Parasta on kisajännitys

nainen seisoo valkaisulaitteella kädet ilmassa
1.6.2020

- Minulla on urheilutapahtumien järjestämiseen viha-rakkaussuhde. Viimeiset päivät ennen h-hetkeä ovat kaoottisia ja jokainen puhelinsoitto tietää ongelmia. Mutta kun tapahtuma on käynnissä, onnistumisen tunne on superpalkitseva, Kalevan kisojen pääsihteeri ja Paavo Nurmi Gamesin markkinointipäällikkö Veera Sahlberg toteaa.

Viimeksi Kalevan kisat järjestettiin Turussa 2011. Silloin Veera oli kisoissa vapaaehtoisena, nyt hän vastaa elokuun kisoista pääsihteerin ominaisuudessa.

Veera on itse entinen kilpaurheilija, jonka juoksuharjoittelun suurin motivaattori oli aina nimenomaan kilpaileminen.

- Aikaiset aamulenkit eivät koskaan puhutelleet minua, mutta sen sijaan ne tunteet, jotka liittyivät kilpailutilanteisiin, olivat huikeita hyvässä ja pahassa.

Tästä löytyy myös selitys sille, miksi nykyinen työ koukuttaa.

- Vaikka en enää itse kilpaile, tunteet ovat edelleen samoja. Aistin kisapäivän koko vartalollani.

Hurahdus juoksuun

Kymmenenvuotiaana Veera osallistui koulujenvälisiin kisoihin ja voitti oman 60 metrin juoksueränsä.

- Voiton innoittamana hurahdin yleisurheiluun ja aloitin treenaamisen Nousiaisten Sudessa, jolloin partio sekä ratsastus saivat jäädä, Veera kertoo.

Veera menestyi hyvin: piirinmestaruuskisoistasoista tuli mitaleja ja hän tiedosti, että oli oikeasti melko lahjakas. Yläasteikäisenä hän siirtyikin Turun Urheiluliiton riveihin, koska kaipasi tavoitteellisempaa harjoittelua ja samanikäisiä treenikavereita.

Veera erikoistui 1500 ja 3000 metrin matkoille. Hän lopetti kuitenkin kilpaurheilun verrattain nuorena eli parikymppisenä. Uraa olivat varjostaneet jo jonkun aikaa selkävaivat. Siinä vaiheessa hänellä oli jo markkinoinnin opiskelupaikka Turun kauppakorkeakoulussa ja tuntui selkeämmältä lopettaa kokonaan kuin tyytyä kompromisseihin.

Päätavoitteeni kisoissa olikin urheilijoiden nimmareiden metsästys.

Kisoista mahtava fiilis

Ensimmäinen kilpailu, jota Veera kävi paikan päällä katsomassa, oli vuoden 2003 Paavo Nurmi Games.

- Oli mahtavaa nähdä omat idolinsa livenä. Päätavoitteeni kisoissa olikin urheilijoiden nimmareiden metsästys. Eniten halusin Markus Pöyhösen nimmaria ja oli suuri pettymys, etten onnistunut sitä saamaan. Mutta sain Arsi Harjun ja Janne Holménin nimmarit.

Nimmareiden metsästys jatkui seuraavatkin vuodet ja huipentui vuoden 2005 Helsingin MM-kisoihin.

- Sitä ennen olin seurannut isoja kisoja vain televisiosta, joten paikan päälle pääseminen oli huikea ja tunteellinen juttu. Koska kisapäivänä satoi kaatamalla, kävimme sitä ennen kumisaapasostoksilla. Olin toivonut näkeväni idolini Hicham El-Guerrouj`n juoksun, mutta hän lopettikin uransa juuri ennen Helsinkiä. Missasimme myös Jelena Isinbajevan seiväshypyn maailmanennätyksen, koska kisa siirrettiin sateen takia seuraavaan päivään.

Tavoitteena Timanttiliiga

Veera oli yliopistovaihdossa Nürnbergissä, kun hän luki uutisista, että Paavo Nurmi Games oli päättänyt tähdätä Timanttiliigan osakilpailuksi.

- Tuli välittömästi sellainen olo, että tuo on sellainen juttu, jota haluan olla tekemässä.

Hän hakeutui harjoitteluun PNG:hen, teki töitä ensin osapäiväisenä ja vuodesta 2016 kokopäiväisenä, aluksi markkinointikoordinaattorina ja sitten markkinointipäällikkönä.

- Se oli unelmieni täyttymys, koska saatoin yhdistää kaksi intohimoani eli urheilun ja markkinoinnin.

- Pääsin heti alusta lähtien sopivassa suhteessa kantamaan vastuuta sekä seuraamaan ja oppimaan kokeneemmilta. Minulla on ollut hankkeen vetureiden Jari Salosen ja Harri Halmeen kanssa täydellinen kuuden vuoden valmennussuhde. Tavoite Timanttiliigan tasoisesta kilpailusta on ollut kirkkaana mielessä koko ajan.

