Nektaria päiväperhosille

kaksi naista seisomassa vierekkäin pitelemässä maljakoita
24.5.2018

Perhosten väheneminen on ekologinen huolenaihe siinä missä mehiläistenkin kato. Turkulaiset Miia Liesegang ja Taina Tallala ovat tuoneet markkinoille perhoskeitaan, josta neitoperhoset, amiraalit ja muut päiväperhoset syövät mielellään.

Puun oksalle ripustettu Belightful-perhoskeidas houkuttelee tuoksullaan. Värikkään kuoren sisällä on mettä jäljittelevää nektaria, joka on imeytetty sieneen.

- Keidas kannattaa panna esille aurinkoiselle paikalle varhain keväällä, kun talvehtineet perhoset heräävät, tai heinä-elokuussa. Emme tietenkään voi taata, että perhoset lepattavat välittömästi paikalle. Olemme kuitenkin tehneet yhteistyötä perhostutkijoiden kanssa ja tiedämme, että nektarimme kiinnostaa monia päiväperhosia ja yökkösiä. Kesäkuussa liikkuvat kaali- ja sitruunaperhoset eivät siitä välitä, Miia kertoo. Muotoilija Miia on Belightful Designin toimitusjohtaja, tuotantovastaava ja idean äiti, joka kutsui Tainan yhtiökumppanikseen hoitamaan yrityksen taloutta ja markkinointia. Tällä hetkellä he kokoavat tuotteet vielä kahdestaan yrityksen toimitiloissa Turun Martissa. Perhoskeitaiden kaikki osat valmistetaan Suomessa ja valtaosa Varsinais-Suomessa.

Perhoset ovat tärkeitä

Noin puolet Belightfulin tuotannosta lähtee ulkomaille. Miia ja Taina tavoittelevat ensimmäisenä Ison-Britannian puutarhaharrastajien suosiota, koska maassa on vanha puutarhakulttuuri. Siellä on myös herätty perhosten suojeluun, ja harrastajat laskevat perhosia siinä missä Suomessa lintuja.

- Perhoset ovat yhtä tärkeitä pölyttäjiä kuin mehiläiset, ja myös niiden määrä on viime vuosina vähentynyt selvästi. Perhoset ovat herkkä luonnon tilan indikaattori. Ruokkimalla perhosia on mahdollista edistää luonnon monimuotoisuutta ja sen tasapainon säilymistä, Miia tähdentää. ●

Belightful design

❯ Perustajat Miia Liesegang ja Taina Tallala.
❯ Aloitti vuonna 2016.
❯ Tuotteita myydään pääasiassa puutarhamyymälöissä ja design-liikkeissä sekä englanninkielisessä verkkokaupassa. Jälleenmyyjiä on 10 maassa.
belightfuldesign.com