Kaasukellon pihassa sijaitseva kaasupallo.

Kaasupallosta aukesi ikkuna aurinkoon

Torstaina 13.8. järjestetyssä Taiteiden yössä paljastettiin Turku Energian kaukolämmön uusin taidekohde: Window Of The Sun. Sen on suunnitellut kuvataiteilija ja Turku Energian teknisen alan harjoittelija Mauri Kosonen.

Kaasukellon pihassa sijaitseva kaasupallo näyttäytyy päivisin ympäristötaideteoksena, jolla on meteoriitin tulihäntä. Pimeän aikaan sen pinnalta voi seurata NASA:n tuottamaa muokattua videokuvaa auringon vaiheista.

Turku Energia on jo pitkään kaunistanut teiden varsilla näkyviä harmaita sähkökaappeja. Nyt myös kaukolämpökohteita muokataan ympäristötaideteoksiksi.

Taiteilija Mauri Kosonen työskenteli kesän Turku Energian palveluksessa. Työn tulokset ovat nyt nähtävissä Turku Energian kahdessa kaukolämpökohteessa.

Turun kaasukellon uusi taideteos Window of The Sun on yksi Energiateollisuus ry:n, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja muutamien kaukolämpöyritysten järjestämän ideakilpailun voittajatöistä. Pimeään aikaan (loka-maaliskuu 19-21) kaasupalloon heijastetaan 11 metristä, muokattua NASA:n SDO-satelliitin tallentamaa videokuvaa kaukaisimmasta lämmön ja valon lähteestämme eli auringosta. Pallo tarjoaa kuitenkin ihailtavaa päivisinkin, sillä sen alusta on verhottu antiikinpunaisella kuorikatteella, joka muodostaa pallolle meteoriitin tulihännän. Kaasupallon ympärillä olevat kahdeksan kiveä symboloivat aurinkokuntamme planeettoja.

- Tietääkseni vastaavaa videoprojisointia ei ole aiemmin Suomessa toteutettu. Haastavinta teoksen tekemisessä oli löytää valoteholtaan riittävä projektori, ja sille vielä oikea paikka Kaasukellon alueelta, Mauri kertoo.

Toinen Maurin töistä on valmistunut Luolavuoren kaukolämpötunnelin suuaukolle ja sen vieressä olevalle pumppu- ja venttiiliasemalle. Siellä nukkuu nyt Vuorenneito, jota kuitenkin yritetään herättää pumppu- ja venttiiliasemalla sijaitsevalla tuulikellolla. Se soi, kun tuulen voimakkuus on 10 metriä sekunnissa.

- Myös tämän teoksen toteuttamisessa riitti haasteita. Maalasin nosturista, ja lähietäisyydeltä oli vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta, Mauri kertoo.

Työt ovat saaneet jo nyt kaupunkilaisilta runsaasti positiivista palautetta ja moni on lähtenyt erikseen ihailemaan uusia teoksia.

- Nuorelle taiteilijalle tämä on ollut ainutlaatuinen mahdollisuus, sillä harva pääsee toteuttamaan tämän mittaluokan töitä. Mikä hienointa sain Turku Energialta vielä teosten suhteen vapaat kädet ja kaikki yrityksessä ovat auttaneet ja tukeneet minua töiden toteuttamisessa, Mauri kiittelee.

Mauri valmistuu ensi vuonna Kankaanpään taidekoulusta kuvataiteilijaksi.

Lue lisää Turku Energia ympäristötaideteoksista tästä

14.08.2015 // Teksti Toni Perez // Kuvat Mauri Kosonen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.