Tänä vuonna PNG valittiinkin World Athletics Continental Tourin Kulta-kategoriaan kahdeksan muun kansainvälisen kilpailun kanssa. Miesten ja naisten 200 metriä, kolmiloikka, kiekko ja moukari puolestaan eivät ole tänä vuonna Timanttiliigassa virallisia lajeja, joten ne ovat mukana WACT-sarjan Kulta-kategorian kisoissa, joissa niistä saa samat ranking-pisteet kuin Timanttiliigassa saisi.

Kalevan kisojen pääsiihteeriksi

Viime vuoden alussa Veera valittiin Kalevan kisojen pääsihteeriksi. Jälleen uusi vastuullinen tehtävä, jossa hänen pitää koordinoida, vyöryttää asioita eteenpäin, valvoa, aikatauluttaa, suunnitella, tehdä muistioita ja exceleitä sekä neuvotella sidosryhmien ja yrityskumppaneiden kanssa.

- Pyrin omalla tekemiselläni mahdollistamaan sen, että kaikki pystyvät tekemään parhaansa, niin kisaorganisaatio kuin urheilijatkin.

Kisat järjestää nyt ensimmäistä kertaa Turun Kalevan kisojen historiassa seurayhtymä Turun Weikot, Tuto sekä Turun Urheiluliitto. Järjestelyistä vastaa yli 30 hengen järjestelytoimikunta, joka pitää sisällään eri sektoreiden osaajia yleisöpalveluista tapahtuman turvallisuuteen sekä ympäristöasioihin.

- Kisaviikolla mukana on 700 vapaaehtoisen organisaatio. Lisäksi olemme tiiviissä vuorovaikutuksessa esimerkiksi Ylen kanssa, jonka lähes sadan hengen kuvausryhmä toteuttaa yli kymmenen tunnin suoran tv-lähetyksen.

- Kun juoksin kilpaa, ajattelin, että olen oman tieni kulkija ja tulen tekemään töitä yksin. Nyt huomaankin, että saan tosi paljon virtaa muiden ihmisten kanssa työskentelystä.

Turistina kisoissa

Veera kiertää puolisonsa kanssa arvokisoja. Vuoden 2012 jälkeen hän on käynyt seuraamassa kaikki EM-kisat. Ikimuistoisin tapahtuma oli vuoden 2017 MM-kisat Lontoossa, missä Veera näki Usain Boltin viimeisen juoksun ja idolinsa Mohamed ”Mo” Farahin.

- On ihan mahtavaa vain istua katsomossa ja seurata kisoja ilman mitään paineita. Toiveena olisi nähdä joskus livenä maailmanennätys.

Sunnuntailenkit ovat juoksu-uralta säilynyt rakas traditio. Veera juoksee silloin pitkän lenkin ja menee usein sen jälkeen äidin luokse syömään.

- Joulukuussa kävin Malagassa juoksemassa maratonin. Juoksen omaksi ilokseni. Kesti oman aikansa, ennen kuin pystyin nauttimaan kuntourheilusta, mutta nyt se jo onnistuu.

Veera energiankäyttäjänä

+ Meidän kotitaloudessamme helppo parannus oli Turku Energian vihreään sähköön siirtyminen.

+ Pyykkiä pyrin pesemään suhteellisen harvoin, eli vain täysiä koneellisia. Helpottaa, jos vaatteiden ja kodintekstiilien sävymaailma on sillä tapaa yhtenevä, ettei jää yksittäisiä erikoisen värisiä paitoja tai pyyhkeitä erikseen pestäviksi.

- Ydinkeskustasta pois muuttamisen jälkeen tulee usein kuljettua ihan liian lyhyetkin matkat autolla.

- Talvisin haikailen saunan perään ja viihdyn monesti liian pitkään lämpimässä suihkussa.

 

Veera Sahlberg

• Syntynyt 1991 Heidekenillä.

• Aloitti yleisurheilu-uransa Nousiaisten Sudessa vuonna 2001 ja siirtyi Turun Urheiluliittoon vuonna 2005.

• Paras saavutus 3000 metrin Suomen mestaruus 17-vuotaiden sarjassa & nuorten Suomi-Ruotsimaaottelun voitto samalla matkalla vuonna 2008.

• Turun kauppakorkeakoulussa 2010-2016, pääaineena markkinointi.

• Paavo Nurmi Gamesin markkinointipäällikkö vuodesta 2016.

• Kalevan kisojen pääsihteeri vuonna 2020.

 

Tunnetko ihmisen, joka levittää energiaa ja iloa lähiympäristöönsä? Ilmianna meille Valopikku.

Kerrothan ehdotuksessasi myös taustatietoa ehdokkaastasi: mitä hän tekee työkseen, harrastukset ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Lehteen haastateltavaksi valittu valopilkku pääsee meikkaajan ja kampaajan käsittelyyn. Hänet stailataan lehteä varten ja hän saa omaan käyttöönsä valokuvia.

Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa valopilkku.fi tai Turku Energia / Valopilkku, PL 105, 20101 TURKU