Lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

Maanalainen järvi hämmentää Turussa: “En ole ikinä nähnyt mitään tällaista”

Kallion sisällä, Turussa Kakolan uumenissa on 15 metriä syvä järvi. Vettä siinä on 15 000 kuution verran.

“Mikä ihme tämä on”, huudahtaa turkulainen Laura nähdessään kuvan valtavasta järvestä, joka sijaitsee hänen iltalenkkinsä varrella – tai oikeastaan alapuolella.

Järvi on nimittäin louhittu kallion syvyyksiin, kymmeniä metrejä maanpinnan alapuolelle.

“En mä oo ikinä nähnyt mitään tällaista”, turkulainen puuskahtaa.

Jätevedestä lämpöä ja jäähdytystä

Järvelle on kuitenkin selitys.

“Se toimii kaukojäähdytyksen vesivarastona”, kertoo Turku Energian lämmönhankintapäällikkö Ilkka Syrjälä.

“Puhdistamme jätevettä ja otamme siitä lämmön talteen. Jätevesi sitten jäähdytetään ja juoksutetaan tekojärveen. Järvestä vesi käytetään kaukojäähdytysverkon jäähdyttämiseen ja lämmennyt vesi käytetään tietysti kaukolämpöverkossa energiana”, Syrjälä jatkaa.

Kaukojäähdytys kasvattaa suosiotaan

Mikä ihme on kaukojäähdytys?

Yksinkertaistettuna se on viileyttä, jonka avulla kiinteistöjen sisälämpötila pysyy aina optimaalisena. Täydellinen lämpötila vaikuttaa muun muassa jaksamiseen, hyvinvointiin ja kiinteistöjen arvoon – ja tietysti mukavuuteen.

Kaukojäähdytyksen myynti on viimeisten kymmenen vuoden aikana nelinkertaistunut. Turku Energian kaukojäähdytys viilentää keskustan liikekiinteistöjä, sairaalarakennuksia ja uusia kerrostaloja.

100 % päästötöntä, huomaamatonta ja kotiinkannettua

Kaukojäähdytys on ekologista ja kiertotalouden malliesimerkki. Toisin kuin kiinteistökohtaiset jäähdytyslaitteet, on se myös täysin näkymätön ja äänetön tapa vastata asumisen muuttuviin vaatimuksiin.

“Sähkön käyttö lisääntyy jatkuvasti, ja kiinteistöihin tulee uusia laitteita. Tämä lisää lämpökuormaa kiinteistön sisällä. Kun eristeet ovat kiinteistössä hyvät, jää lämpö sisälle. Lämpö pitää poistaa, ja jäähdytys on paras ratkaisu”, Syrjälä päättää.

29.05.2020 // Teksti Laura Andersson // Kuvat Turku Energia

Mitä mittaustavalla tarkoitetaan?

Yleissähkö

Yleissähkömittauksessa sähkö maksaa aina saman verran (24/7). Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Yösähkö

Yösähkömittauksessa sähköllä on kaksi eri hintaa vuorokaudessa: päiväenergiaa mitataan esim. klo 07-22 ja yöenergiaa klo 22-07. Jakeluverkkoyhtiöiden aikajaotuksissa on eroja, mikä on hyvä huomioida kulutusta arvioidessa. Yösähkömittaus on hyvin usein käytössä rivi- ja omakotitaloissa, joissa pääasiallinen lämmitystapa on suorasähkölämmitys.

Kausisähkö

Sähköä voidaan mitata myös vuodenajan mukaan talvipäiväenergiana ja muun ajan energiana. Tätä mittaustapaa suositaan omakoti- tai vapaa-ajanasunnoissa, joissa on vesikiertoinen, varaava lattialämmitys ja kaksiaikainen mittaus. Kesäkausi ja talviyöt ovat edullisimpia ajankohtia käyttää sähköä.

Laskuri laskee neliömääräiset kaukolämmön kustannukset vuositasolla Energiateollisus ry:n määrittelemissä tyyppitaloissa (Omakotitalo, Rivitalo / pienkerrostalo, Kerrostalo). Hinnat sisältävät alv. 24 % ja ovat suuntaa antavia. Hinnat sisältävät lämmityksen sekä lämpimän käyttöveden lämmityksen.

Todellisuudessa kuukausitasolla kustannukset vaihtelevat, sillä Turku Energia käyttää energiahinnoittelussa vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa kausihinnoittelua. Luku kuvaa siis keskimääräisiä lämmityskustannuksia.