Varaudu näin sähkökatkoon

henkilökohtaisen hygieniapakkauksen sisältö pöydälle asetettuna
20.2.2023

Jos sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta, kantaverkkoyhtiö Fingrid voi päättää hallittujen kiertävien sähkökatkojen aloittamisesta. Näiden katkojen kestoksi on suunniteltu kahta tuntia. Sähköt voivat toki katketa muustakin syystä, kuten myrskytuhojen takia. Joka tapauksessa nyt on hyvä hetki tarkistaa, että kotona on kaikki tarvittava katkojen varalta.

1 Varaa kotiin ainakin nämä

Kaikissa kodeissa pitäisi olla jonkinlainen valonlähde, kuten tasku- tai otsalamppu tai ladattava lyhty, paristokäyttöinen radio, varasulakkeita ja -pattereita, kynttilöitä ja tulitikkuja sekä varavirtalähde, jonka avulla voi tarvittaessa ladata puhelimen. Jos talossa tai huoneistossa on takka tai puu-uuni, tarvitaan polttopuita. Veden kuljetusta ja säilytystä varten tarvitaan puhtaita, kannellisia astioita. Myös hieman käteistä rahaa on hyvä olla.

Jos katkeamaton sähkön saanti esimerkiksi sähkökäyttöiselle apuvälineelle on tärkeää, kannattaa hankkia akullinen UPS-varavirtalaite.

Suunniteltujen katkojen lisäksi sähköt voivat katketa, vaikka myrskyn seurauksena, pidemmäksi aikaa. Pitkien sähkökatkojen ja poikkeusolojen varalta joka kodissa on hyvä olla kotivara kolmeksi vuorokaudeksi.

Lisätietoja kotivarasta esimerkiksi 72tuntia-sivustolta.

2 Vesi on elintärkeää

Sähkökatko voi vaikuttaa myös vedenjakeluun. Tästä syystä juomavettä on hyvä varata kannelliseen astiaan, kun sähkökatko kestää yli tunnin. Koska hanavesi ei kestä loputtomasti hyvänä, kotona tulisi olla myös pullovettä.

Jos vesikatko kestää yli vuorokauden, vesihuoltolaitos järjestää vesipisteitä, joista vettä voi noutaa. Muista tarjota naapuriapua.

3 Turvallisuus ennen kaikkea

Sähkökatkon alkaessa on tärkeää katkaista virta kodinkoneista, erityisesti liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotka aiheuttavat helposti tulipaloja. Jätä yksi valaisin päälle, jotta tiedät, milloin sähköt palaavat. Pesukoneen vesihana on hyvä kääntää kiinni. Käyttövesihanasta ja suihkuista voi edelleen tulla vettä, mutta niitä ei suositella käytettäviksi, koska on pieni mahdollisuus, että veden lämpötila on noussut paljonkin. Kynttilöitä ei pidä jättää palamaan valvomatta.

Lääkekaappi on osa kotivaraa. Reseptilääkkeiden tulisi riittää vähintään viikoksi, ja itsehoitolääkkeitä on hyvä olla yksi pakkaus kutakin. Lisäksi tarvitaan kuumemittari ja ensiaputarvikkeita. Joditabletteja tulisi varata, jos taloudessa on 3–40-vuotiaita.

Lisätietoa lääkkeiden kotivarasta Suomen Apteekkariliiton sivuilla.

4 Kolmeksi päiväksi ruokaa

Sähköpulassa kierrätettävät kahden tunnin sähkökatkot eivät vielä vaaranna elintarvikkeiden säilyvyyttä. Jääkaappia ja pakastinta ei kannata aukoa tarpeettomasti ja kylmälaitteissa kannattaa pitää sopivasti tavaraa, jotta lämpötila ei nousisi nopeasti.

