Sohvalla istuvan naisen pitkät hiukset hulmuavat, kun pöytätuuletin puhaltaa häntä päin.

Miten viilentää koti tai kiinteistö tehokkaasti?

Kiinteistön jäähdytys on investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta. Se voidaan toteuttaa helposti ja energiatehokkaasti Turun seudun kaikissa kaukolämmitetyissä kiinteistöissä. 

Turun seudulla kiinteistön viilennykseen on kaksi tapaa: kaukojäähdytys Turun keskustan kaukojäähdytysverkon alueella ja lähijäähdytys muilla kaukolämpöverkon alueilla.

Turku Energian molemmat kiinteistöjen jäähdytysratkaisut ovat ekologisia ja energiatehokkaita. Sekä lähi- että kaukojäähdytys ottavat talteen kiinteistön hukkalämmön ja hyödyntävät sen edelleen kaukolämpönä. Myös kaikki Turku Energian kiinteistöjen jäähdytyslaitteistot ovat ympäristöystävällisiä, sillä ne käyttävät vain uusiutuvaa sähköä.

Asiantuntijamme neuvoo, kumpi kiinteistön jäähdytysmuoto sopii kiinteistöösi. Kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkon sijainnit näet myös Turun alueen kartalta.

Kaukojäähdytys – vastuullista viilennystä Turun keskusta-alueen kiinteistöille

Kiinteistön viilennys kaukojäähdytyksellä toteutetaan kaukolämmön ”vastaparina” Turun keskustan alueen kaukojäähdytysverkon kautta. Kaukojäähdytys, toisin kutsuen kaukokylmä, sopii kaikentyyppisille kiinteistöille, kuten liike- ja asuinkiinteistöille, toimistoille, palvelutaloille, sairaaloille ja kauppakeskuksille. Viilennysjärjestelmän voi asentaa myös hyvin pieneen tekniseen tilaan.

Kaukojäähdytys keventää kiinteistön ympäristökuormitusta huomattavasti perinteisiin jäähdytysratkaisuihin verrattuna. Se on todellista kiertotaloutta: samalla, kun kiinteistöä viilennetään optimaaliseen lämpötilaan, siirretään sen ylimääräinen lämpöenergia kaukolämpöverkkoon käytettäväksi esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen.

Kaukojäähdytys on täysin päästötöntä. Yli 80 prosenttia kaukojäähdytyksestä tuotetaan Kakolan lämpöpumppulaitoksessa hyödyntämällä puhdistetun jäteveden hukkaenergiaa. Siirrossa käytetty sähköenergia on uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua.

Lähijäähdytys – vaivaton lämpöpumppuratkaisu kaikille kaukolämpöverkon kiinteistöille

Muualla kaukolämpöverkon alueella sijaitseville kiinteistöille sopii lähijäähdytys, jossa viilennyksen tuottaa teknisiin tiloihin sijoitettava kiinteistökohtainen lämpöpumppuratkaisu. Lähijäähdytysjärjestelmä on vaivaton ja hiljainen, eikä se sisällä kiinteistön ulkopuolelle sijoitettavia yksiköitä. Lähijäähdytys ottaa lämmön talteen talon huoneista ja muuntaa sen lämpöpumpun avulla viilennykseksi. Huoneistoihin tulee huomaamaton ja hiljainen sisäyksikkö, jonka kautta viilennys leviää asuntoihin.

Lähijäähdytys on kiinteistöille vastuullinen valinta, sillä se on täysin uusiutuvaa. Lähijäähdytys tuotetaan energiatehokkaasti ja syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Lämpöpumppu on asukkaille ja kiinteistönomistajille luotettava ja huoleton valinta myös siksi, että Turku Energia huolehtii jäähdytyslaitteistojen ylläpidosta ja huollosta.

Jäähdytysratkaisu nostaa kiinteistön arvoa ja asumismukavuutta

Ympärivuotinen, tehokas viilennys nostaa merkittävästi kiinteistön asumismukavuutta. Lisäksi kiinteistön jäähdytys kasvattaa kiinteistön arvoa ja antaa nostetta kiinteistön ympäristöluokituksille. Kaukojäähdytys myös vähentää kiinteistön sähkönkulutusta huomattavasti perinteisiin jäähdytysjärjestelmiin verrattuna.

Kiinteistön keskitetty viilennys on helpoin toteuttaa joko suoraan rakennusvaiheessa tai jälkikäteen suuremman remontin, kuten linjasaneerauksen, yhteydessä. Turku Energian kiinteistön viilennysjärjestelmät ovat kompakteja ja hiljaisia eivätkä sisällä ulkoisia yksiköitä sijoitettavaksi esimerkiksi katolle tai julkisivulle.

Molemmat jäähdytyspalvelut ovat kuukausimaksullisia, eikä jäähdytyksen tuottaminen vaadi isoja investointeja. Turku Energialla kiinteistön viilennysratkaisujen kustannuksiin sisältyvät päivystys ja huollot. Jäähdytyksen tuotantoa valvotaan 24/7, joten tuotantolaitosten mahdolliset häiriötkään eivät jää sinun murheeksesi.

Viisi vinkkiä kiinteistön tai huoneiston viilennykseen ilman tekniikkaa

Oikein toteutetuilla ”luomumenetelmilläkin” voi saada kiinteistöön tai huoneistoon viilennystä ja hetken helpotuksen vaikka kesäpäivän kuumimpiin hetkiin. Tasaista, miellyttävän viileää sisälämpötilaa niillä ei kuitenkaan saavuteta.

Näin voit viilentää kiinteistöä tai asuinhuoneistoa ilman tekniikkaa:

  • Varjosta oikea-aikaisesti – sulje sälekaihtimet ja verhot auringon paistaessa.
  • Ajoita tuulettaminen illasta aamuun. Pidä ikkunat suljettuina päivisin, vaikka suoraa auringonpaistetta ei olisikaan.
  • Sijoita tuuletin ikkunan eteen. Voit tehostaa viilennyksen tuntua laittamalla jäisen vesipullon tai kylmäkallen tuulettimen eteen.
  • Vältä kosteuden lisäämistä sisätiloissa, joten käy nopeasti suihkussa ja kuivaa pyykit ulkona, mikäli mahdollista.
  • Pyri käyttämään uunia ja muita isoja sähkölaitteita mahdollisimman vähän.

Kun kiinteistöä tai asuinhuoneistoa halutaan viilentää useammalla asteella ja pitää sisälämpötila mukavan tasaisena ympäri vuoden, tarvitaan viilennystä tuottava jäähdytysjärjestelmä.

29.04.2021 // Teksti Päivi Savolainen

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.