Uusiutuva sähkö - Viisi vinkkiä vastuullisempaan sähkönkulutukseen

mies ja nainen katselevat tuuliturbiinia
22.6.2021

Uusiutuva sähkö on energiafiksu ja ilmastoystävällinen valinta. Poimi tästä viisi näppärää vinkkiä, joiden avulla voit helposti säästää luontoa ja tehdä vastuullisia valintoja.

1. Osta uusiutuvaa sähköä

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e/vuosi, josta sähkö muodostaa noin 860 kg CO2e/vuosi, eli noin kahdeksan prosenttia. Lue lisää siitä, miten hiilijalanjälkemme muodostuu.

Sitralla on myös elämäntapalaskuri, jonka avulla voit arvioida, mitkä muutokset voisivat pienentää hiilijalanjälkeäsi. Voit vaikkapa laskea, kuinka paljon hiilijalanjälkesi pienenisi, jos vaihtaisit uusiutuvaan energiaan.

Vihreä sähkö ei maksa sinulle paljonkaan ylimääräistä. Normaali kerrostaloasukas ostaa sähköä noin 2 000 kilowattituntia vuodessa. Jos ostat sähkösi vihreänä, hintalisä uusiutuvalle energialle on noin euron vuodessa. Turku Energia on päättänyt tarjota kuluttaja-asiakkailleen vain vihreää sähköä.

2. Aja sähköautolla

Sähköautolla ajaminen on polttomoottoreita ekologisempaa, sillä sähköautoilun elinkaaripäästöt ovat huomattavasti pienemmät.

Sähköauton valmistuksessa syntyy päästöjä: erityisesti akuston tuottaminen kuluttaa paljon raaka-aineita ja energiaa. Päästömäärään vaikuttaa, missä maassa akku valmistetaan ja millä energialähteellä akun valmistukseen käytetty sähkö on tuotettu. Suomalaiset akut ovat pääsääntöisesti ekologisemmin tuotettu muihin maihin verrattuna.

Polttomoottoriauton valmistaminen kuluttaa vähemmän, mutta käytönaikaiset hiilidioksidipäästöt ovat niin paljon suuremmat, että sähköauto on selkeästi vihreämpi valinta. Lue lisää elinkaaripäästöistä Autoalan Tiedostuskeskuksen julkaisusta.

Sähköauton lataamiseen kannattaa käyttää uusiutuvaa sähköä, silloin sähköauton päästöt pienenevät merkittävästi. Mitä enemmän ajat, sitä nopeammin päästösäästö syntyy.

3. Hanki omat aurinkopaneelit

Tai ehkäpä voisit tuottaa osan uusiutuvasta sähköstä itse? Aurinkoenergian tuottaminen on muuttunut vuosi vuodelta kannattavammaksi ja jokainen aurinkoenergialla tuotettu kilowattitunti on askel kohti parempaa huomista.
Aurinkopaneeleilla pienennät sähkölaskuasi ja kasvatat kiinteistösi arvoa. Samalla pienennät hiilijalanjälkeäsi hyödyntämällä täysin päästötöntä, uusiutuvaa sähköä.
Helpoiten hankit aurinkopaneelit Turku Energiasta. Louna Solar ja Louna Solar Optimi -tuotepakettimme ovat markkinoiden laadukkaimpia ja soveltuvat erinomaisesti Suomen olosuhteisiin. Paneelimme ovat kotimaisia, avainlipulla varustettuja Salo Techin Salossa valmistettuja tuotteita.

4. Heittäydy energiapihiksi

Uusiutuvaa sähköä tai ei, sähköä kannattaa kuluttaa järkevästi. Kun säästät energiaa, säästät samalla myös luontoa ja eurojasi. Suurin osa kotitaloussähköstä kuluu yleensä kylmälaitteisiin sekä valaistukseen ja viihdelaitteisiin. Energiatehokkaampien laitteiden suosiminen on hyvä juttu, mutta voit säästää energiaa myös toimimalla energiapihisti. Kulutustottumuksiasi muuttamalla voit pienentää sähkölaskuasi.

5. Suosi vihreitä ja paikallisia yrityksiä

Suosi yrityksiä, jotka käyttävät uusiutuvaa sähköä omassa toiminnassaan. Monet yritykset haluavat toimia vastuullisesti ja energiatehokkaasti – siksi yhä useampi yrityskin ostaa vain uusiutuvaa energiaa.

Turku Energialla on monta vastuullista yritysasiakasta: