Pari istumassa Itämeren äärellä auringonlaskussa.

Mukana Itämeren suojelussa

Turku Energia otti vuonna 2015 vastaan Itämerihaasteen, jonka visiona on puhdas, tuottava ja yhteinen Itämeri.

– Itämerihaaste sisältyy ISO 14001 -ilmasto- ja ympäristöohjelmaamme. Päivitimme nyt tavoitteemme vuoteen 2023 saakka ja tulemme tarkistamaan toimenpiteitämme vuosittain, kertoo Turku Energian ympäristö- ja laatupäällikkö Minna Niemelä.

Ensimmäiset kolme toimenpidettämme:

1. Kirkkaat rannikkovedet

Edistämme Itämeren suojelutyötä. Sponsoroimme Turun saariston ja kirkkaampien vesialueiden hyväksi tehtävää käytännön työtä, esimerkiksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n toimintaa.

2. Hyvinvoiva meriluonto

Osallistumme aktiivisesti Itämerihaasteen yhteistyöhankkeisiin ja tilaisuuksiin, esimerkiksi Siisti Biitsiin ja Aurajoen siivoustapahtumaan.

3. Aktiivinen Itämeri-kansalainen

Sitoudumme edistämään asiakkaidemme ja muiden sidosryhmiemme tietoisuutta Itämeren tilasta ja siihen liittyvistä vaikutusmahdollisuuksista esimerkiksi asiakasviestintämme ja sosiaalisen median kautta.

Lisätietoja Itämerihaasteesta.

07.06.2021 // Teksti Pirkko Soininen // Kuvat Dreamstime

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.