia myös tulevana syksynä.

31.08.2021 // Teksti Pirkko Soininen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.