Kun helleaalto iskee

nainen on tuolilla olohuoneessa
1.6.2020

Helleaallosta nauttii eniten, kun cooleimmat viilennyskeinot ovat hallussa.

1 Kauko- tai lähijäähdytys sopii taloyhtiöön

Huoneilman viilennykseen sopii tehokas ja ympäristöystävällinen Turku Energian kaukojäähdytys, joka on saatavilla Turussa Satama-Yliopisto- Skanssi-alueella. Kaukojäähdytyksen CO2-päästöt ovat nolla. Kaukojäähdytys tulee pääosin Kakolan lämpöpumpuista, jotka hyödyntävät jäteveden hukkalämpöä. Jos kiinteistö on kaukojäähdytysverkon ulkopuolella, mutta kaukolämpöverkon alueella, saa apua kiinteistökohtaisesta Turku Energian lähijäähdytys-ratkaisusta. Siinä lämpöpumppu tuottaa viilennyksen paikallisesti. Lähijäähdytys tuotetaan energiatehokkaasti ja uusiutuvasti. Prosessissa syntyvä lämpö hyödynnetään kaukolämpöverkostossa.

2 Jääkaappi säilyttää turvallisesti

Helteellä kylmäketju ei saa katketa, joten ruokaostokset tulee pakata kylmälaukkuun tai autojääkaappiin ja tuoda ne suoraan kotiin jääkaappiin ja pakastimeen. Ruoka säilyy parhaiten, kun pakkauksia ei survo satunnaisesti jääkaapin hyllyille, vaan järjestelee ne ajatuksella. Jääkapin suositeltu lämpötila on 2-6 astetta. Jos jääkaappi on ihan täynnä vaikkapa juhannusherkkuja tai availet jääkapin ovea usein, voi sähkönkulutus nousta 15-20 %. Liha ja kala on hyvä säilyttää alimmalla hyllyllä. Jätä tomaatit pöydälle, mutta kurkun voi sujauttaa vihanneslaatikkoon. Jääkapin kylmimmät ja lämpimimmät paikat saat selville mittaamalla.

3 Ilmalämpöpumppu ja tuulettimet helpottavat helteessä

Energiataloudellisesti järkevin tapa viilentämiseen on sammuttaa turhat lämpöä tuottavat sähkölaitteet, vetää verhot ikkunan eteen sekä tuulettaa yön ja aamun viileimpinä aikoina. Kodin saa helteellä viileäksi myös ilmalämpöpumpulla, jonka laitekohtaisen sähkönkulutuksen voi arvioida valmistajan antamista tiedoista. Ilmalämpöpumppu poistaa huoneilmasta myös kosteutta. Viileän tuiverruksen saa pöytä- ja lattiatuulettimista. Pöytätuuletinten teho on yleensä 40-45 W, jolloin vuorokaudessa kuluu sähköä noin 1,1 kWh ja käyttöhinnaksi tulee noin 17 senttiä. Lattiatuuletin vie sähköä aavistuksen enemmän.

4 Auton ilmastointi on oiva apu

Auringonpaisteeseen pysäköity auto kuumenee hetkessä pätsiksi. Ennen lähtöä kannattaa hetken aikaa tuulettaa ikkunoista ja ovista kuumaa ilmaa pois, jotta ilmastoinnin teho vaikuttaa nopeammin. Auto kannattaa mahdollisuuksien mukaan pysäköidä varjoon ja ennakoida auringonpaisteen siirtyminen. Auton ikkunaan voi virittää heijastavan suojan. Takapenkin matkustajia voi viilentää erillisillä ikkunaan asennettavilla aurinkosuojilla. Erityisen tärkeää on, ettei kuumaan autoon jätä lapsia tai lemmikkejä missään tilanteessa. Pysäköity auto kuumenee hetkessä, jolloin lämpöhalvauksen vaara on todellinen. Varaa automatkalle myös juotavaa.

5 Monta konstia omaan viilennykseen

Kesän lämpö on odotettu vieras, mutta jos hellettä kestää pitkään, kaipaa jokainen myös viilennystä. Oloa helpottaa, kun pulahtaa viileään järvi- tai meriveteen, ottaa kylmän suihkun tai viipyy kellarissa mehupullon hakumatkalla tavanomaista pidempään. Kasvoja voi vilvoitella tyylikkäästi viuhkalla tai paristokäyttöisellä minituulettimella. Lämpö houkuttelee vähentämään vaatteita, mutta helteeltä kannattaa suojautua ilmavilla luonnonkuiduista tehdyillä asuilla. Moni viilentää lakanat pakastimessa ennen nukkumaanmenoa. Oloa voi helpottaa myös levittämällä kostean pyyhkeen keholle. Koska helle lisää hikoilua, on erityisen tärkeää huolehtia nestetasapainosta ja juoda riittävästi.