Saammeko esitellä: toimitusjohtaja Timo Honkanen

puvussa ja solmiossa oleva mies seisoo tehtaan edessä
5.12.2016

Energiatekniikan diplomi-insinööri, MBA Timo Honkanen, 44, aloitti Turku Energian toimitusjohtajana lokakuun alussa, jolloin energianeuvos Risto Vaittinen siirtyi eläkkeelle.

Mies on silmin nähden innostunut alastaan, joka hänen mukaansa on kiinnostavassa muutosvaiheessa. Hän lupaa uusia palveluja jo ensi vuoden puolella sekä yrityksille että kuluttajille, ja yrittäjiä hän arvostaa suuresti: Suomi tarvitsee omistautumista ja tekemisen meininkiä, jotka usein liittyvät yrittäjyyteen.

Timo muutti perheineen Turun seudulle Hämeenlinnasta. Hän on syntyjään vantaalainen ja kasvanut Keravalla, ja hänen opiskelukaupunkinsa oli Lappeenranta. Hän tuntee kuitenkin Turun hyvin ja hänellä on täällä paljon sukulaisia ja tuttuja, koska hänen vaimonsa Mari on Turun flikoi. 8- ja 10-vuotiaat tyttäret saatiin suosiolla nousemaan muuttoautoon, kun isä muistutti, että Matti-papan lisäksi myös laulaja Robin on turkulainen.

- Nuorena miehenä mietin muitakin uravaihtoehtoja, mutta energia-ala vei voiton. Lukion fysiikan kirjassa oli lasku, jossa laskettiin voimalaitosten prosessiarvoja. Siitä jäi tunne, että ymmärsin, mistä oli kysymys, ja aihe kiinnosti. Kun sitten Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun valintaoppaasta löytyi energiatekniikan suuntautumisvaihtoehto, asia oli selvä, Timo kertaa.

Ennen edellistä tehtäväänsä eli Valkeakosken Energian toimitusjohtajan pestiä Timo työskenteli Vattenfall Kaukolämpö Oy:ssä sekä Fortum Service Oy:ssä Naantalissa. Energia-ala ei ole lakannut viehättämästä.

- Tekemistä piisaa. Ala on ollut melkoisessa muutoksessa 1990-luvun puolivälistä alkaen, eikä muutosvauhti hiljenny tähän. Toimintaympäristö ja asiakkaiden toiveet ovat muuttuneet. Sekä EU-tason että kansallisilla poliittisilla päätöksillä on paljon merkitystä alalla, ja viime vuosina ympäristö- ja kasvihuonekaasukysymykset ovat nousseet tärkeiksi, hän luettelee.

- Sikäli ala on hieno, että ihmiset tarvitsevat aina ruokaa, juomaa ja energiaa. Energia on välttämättömyyshyödyke, jolle on aina kysyntää. Meidän tehtävämme on miettiä, millä tavalla energia tuotetaan ja millaisina palveluina se tarjotaan ihmisille ja yrityksille. Siinä sivussa on vielä mahdollisuus pelastaa maailmaa. Alan valintaa ei ole tarvinnut katua, Timo myhäilee.

Tekemisen meininki nostaa Suomen

Yrittäjistä ja yrittäjyydestä Timolla on myönteinen kuva. Yrittäjien osuus Suomessa on työikäisistä noin viisi prosenttia, kun se monissa muissa Euroopan maissa on kaksinkertainen. Jos se Timosta olisi kiinni, yrittäjiä olisi enemmän.

- Yrittäjiä ja yrittäjähenkeä tarvitaan lisää. Tämä maa ei nouse lamasta surkuttelemalla, vaan töitä tekemällä. Tekemisen meininkiä ja omistautumista löytyy varmasti muualtakin, mutta yrittäjillä se nousee erityisesti pintaan. Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii uskallusta ja luonnetta. Arvostan heitä kovasti, hän sanoo.

