Puhtaampaa lämpöä ja höyryä

Ilmakuva Artukaisten höyrylämpölaitoksesta.
21.2.2018

Artukaisten höyryntuotantolaitos on otettu koekäyttöön. Uusi laitos tulee vähentämään raskaan polttoöljyn käyttöä sekä hiilidioksidipäästöjä Turku Energian höyryn tuotannossa.

Laitoksen pääpolttoaineena käytetään puupohjaisia polttoaineita, kuten metsähaketta.

- Koeajot jatkuvat vielä jonkun aikaa ja sen jälkeen teemme vielä viimeistelytöitä. Lämmöntuotanto on mahdollisuus aloittaa maaliskuun lopussa. Höyryputken rakentaminen
on käynnistynyt ja höyryn toimitus asiakkaille alkaa kesällä, kertoo Turku Energian projektipäällikkö Jari Lahtinen.

- Hanke on valitettavasti viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan noin puoli vuotta johtuen höyrylaitoksen höyryputken maanrakennus- ja putkitöiden kilpailutuksesta tehdystä valituksesta markkinaoikeuteen. Asia on ratkennut Turku Energian esittämän näkemyksen mukaisesti ja laitoksen putkityöt ovat nyt täydessä vauhdissa, toteaa Lämpö-yksikön johtaja Jari Kuivanen.

Kesän työlistalla on myös alueen viherrakentaminen, muun muassa aidat ja asfaltointi.

- Aiemmin kaikki tuottamamme höyry tehtiin öljyllä, mutta nyt öljy korvautuu puupohjaisilla polttoaineilla. Lämmön ja höyryn tuotannon hiilidioksidipäästöt vähenevät yhteensä noin 20 000 tonnia vuodessa, Jari Lahtinen kertoo.

Uusi laitos lisää huomattavasti myös käyttövarmuutta, sillä siellä on 12 MW:n kiinteän polttoaineen kattilan lisäksi varakattila, jonka teho on 10 MW. Laitoksen höyryjärjestelmään voidaan myös kytkeä tarvittaessa liikuteltava höyryntuotantoyksikkö.

Laitos tuottaa valmistuessaan höyryä ja lämpöä viidelle Artukaisten alueen teollisuusyritykselle: Bayer Oy, Suomen Nestlé Oy, Oy Lunden Ab Jalostaja, PCAS Finland Oy ja Eckes-Granini Finland Oy Ab.