Kodin ruokavarastoa eli kotivaraa on tarkoitus käyttää ja täydentää koko ajan, jotta elintarvikkeet eivät pääse vanhentumaan. Niinpä kotivaraan kannattaa hankkia ruokia, joita muutenkin syötäisiin. Kotivaraa pitäisi olla vähintään kolmeksi päiväksi eli 72 tunniksi.

Sähkökatkon pitkittymisen varalle on ruoan kypsennykseen ja veden keittämiseen on hyvä varata esimerkiksi retkikeitin, tulisija tai muu lämmönlähde. Pakasteiden sulamisessa säiliöpakastimessa voi kestää useita vuorokausia, jos pakastinta ei avata tarpeettomasti. Kaappipakastimen sulaminen on nopeampaa. Jääkaapista kannattaa käyttää nopeasti pilaantuvat elintarvikkeet ensimmäisenä.

Lisää kotivarasta Marttojen verkkosivuilta.

5 Jos koti kylmenee

Takkoja ja puu-uuneja lukuun ottamatta kaikki lämmitystavat käyttävät sähköä. Kaukolämpötalossakin talon lämmitys keskeytyy sähkökatkon aikana, koska lämmön kierto rakennuksessa perustuu sähköllä toimivaan kiertovesipumppuun. Kahden tunnin sähkökatko on kuitenkin lyhyt eikä kiinteistö ehdi viiletä merkittävästi. Jos lämmöt katkeavat, on tärkeintä estää lämmön karkaaminen ulos. Pidä kaikki ikkunat ja ovet kiinni, sulje ilmastointi ja tuki raitisilmaventtiilit.

Jos kodin lämpötila on laskenut +15-asteeseen, pyri pitämään yksi, mielellään asunnon keskellä oleva huone lämpimänä. Tuki kylmän ilman pääsy ovista matoilla tai pyyhkeillä. Peitä ikkunat paksuilla verhoilla tai vilteillä ja tuo lattialle lisää mattoja. Pue lisää villakerroksia, laita pipo päähän ja käsineet käteen.

Lämmin makuupussi ja lisäpeitot helpottavat unen saamista kylmässä kodissa. Sängyt tai patjat kannattaa tuoda lämpimimpään huoneeseen. Ison pöydän alle voi tehdä nukkumapaikan ripustamalla vilttejä pöydän yli suojaksi. Lähekkäin nukkuvat pysyvät parhaiten lämpiminä.

Lue lisää lämmön katkeamiseen varautumisesta.

6 Näin saat tietoa sähkökatkoista

Keskeytyskartta kertoo sähkönjakelun tilanteen Turku Energia Sähköverkkojen jakelualueella osoitteessa keskeytyskartta.turkuenergia.fi. Se kannattaa tallentaa selaimen kirjanmerkkeihin.

Ne, joilla on sähkön siirtosopimus Turku Energia Sähköverkkojen jakelualueella, voivat tilata puhelimeensa tai sähköpostiinsa katkotiedotteet, jotka koskevat omaa sähkönkäyttöpaikkaa. Ohjeet katkotiedotteiden tilaamiseen saat verkkosivuillamme. Kerrostalossa sähkösopimus voi kuitenkin olla taloyhtiön nimissä, jolloin tiedotetta ei voi tilata. Tällöin kannattaa seurata keskeytyskarttaa.

Turku Energian vikapäivystysnumero 0800 02001 on hyvä tallentaa puhelimeen, jotta voit ilmoittaa esimerkiksi sähköjohdon päälle kaatuneesta puusta. Päivystyksessä tiedetään, kun sähköt ovat poikki, mutta vian tarkka paikka ei aina ole tiedossa.

Valvontajärjestelmämme saavat verkkovioista tiedon välittömästi. Tämän takia meille ei tarvitse soittaa tai viestittää sähkökatkon alettua. Kuuntele uutisia ja ohjeita Yle Radio Suomen (Turussa 94,3 MHz) tai Yle Radio Vegan (Turussa 101,4 MHz) radiotaajuuksilla. Vältä turhia puheluita, jotta verkot eivät ruuhkaudu.