Puhdas höyry on iso juttu

mies seisoo paitatelineen edessä
10.8.2020

Artukaisiin vuonna 2018 valmistuneessa höyrykeskuksessa tuotetaan täysin ekologista höyryä. Heinäkuussa keskuksen höyryasiakkaiden joukkoon liittyi Puro Tekstiilihuolto, jolle uusiutuva lähihöyry on tärkeää niin liiketoiminnan kuin vastuullisuudenkin näkökulmasta.

Puro Tekstiilihuolto on Artukaisissa toimiva julkisomisteinen tekstiilihuoltopalvelua tarjoava yritys, jonka asiakkaita ovat sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat. Puro toimittaa asiakkailleen työvaatteita, potilasvaatteita ja liinavaatteita pääasiassa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja läntisellä Uudellamaalla.

-  Hankimme, merkitsemme ja lajittelemme tekstiilit sekä toimitamme ne asiakkaille. Noudamme käytetyt tuotteet ja huollamme ne taas seuraavaa käyttöä varten. Tarkoituksena on, että asiakkaan tarvitsee huolehtia vain tilauksesta ja me hoidamme kaiken muun logistiikasta lähtien, kertoo Puro Tekstiilihuollon toimitusjohtaja Miika Markkanen.

Uusiutuva energia ensiarvoista 

Höyryllä on aina ollut tekstiilihuollossa keskeinen rooli. Puro Tekstiilihuollossa höyryä käytetään muun muassa pesuveden lämmitykseen, työvaatteiden viimeistelyyn, mankelointiin sekä tekstiilien kuivaamiseen.

Höyryn suuren tarpeen vuoksi paineen on oltava jatkuvasti riittävän korkea. Höyrylinjan painetta säädellään höyrykeskuksessa sijaitsevan paineensäätöventtiilin avulla. Kun käyttäjän höyryn kulutus kasvaa, säätöventtiili avautuu automaattisesti pitäen paineen oikealla tasolla.

Heinäkuussa Turku Energia avasi Puro Tekstiilihuollolle uuden höyrylinjan, jota pitkin kulkee Artukaisten höyrykeskuksessa tuotettua uusiutuvaa höyryä.

- Kuten kaikessa energiankäytössä, myös höyryn osalta tähtäämme pieneen kulutukseen. Volyymit ovat kuitenkin joka tapauksessa niin suuria, että käyttämällämme höyryllä on iso merkitys sekä meille että ympäristölle. Sen vuoksi meille on ensiarvoisen tärkeää, että hyödynnämme uusiutuvaa energiaa, joka tulee läheltä, Miika näkee.

Alansa edelläkävijä

 Artukaisten uuden höyrylinjan myötä vanha TS-yhtymän alueella sijainnut höyrykeskus poistettiin käytöstä. Muutos vähentää höyryntuotannon hiilidioksidipäästöjä noin 2300 tonnilla. Tätä nykyä alueen asiakkaille virtaava teollisuushöyry on 100-prosenttisesti uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua.

- Olemme tiettävästi maan ensimmäinen pesula, joka käyttää uusiutuvaa höyryä kokonaisvaltaisesti, Miika sanoo.