Timo muutti Turun seudulle hyvään aikaan. Monen yrityksen horisontti on juuri kirkastunut Meyerin Turun telakan laivatilausten ja Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaan menestyksen vuoksi. Isot yritykset vetävät pienempiä mukanaan valoon. Työpaikkojen lisääntyessä yhä useammalla on varaa ostaa tavaroita ja palveluita, jolloin koko seutukunnan yritystalous piristyy.

- Turku Energia pyrkii tekemään yrittäjähengessä parhaansa ja huolehtimaan siitä, että seutukunnan yrittäjien tarpeisiin ja prosesseihin riittää lämpöä ja energiaa, hän toteaa.

Uusia tuotteita tulossa kuluttajille ja yrityksille

Tulevaisuudessa energiayhtiö ei välttämättä ole enää pelkästään toimija, joka hankkii sähkön yrityksen kaapeleihin ja lähettää laskun perään. Timo kertoo, että muutamat isot sähkön ja lämmön käyttäjät ovat jo nyt valinneet kokonaisvaltaisemman palvelun.

- Siinä käymme yhdessä läpi yrityksen kaikki lämpöön ja lämmitykseen, jäähdytykseen ja energiaan liittyvät tarpeet ja suunnittelemme yhteistyössä sen tarpeisiin parhaiten sopivan palvelukokonaisuuden, hän sanoo.

Tekniikan kehittyminen tuo jatkuvasti uusia ratkaisuja energia-alalle. Kaukolämmön tai sähkön saanti ei esimerkiksi enää ole kiinni siitä, minne voidaan vetää putki tai kaapeli, vaan palveluja voidaan toimittaa paikasta riippumatta.

- Tuomme markkinoille ratkaisuja riippuen asiakkaidemme toiveista. Kun halutaan aurinkopaneeleja, järjestämme niitä tarjolle. Jos jotkut toivovat kiinteistöjen seiniin älykkäitä bokseja, jotka hallinnoivat heidän energiankulutustaan, kohta niitäkin saa. Koetamme kuunnella tarkalla korvalla asiakkaitamme. Uusia tuotteita on tulossa jo ensi vuonna sekä kuluttajille että yrityksille, Timo lupaa.

Ilmastoneutraali energiantuotanto on nouseva trendi

Turku Energian asiakkaille tehdyissä kyselyissä ovat kautta aikojen korostuneet kaksi toivetta: edullinen hinta ja energiantuotannon paikallisuus. Kolmas, nouseva trendi ovat ympäristöasiat.

- Ympäristöasioiden huomioon ottamiseen kasvanut sukupolvi on iässä, jossa aletaan tehdä valintoja ja maksaa sähkölaskuja. Etsimme heille tuotteita, jotka toteuttavat heille tärkeitä vihreitä arvoja. Tuotantoportfoliomme ei ole vielä kasvihuonepäästötön, mutta menemme koko ajan siihen suuntaan. Hyödynnämme tuuli-, aurinko- ja vesivoimaa, ja ensi vuonna Naantaliin valmistuva monipolttoainevoimalamme käyttää alussa noin 60 prosenttia puuta ja 40 prosenttia hiiltä, Timo toteaa.

Kotimaisen, ilmastoneutraalin puun osuutta on tarkoitus kasvattaa jatkossa. Vuoteen 2020 mennessä Turku Energia aikoo tuottaa puolet kaikesta myymästään energiasta ilmastoneutraalisti.

Timo huomauttaa, että näin vältetään myös öljyn ja kivihiilen käytölle sälytettäviä veroja, mikä auttaa pitämään hintoja kurissa. Samalla tarjotaan sitä haluaville yrityksille imago- ja markkinointietua: moni kuluttaja valitsee mieluummin yrityksen ja tuotteen, joka on mukana pelastamassa maapalloa.

Vapaa-aikaansa Timo viettää mieluusti perheensä kanssa. Häntä kiinnostaa historia, ja hän kerää sotahistoriaan liittyvää esineistöä. Sählyharrastus on ollut keväästä asti tauolla.